Šovakar Rīgā Šveices folkmetālisti ar leijerkasti

© Publicitātes foto

Šovakar, 8. decembrī, Rīgas klubā „Melnā piektdiena” klausītāju priekšā stāsies trīs pazīstamas smagmetāla grupas no Šveices, Islandes un Beļģijas, no kurām divām raksturīgākais instruments ir… leijerkaste.

Šveices folkmetāla varoņi „Eluveitie” ražīgi darbojas no 2004. gada, kad stabulnieks Krīgels Glancmans sāka eksperimentēt, sacerot mūsdienīgas un labā nozīmē izklaidējošas dziesmas sen izmirušajā „gaulish” valodā tajā, ko mūsdienu Šveices teritorijā dzīvojošie ķelti lietoja pirms romiešu laikiem. Likumsakarīgi, ka „Eluveitie” dziesmas ir veltītas senai vēsturei, proti, tai, kurā vēl nepastāvēja pat rakstība. Jau kopš grupas pastāvēšanas pirmsākumiem tajā muzicē un unikālo skaņu piedod leijerkastniece Anna Mērfija, tāpat šveiciešu sastāvā ir arī divi ģitāristi, basists, vijolniece un bundzinieks. „Eluveitie” ir ļoti pieprasīti koncerttūrēs – grupa pabijusi arī pie mums un atstāja ārkārtīgi labu iespaidu. Gandrīz katru gadu šī grupa izlaiž arī pa kādam ierakstam, piemēram, pērn klajā nāca CD „Origins». Jāpiebilst, ka vairākos interneta mūzikas servisos, piemēram, „Spotify” šveicieši ir kļuvuši par visklausītāko metālgrupu, pārspējot pat tādus grandus kā „Metallica” un „Black Sabbath” tiešsaistes klausījumu skaita ziņā. Arī interneta vietnē „Youtube” viņu populārākā hita „Inis Mona” (2008. gads) skatījumu skaits pārsniedzis jau 20,5 miljonus – iespaidīgs cipars!

Līdz ar „Eluveitie” Rīgas koncertā uzstāsies vēl vieni leijerkastnieki – „Ithilien»” no Beļģijas, kas spēlē melnu, episku un monumentālu folkmetālu, stāstot savukārt par savas zemes raibo vēsturi. Viņi izmanto arī dūdas un īpaši mežonīgu bungošanu. Beļģijas jauniešu komanda spēlē kopā ar „Eluveitie” jau ilgstoši — koncerttūrē plānoti teju 70 koncerti, tā iesniegsies arī nākamgad. Kā trešie šī vakara koncertā būs islandiešiem tik raksturīgo melanholisko un melodisko mūziku ar eksperimentālu avangarda metālu spēlējošie „Skálmöld”. Grupa  pastāv tikai sesto gadu, bet atzīmējusies jau ar trim albumiem, turklāt, kas interesanti, vairākkārt spēlējuši lielkoncertus kopā ar „Sinfóníuhljómsveit Íslands” - Islandes Simfonisko orķestri.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais