Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Vilki-"Cīņai sveiks!"

© Publicitātes foto

Patriotiskā nedēļa jau sen noslēgusies, taču patriotisma nekad nevar būt par daudz, tāpat kā patriotisku un tautisku dziesmu. Vīru kopa „Vilki” apkopojusi 11 latviešu karavīru dziesmas, no senām dienām (piemēram, „Zviegtin’ zviedza kara zirgi” vai „Uz akmeņa malku cirtu”) līdz pat šiem laikiem (dziesma „Hammers” nekādi nevarētu būt radusies sendienās...) - te iekļautas populārākās no “Vilku” izpildītajām latviešu karavīru dziesmām, sākot ar seno karavīru folkloru, strēlnieku, brīvības cīnītāju, leģionāru un nacionālo partizānu dziesmām, kā arī vienu dziesmu, kura atspoguļo mūsdienu karavīra dienestu misiju rajonos. Interesantākais - CD ierakstīts sadarbojoties ar pazīstamiem latviešu mūzikas izpildītājiem, tā dziesmām dodot jaunu skanējumu.

Šis projekts ir apjomīgs - tajā piedalījušies ap simts mūziķiem, ieraksti notikuši kādās desmit studijās. „Mēs ticam, ka šis albums ar kara dziesmām jaunā skanējumā būtiski stiprinās jauno karavīru, zemessargu, jaunsargu, kā arī ikviena latvieša garu un pārliecību par savām spējām, savu varēšanu. Apkopotās dziesmas sniegs ne tikai muzikālu baudījumu, bet dos arī ieskatu latviešu karavīru atstātajā vēstures mantojumā,” vēsta „vilki”. Šī projekta producents ir kopas dalībnieks un biedrības „Vilki” valdes priekšsēdētājs Uģis Treide, kurš piedalījies arī visu kopskaitā desmit „Vilku” albumu izdošanā. Vīru kopas pirmsākumi meklējami 1980. gadā, bet ar nosaukumu "Vilki" tā uzstājas no 1992. gada. Repertuāra pamatā ir tieši karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

PAR. Dažnedažādu izpildītāju piesaiste nudien rada krietni lielāku interesi par šo albumu. Tā pērle ir Jāņa Bukuma brigādes ieskaņotā „19. divīzijas dziesma” ar kārtīgu veča vokālu un dzenošo ritma „motoriņu”. Protams, arī „Skyforger” nav speciāli mācāmi karavīru dziesmās – viņiem tikusi dziesma „Ar nāvi mēs esam uz tu”. Atzīmēšanas vērtas ir arī „Zig Zag” iespēlētā „Nu ar Dievu”, tautiskie „Iļģu” („Brīvības kareivji” ar Latvijas Nacionālās partizānu apvienības pārstāvja Kārļa Rusova 1947. gadā sarakstītajiem vārdiem) un „Auļu” („Zviegtin’ zviedza kara zirgi”) veikumi, un dīvainā kārtā arī Artūra Uškāna „Hammers”. Taču, šķiet, pati lielākā pievienotā vērtība ir CD bukletā ievietotie stāsti par konkrētiem latviešu armijas karavīriem – klausītāji vismaz īsumā izlasīs par saviem varoņiem.

PRET. Lai arī „husvarnietis” Urbix dziesmas „Dzeloņdrātis” izpildīšanai ir novācis cienījamu „metālsastāvu” (Edgars Ķauķis jeb Melnais, Andrejs Mingačovs jeb Minka, Uģis Jaunslavietis un Juris Šenbergs), rezultātā ir sanācis štruntīgs šlāgerroks, kas stipri atgādina kaut ko starp „Murku” un „Trīs vītušām rozēm”.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.