RECENZIJA: Aivars Brīze - "Ejam tālāk"

© publicitātes

Leģendārās grupas „Līvi” ne mazāk leģendārā dziedātāja Aivara Brīzes piemiņas albumā apkopoti pazīstamākie viņa ieraksti – gan no „Līvu” darbības dažādiem periodiem, gan grupas „Leģions” laikiem, pa kādam kopīgam ierakstam arī ar Tomasa Kleina „Veco Toma būdu” un Fēliksu Ķiģeli („Pasaule deg”), tāpat arī dziesma „Tu vari paļauties uz mani” no Zigmara Liepiņa rokoperas „Lāčplēsis”.

Piemiņas albumā iekļauti arī agrāk nepublicēti ieraksti, piemēram, Jāņa Lūsēna tolaik vadītās grupas „Neptūns” dziesma „Ziņģe Rīgas kanālam”, kā arī Ulda Marhileviča un Māras Zālītes „Ai, cik maigi uz sejas krīt sniegs” koncertieraksts, kurā piedalās arī Aija Andrejeva - to nesen savos arhīvos atklājis producents Edijs Gņedovskis. Dziesmu sarakstā neizpaliek arī duetā ar dzīvesbiedri Elitu Veidemani izpildītā Raimonda Paula un Guntara Rača sentimentālā dziesma „Tikai nesaki nevienam”. Jāpiebilst, ka vienlaicīgi ar albuma izdošanu klajā nāca arī Elitas Veidemanes par Aivaru sarakstītā grāmata “Dzelzsgriezējs un dūja”. Aivars mira 2013. gada 22. oktobrī Polijas pilsētā Gdiņā. Šī gada 25. decembrī viņam apritētu 54 gadi...

 

PAR. „Dzelzsgriezējs”, „Deviņvīru spēks”, „Zābaku dziesma”, „Metāla sirds”, „Karogi”, „Es karājos tavā bizē” utt. – eh, kas „Līviem” tomēr bija par repertuāru, kas Aivaram bija par spēcīgu vokālu... Pamatīgs Koknesis, kā to var dzirdēt jau pieminētajā „Tu vari paļauties uz mani”. Kopumā 19 dziesmas – labs retrospektīvais atskats uz Aivara daiļradi.

 

PRET. Ko nu pret klasiku daudz iebildīsi – protams, gribētos te vēl dažas raksturīgās dziesmas, piemēram, „Aiziet garām”, bet albums taču nav bezizmēra. Producents tāpat droši vien negulēja vairākas naktis, Aivara iedziedāto zelta fondu vētījot.

Svarīgākais