Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Very Cool People - "Funkology"

© publicitātes

Starptautiskajā džeza dienā aprīļa beigās pašmāju jestrā fanka apvienība “Very Cool People” ierakstīja lielkoncertu TV24 studijā – nu taustāmā formātā ir pieejams šo radību rezultātā tapušais koncertalbums.

Tajā ir dzirdami visi “Funkology” koncertu sērijā un attiecīgi arī lielkoncertā uzstājušies viesmākslinieki - Evilena Protektore, Dināra Rudāne, Oskars Stolse-Semerovs, Kristīne Prauliņa, Jānis Stībelis, Aija Vītoliņa un Ralfs Eilands, turklāt katram no viņiem ticis tāds kā cikls ar slavenu „funk” izpildītāju dziesmām. Piemēram, Evilenai ticis ansambļa „Paliament” repertuārs, Dinārai ar mutes ermoņiku guru Oskaru – Stīvijs Vonders (viņš tiešām ir „funk”, ja?), Kristīnei – „The Meters”, Stībelim uzticēts „Tower Of Power” gabals, Aija Vītoliņa jeb Amber izpaužas Kērtisa Meifīlda garadarbos, bet „PeR” līderis Ralfs Eilands līksmo pie Džeimsa Brauna mūzikas. Albumā kopumā iekļautas 15 kompozīcijas. Ierakstā „VCP” pamatsastāvam, kurā muzicē Elvijs Grafcovs (ģitāra), Māris Jēkabsons (saksofons), Māris Vitkus (taustiņinstrumenti), Valters Sprūdžs (bass) un Andris Buiķis (bungas), piespēlē arī Oskars Ozoliņš (trompete), Laura Rozenberga (trombons), Kristaps Lubovs (saksofons) un Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti). “Šā albuma tapšanas process bija fantastiska pieredze,” tā Elvijs Grafcovs. “Kopā ar saviem iecienītākajiem Latvijas dziedātājiem spēlējām „funk” lielmeistaru mūziku. Mācījāmies, aranžējām, pielāgojām skaņdarbus mums un pieaicinātajiem viesiem. Pēc ieraksta notika arī neliela tūre pa Latviju, kurā piepildījām sapni uzspēlēt ar lielu sastāvu uz brīvdabas skatuvēm. Un prieks, ka vismaz nedaudz varam piekopt 60. – 70. gadu stilu, kad grupas vispirms devās tūrēs un tikai tad izdeva albumus. Esam nedaudz „old school” – vispirms pārbaudām skaņdarbus, spēlējot auditorijai, un tikai tad dodamies studijā un tos ierakstām.” Jāpiebilst, ka līdz šim šī Latvijā spēcīgākā fanka grupa bija laidusi klajā divus studijas albumus - “Very Cool People” (2009) un “Cruising In The Trolley” (2012).

PAR. Šis albums patiks arī tiem, kam citādos apstākļos „funk” diez ko neietu pie dūšas – improvizācija un individuālā meistarība augstākajā līmenī. Protams, šis ieraksts būs daudz saprotamāks tiem, kas bija klāt minētajā koncertā (apskatnieks to diemžēl izlaida) vai vismaz zina šo repertuāru, taču arī pārējie to varēs klausīties ar patikšanu. It īpaši tas attiecas uz dziesmām „Give Up The Funk”, Hit It & Quit It” un „You And Your Folks, Me And My Folks”, ko izpilda Evilena.

PRET. Nu jā, vajadzēja to visu raudzīt klātienē – ģitārista, basista un pūšamo instrumentu sekcijas teicamais darbs tad būtu novērtējams krietni labāk... Viens mīnuss – Kristīnes Prauliņas balss dotības, protams, nav noliedzamas, bet, šķiet, brīžiem viņa pārcenšas un tad dziedāšana jau pārvēršas par neartikulēto bļaušanu.