„Trešais tēva dēls” demonstrē video stāstus no Latvijas publiskajām bibliotēkām

4. februārī, notika valsts aģentūras „Kultūras informācijas sistēmas” (v/a KIS) īstenotā publisko bibliotēku attīstības projekta „Trešais tēva dēls” (3TD) ietvaros veidotu bibliotēku lietotāju pieredzes stāstu pirmizrāde.

3TD ir izveidojis deviņas video īsfilmas ar mērķi iedvesmot un motivēt esošos un potenciālos bibliotēku lietotājus izmantot publiskās bibliotēkas savas dzīves kvalitātes uzlabošanai.

3TD komunikācijas projekta ietvaros ir atlasīti deviņi spilgti pieredzes stāsti no dažādām Latvijas vietām par cilvēkiem, kuri, pateicoties bibliotēkām, ir sasnieguši vai atrodas ceļā uz kādu no saviem dzīves mērķiem. Tieši lietotāju daudzveidīgo vajadzību apmierināšana un viņu sasniegtie panākumi parāda, kāda patiesībā ir bibliotēkas nozīme cilvēku ikdienā.

Kultūras ministrs Ints Dālderis pēc filmu noskatīšanās atzina: „Pirms trim gadiem, uzsākot Bila un Melindas Geitsu fonda līdzfinansēto bibliotēku attīstības projektu, mēs apzinājāmies, ka bibliotēku digitalizācijas procesi ir sabiedriski svarīgi, bet mēs tomēr nespējām apjaust, cik ļoti daudz datoru un interneta bezmaksas pieeja nozīmēs cilvēkiem viņu dzīvēs un cik ļoti pieaugs bibliotēku apmeklētāju skaits – kā to mēs pieredzam šodien. Ar bibliotēku starpniecību cilvēkiem izdodas izmainīt savu dzīvi pozitīvā virzienā.”

Šim 3TD komunikācijas projektam ir divi galvenie uzdevumi. Viens no tiem - rosināt cilvēkus izmantot bibliotēku piedāvātās iespējas savas dzīves kvalitātes uzlabošanai, kā arī aizstāvēt bibliotēkas, motivējot valsts un pašvaldību iestādes uzturēt un atbalstīt publiskās bibliotēkas kā valsts iedzīvotājiem ļoti svarīgu kultūras, izglītības, socializēšanās centru, kas turklāt daudzos Latvijas pagastos šodien aizstāj pastu, banku un nodrošina citas iedzīvotājiem svarīgas funkcijas.

3TD video stāstu pirmizrādē piedalījās un pirmie savu vērtējumu par publisko bibliotēku nozīmi izteica arī Durbes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Radzevičs, mediju eksperts un bibliotēku aizstāvis Arvils Ašeradens, SEB bankas informāciju tehnoloģiju direktors Raitis Avots un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas lektore, žurnāla LILIT redaktore Lolita Stašāne.

Īsfilmas tika veidotas sadarbībā ar neatkarīgo producentu grupu „HansaMedia”. No 2010. gada 5. februāra tās būs iespējams noskatīties sociālajā medijā youtube.com.

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais