Saīsinās skolēnu dziesmu svētkus

© Elmārs Rudzītis, f64

No sākotnēji plānotām desmit svētku norises dienām finansējuma pietiek tikai sešām, līdz ar to šovasar gaidāmie desmitie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki būs īsāki nekā citus gadus. Organizatori sola, ka svētki būs tikpat krāšņi un noņemtās dienas varēs atgūt, svinot svētku ieskaņu katrs kolektīvs savā pagastā.

Tas nozīmē, ka mazāk laika tiks paredzēts mēģinājumiem, bet tāpēc jau tagad deju virsvadītāji un diriģenti nedēļas nogalēs dodas uz Latvijas reģioniem, lai līdz svētkiem notiktu aktīva gatavošanās. Svētku organizētāji saprot, ka līdz ar to skolotājiem būs papildu slodze, taču tādā veidā būs iespēja samazināt izmaksas, kas nepieciešamas skolēnu uzturēšanai galvaspilsētā vēl četras papildu dienas.

"Sākotnēji bija plānots, ka svētki notiks no 2. līdz 11. jūlijam, taču samazinātā finansējuma dēļ norises laiks Rīgā ir saīsināts. No 2. līdz 5. jūlijam notiks svētku ieskaņas koncerti pašvaldībās, savukārt Rīgā tie būs no 6. jūlija līdz 11. jūlijam," Neatkarīgajai stāsta X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Vērienīgo svētku laikā Rīgā paredzēta gandrīz 30 000 bērnu un jauniešu – kora dziedātāju, tautas deju un mūsdienu deju dejotāju, skolu pūtēju orķestru un bērnu simfonisko orķestru dalībnieku, folkloras kopu dalībnieku, lietišķās un vizuālās mākslas kolektīvu dalībnieku – uzņemšana.

"Svētku rīkošanai valsts piešķirtais budžeta finansējums ir apmēram pusotra miljona latu svētku māksliniecisko norišu un organizatorisko jautājumu nodrošināšanai, svētku dalībnieku ēdināšanai un izmitināšanai," piebilst A. Bērziņa.

Faktiski tas nozīmē tieši tādu pašu svētku budžetu kā pirms pieciem gadiem, kad notika iepriekšējie skolēnu dziesmu un deju svētki. "Tik grezni svētki, kā tas bija 2008. gadā, kad notika Vispārējie dziesmu un deju svētki, noteikti nebūs. Lielajiem dziesmu svētkiem kopējais budžets bija četrarpus miljoni latu, skolēnu – trīs reizes mazāk," komentē A. Bērziņa.

Jāatzīmē, ka pirms diviem gadiem notikušajos XXIV Vispārējos latviešu dziesmu un XIV deju svētkos piedalījās aptuveni tikpat liels skaits dalībnieku, kā šovasar gaidāmajos jauniešu svētkos.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku visi dalībnieki galvaspilsētā vienlaikus pulcēsies četras dienas, īsi pirms un pašā svētku kulminācijā, kas būs no 8. līdz 11. jūlijam. Mežaparka lielajā estrādē koru lielkoncerts notiks sestdienas, 10. jūlija vakarā, savukārt divi tautas deju lielkoncerti Daugavas stadionā būs svētdien, 11. jūlijā.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais