VAKARA ZIŅAS: Kādus slavenību noslēpumus atklāj gredzens pirkstā

Spridzīgā dziedātāja Lola abu roku zeltnešus apgredzenojusi ar iespaidīgiem gredzeniem, un Latvijā neviens tādas rotaslietas neuztvers kā laulību simbolu. Lola ir māksliniece, kas uzsver savu radošumu, nevis ģimenes stāvokli, tāpat kā modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs, kurš izvēlējies skaistus gredzenus uzlikt abu roku zeltnešiem © Ingrīda Punka

Vai ir nozīme tam, uz kura pirksta nēsājam gredzenu? Piemēram, daudzās valstīs saderināšanās gredzenu velk uz kreisās rokas zeltneša, bet saskaņā ar pareizticīgo tradīciju – uz labās rokas zeltneša, jo tas simbolizē vietu pie Dieva labās rokas pastarās tiesas laikā. Rietumeiropā laulības gredzenu nēsā uz kreisās rokas. Vai tāpēc, ka simboliski tas ir tuvāk sirdij?

Gredzenu valkāšanu ietekmē ne tikai tradīcijas

Savukārt Latvijā joprojām šķirteņi laulības gredzenu velk uz kreisās rokas zeltneša, tādējādi demonstrējot, kas noticis viņu dzīvē, kāds ir viņu statuss. To zinot, iespējams nolasīt gredzena sniegto vēstījumu. Vien jāpieņem zināšanai, ka ne vienmēr gredzens pirkstā vilkts ar nolūku kaut ko pavēstīt pārējiem.

Daudzos gadījumos gredzena nēsāšanu ietekmē gan tradīcijas, gan neapzināta, bet intuitīva vēlme. Piemēram, hiroloģijā (dēvē arī par hiromantiju) uzskata – ja gredzenu valkā uz rādītājpirksta, tad cilvēkam ir valdonīgs raksturs. Ja viņam pajautāsi, kāpēc tā, iespējams, visbiežāk skanēs atbilde: man tā gribas, tā patīk. Bet, pavērojot viņa izturēšanos, rīcību, kļūst skaidrs, kāpēc iespaidīgam gredzenam vieta atrasta tieši uz šī pirksta. Politiķi nereti izslej tieši rādītājpirkstu, ja vēlas panākt, lai viņu teiktajā ieklausās, vai pastiprināt savu vārdu svarīgumu.

Striktu noteikumu, kā nēsāt gredzenus, nav, izņemot valstu pirmās personas, kurām to nosaka vai iesaka etiķetes speciālisti vai karaliskās tradīcijas. Labākais padomdevējs gredzenu skaita izvēlē būs gaume un mēra izjūta, lai neizskatāmies pēc karikatūras.

Tiek uzskatīts, ka labā roka raksturo cilvēka fizisko stāvokli – tā ir aktīvāka, dominējoša, ar to vairāk žestikulē. Kreisā roka ataino cilvēka psiholoģisko stāvokli – atspoguļo raksturu un uzskatus. Tas attiecas uz labročiem, kreiļiem ir pretēji.

Varenais īkšķis un sekss

Īkšķis simbolizē gribasspēku un cilvēka individualitāti, tāpēc gredzens uz šī pirksta palīdz attīstīt un nostiprināt gribu. Ir lasīts, ka gredzena valkāšana uz īkšķa liecinot par vēlmi realizēt sevi seksā. Iepriekšējos gadsimtos mēdza uzskatīt, ka spēcīgs un taisns īkšķis raksturīgs autoritārai personībai, bet līks esot grēcīguma simbols. Senatnē vīrieši uz īkšķa vilka īpašu gredzenu, lai šautu ar loku. Varbūt tāpēc līdz pat mūsdienām masīva gredzena valkāšana daudziem turpina asociēties ar vīrišķību.

Īkšķi savā žestu valodā izmanto stopētāji, augšup vai lejup vērstam īkšķim ir sava nozīme, arī pigai nebūt nav tikai viena nozīme vien, tāpēc šis pirksts žestu valodā ir gana nozīmīgs.

Nēsājot gredzenu uz īkšķa, dzīvē ātri vien sākšoties pārmaiņas. Gredzens uz īkšķa bieži vien izraisa izbrīnu, lai gan daudzos gadījumos tas tiek uzskatīts par ietekmes un bagātības simbolu, turklāt uz īkšķa valkā lielus un platus gredzenus.

Senāk uz šī pirksta esot vilkts saderināšanās gredzens. Tāda tradīcija pastāvēja Džordža I valdīšanas laikā Anglijā (18. gadsimta sākumā). Ja uz zeltneša rotājas saderināšanās gredzens, vēl viens gredzentiņš ir uzvilkts uz mazā pirkstiņa, tad masīvāks gredzens uz īkšķa šo kompozīciju var neitralizēt. Un nekāda cita zemteksta tur nav.

Ja īkšķis ir pacelts uz augšu, mums tas nozīmē draudzīgu, labvēlīgu žestu, tālab nevalkājiet uz tā tādu gredzenu, kas kaitinās un tracinās citus cilvēkus. Tad viņi jūsu pausto labvēlību pareizi neiztulkos.

Kaut arī atsevišķi autori uzskata, ka uz īkšķi nevar attiecināt astroloģiskas asociācijas un tam nav patrona starp sengrieķu dieviem kā citiem pirkstiem, īkšķis tiek saistīts ar Marsu. Uz šī pirksta var nesāt gredzenu ar serdoliku, granātu un rubīnu.

Uz labās rokas īkšķa var likt gredzenu, kas kalpos par savdabīgu ziņojumu dēli jeb simbolu vai signālu savējiem. Noteiktam draugu lokam, vienas kompānijas cilvēkiem – tiem, kuri sapratīs, par ko stāsta gredzens.

Politiķa pirksts – rādītājpirksts

Rādītājpirksts iemieso varu, līderību un ambīcijas. Tiek uzskatīts, ka gredzena valkāšana uz rādītājpirksta aktivizē tieši šādas īpašības. Ne velti bagātie un ietekmīgie pasaules varenie nesāja pamanāmu gredzenu ar dārgu akmeni uz šī pirksta. Nēsājiet gredzenu uz šī pirksta, ja gribat attīstīt vai uzsvērt savas līdera dotības! Dažos Eiropas reģionos pat bijis aizliegts vilkt gredzenu ar akmeni uz rādītājpirksta, ja cilvēks nav piederējis noteiktai kārtai, nav ieguvis attiecīgu statusu. Tāpēc uz šī pirksta visbiežāk tika vilkti gredzeni (īpaši vīriešiem), un lielākoties tie simbolizēja piederību kādai brālībai, organizācijai utt.

Mūsdienās gredzens ar akmeni uz rādītājpirksta par savu nēsātāju saka – esmu cilvēks, kas grib savu ego padarīt varenāku. Ja uz šī pirksta uzlikts neliels riņķītis, tas nozīmē, ka gredzena īpašnieks sevi jau uzskata par vislabāko. Ja nu vienīgi mazu drusciņu ir jāpiestrādā, lai kļūtu vēl izcilāks…

Ir lasīts, ka labās rokas rādītājpirkstu joprojām izmanto laulības gredzena uzvilkšanai ceremonijas laikā. Pēc tam to uzvelk zeltnesim.

Astroloģiskā asociācija ir Jupiters, kas simbolizē spēku, līderību, autoritāti un garīgumu. Jupitera metāls ir alva, bet alvas gredzenus jau nevalkāsim. Tāpēc piemērots būs sudrabs ar lazurītu, ametistu, gaišzilu topāzu.

Vienkārši – vidējais pirksts

Vidējais pirksts atspoguļo cilvēka individualitāti. Ja gredzens tiek vilkts uz šī pirksta, tas varētu simbolizēt līdzsvaru dzīvē. Vai arī alkas pēc harmonijas. Kaut kad šis pirksts tomēr ieguvis pavisam nelāgu nozīmi, un tā izstiepšana nozīmē seksuālu apvainojumu. Romas impērijas trešais imperators Kaligula skūpstam esot sniedzis roku tikai šādā veidā, lai pazemotu savus pavalstniekus.

Vidējais pirksts parasti ir visgarākais, gredzens uz tā var simbolizēt varu un atbildību. Tas tiek dēvēts arī par Saturna pirkstu. Ar Saturnu asociē līdzsvaru, taisnīgumu, likumu, atbildību un pašanalīzi. Saturna metāls ir svins, bet šo pirkstu rotājošajam gredzenam ieteicams izvēlēties vienkāršu pelēkas krāsas metālu. Nomierinoša ietekme būs rozā kvarcam, korallim, akvamarīnam.

Zeltnesis: pievērs uzmanību noziedzniekam!

Pirms vairākiem gadsimtiem pavisam nopietni ticis uzskatīts, ka kreisās rokas zeltnesim ir tieša saistība ar sirdi, un daudzās pasaules valstīs uz šī pirksta velk saderināšanās gredzenu. Senie romieši ticēja, ka asinis pa vēnām līdz sirdij aiztek tieši pa šo pirkstu. Bet šis ir arī pirksts ar vispretrunīgāko simbolisko nozīmi.

Lielākajā daļā valstu zeltnesis visbiežāk asociējas ar saderināšanās gredzenu, taču, piemēram, ASV (un ne tikai) ir pretēji – gredzens uz kreisās rokas zeltneša stāsta par noslēgtu laulību. Uz šī pirksta šķirteņi nēsā savu laulības gredzenu, bet atraitņi – savu un aizgājēja gredzenu. Uz šī pirksta izvēlas valkāt zeltu vai sudrabu, jo tā ir ērtāk ikdienā. Ja cilvēks uz zeltneša nēsā gredzenu ar lielu akmeni vai mākslinieciski veidotu iespaidīgu rotaslietu, tad ar laulību to mūsdienās vairs nesaistīs.

Uz labās rokas zeltneša pareizticīgie uzvelk saderināšanās gredzenu. Bet visi citi lai ielāgo: gredzens labās rokas zeltnesī palīdzēšot noķert pozitīvas emocijas un attīstīt pieķeršanos un radošumu. Apgredzenojot labās rokas zeltnesi, kļūsiet optimistiskāks.

Daži roku pētnieki ir apgalvojuši, ka līks vai kroplīgs zeltnesis bieži ir novērojams noziedzniekiem. Bet var jau tulkot arī tā, ka cilvēka dzīvē trūkst saules gaismas un prieka.

Zeltnesi dēvē par Apollona pirkstu, astroloģijā tā līdzinieks ir Mēness. Tātad – skaistums, daiļrade, romantiskas attiecības. Mēness metāls ir sudrabs, atbilstīgākie akmeņi – Mēness akmens, nefrīts, ametists, tirkīzs.

Ietekmīgais mazais pirkstiņš

Mazais pirkstiņš atspoguļo cilvēka attiecības ar apkārtējo pasauli, tajā skaitā citiem cilvēkiem. Vēl tas raksturo attieksmi pret zinātni, tirdzniecību, rūpniecību, godīgumu, patstāvību. Mazais pirkstiņš atbild par radošajiem panākumiem, emocionālo harmoniju, kā arī par cilvēka attieksmi pret materiālo pasauli.

Mazo pirkstiņu izmanto, ja cilvēks grib kādam kaut ko paziņot, jo šis pirkstiņš ar gredzenu noteikti piesaistīs uzmanību. Turklāt tas ir saistīts ar reliģiskām un kultūras tradīcijām un asociācijām. Astroloģijā mazā pirkstiņa patrons ir Merkurs, kas iemieso intelektu, komunikāciju, uzskatus un intuīciju. Merkurs ir tirgotāju un amatnieku aizbildnis. Tradicionāli gredzenu uz šī pirkstiņa saista ar biznesu. Daudzi ietekmīgi uzņēmēji izvēlas zelta gredzenu ar akmeni un velk to uz mazā pirkstiņa. Atbilstīgs ir Mēness akmens, dzintars, citrīns.

Uz mazā pirkstiņa gredzenu velk tad, kad grib tieši tam pievērst uzmanību. Gredzens var palīdzēt uzlabot attiecības, īpaši laulībā, kā arī lietišķā sadarbībā. Cilvēki, kas nodarbojas ar astroloģiju un hiroloģiju, šo simboliku sapratīs.

19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā vairākās valstīs uz labās rokas mazā pirkstiņa nēsāja divus gredzenus. Tas liecināja, ka cilvēks bija precējies, bet nu ir izšķīries. Apakšējais gredzens bija saderināšanās gredzens, pa virsu – laulības riņķis. Tagad šī tradīcija ir aizmirsta. Reizēm to saista ar piederību mafijas klanam, piemēram, tādā veidā «signalizējusi» Soprano ģimene. Lielbritānijā un citās Rietumeiropas valstīs vīrieši uz kreisās rokas mazā pirkstiņa velk zīmoggredzenu ar dzimtas ģerboni. Šo pirkstu izmanto atsevišķu profesiju pārstāvji, lai demonstrētu savu izglītību, par citiem profesionāliem sasniegumiem vai konkrētu pakāpi karjerā.

UZ KURA PIRKSTA?

Ja cilvēks ir ar ugunīgu temperamentu, iespējams, gredzens uz īkšķa viņu savaldīs. Vēlamais metāls – varš.

Ja esat kautrīgs un neizlēmīgs, lieciet gredzenu uz rādītājpirksta, lai vairotu pašapziņu. Vēlamais metāls – sudrabs, zelts, alva.

Ja dzīvē vajā neveiksmes, tad gredzens jāliek uz vidējā pirksta. Uz šī pirksta ieteicams vilkt mantotas rotaslietas. Mistiķiem un ezotēriķiem vēlams gredzenus valkāt uz vidējā pirksta. Vēlamais metāls – varš vai dzelzs.

Gredzens uz zeltneša vairos slavu un bagātību. Svarīgi, lai tas skaidri un gaiši parādītu, kāda naudas summa par to ir samaksāta. Starp citu, seksapīlā un traģiskā personība Merilina Monro aizsākusi sarunu bez vārdiem, izmantojot gredzenu. Agrāk sievietes uz gredzena prasījušas iegravēt tādu kā mantru, piemēram, «Es esmu neatvairāma», bet Merilina to aizvietoja ar briljantiem. Jo lielāks briljants, jo skaistāka sieviete, kuras pirkstā tas zaigo.

Ja nepieciešama daiļrunība un jāattīsta komunikācijas spējas, tad gredzenam uz mazā pirkstiņa ir īstā vieta.



Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.