VAKARA ZIŅAS: "Misija Marss" dalībnieki dzer destilētu urīnu

«Misija Marss» dalībniekiem jāiztur nopietni pārbaudījumi, pat jānogaršo destilēts urīns © Publicitātes foto

Aizvadītās nedēļas telekompānijas «Rīga TV24» sociālā eksperimenta telpās ir bijušas saspringtas. Ik dienu «Misija Marss» kosmosa kuģa telpās norisinās trauksme, kurā tiek apdraudēts kosmonautu uzdevums – veikt ceļa imitāciju uz Sarkano planētu Marss. Šoreiz tas patiesi bija nopietns pārbaudījums, jo misijas dalībniekiem ir jāsadzīvo ne vien slēgtās un šaurās telpās, bet arī jau divas nedēļas jādomā par ūdens taupīšanu.

Kosmosa kuģis «Skipis» kārtējo reizi cietis un radušās problēmas ar ūdens apgādi, līdz mirklim, kad krīzes situācija tiks novērsta, «kuģa apkalpe» ir spiesta destilēt savu urīnu, nokārtoties maisiņos un izdomāt risinājumus, lai neuztrauktos ne par dzeramā ūdens daudzumu, ne oranžērijas un tajā esošo augu izdzīvošanu.

Tikmēr sociālā eksperimenta dalībnieki aktīvi un pozitīvi risina radušās problēmas, piemēram, tieši Hasia izdomājusi, ka var «nokārtoties» maisos, komandas puiši uzbūvējuši destilācijas aparātu, ar kura palīdzību tiek destilēts urīns. Destilētais urīns sākotnēji kalpoja augu laistīšanai, taču šajā nedēļā dalībniekiem ir jauns uzdevums – katram vienu reizi ir jāizdzer 200 ml destilētā urīna. Kā pirmie drosminieki to jau ir izdarījuši Ralfs, Kajaks un Hasia. Ralfs, raksturojot sajūtas, atzinis, ka ūdens garša ir rūgtena, bet dzert var, piebilstot, ka šova telpās pieejamais «Venden» ūdens ir daudz garšīgāks.

Kopējais komandas uzdevums, lai atgrieztu pilnīgu ūdens padevi, ir izdestilēt 6 litrus ūdens tieši no urīna. Dalībnieki prognozē – tā kā dažās dienās destilēti jau 3,8 litri, ļoti iespējams, ka pavisam drīz uz kosmosa kuģa atgriezīsies ierastā dzīve ar ūdeni.

«Misija Marss» ir Latvijā vēl nebijis sociāls eksperiments, kura ietvaros 6 drosmīgie piekrituši uz 200 dienām uzturēties imitētā kosmosa kuģī – 80 kubikmetru lielā telpā. Septiņu mēnešu laikā «Misija Marss» dalībnieki ne tikai pilda dažādus uzdevumus, bet arī apgūst jaunas prasmes – lidaparāta vadīšanu, robotu konstruēšanu, kā arī dārzeņu un augļu audzēšanu kosmosa apstākļos.

«Misija Marss» skatāma katru darba dienu pulksten 15.00, 20.00 un 22.00 tiešraidēs «Rīga TV 24», savukārt 24 stundu tiešraide un sīkāka informācija par raidījumu un tā dalībniekiem pieejama eksperimenta mājaslapā MisijaMarss.lv. Jaunākos video materiālus iespējams apskatīt play24.lv.

Svarīgākais