Iespējams, peļķes uz ielām drīz būs pagātne

© youtube.com

Lielbritānijas uzņēmums “Tarmac” izgudrojis un pilnveidojis jaunu asfaltbetona segumu, kurš varētu ievērojami samazināt peļķu veidošanos lietusgāžu laikā.

“Topmix Permeable” jeb “Izslāpušais” asfaltbetons vidēji spēj uzsūkt aptuveni 600 litrus ūdens minūtē, vienā kvadrātmetrā, novadot ūdeni vietā, no kuras tas nācis – pazemē. Pielietojot šādu segumu, iespējams, vairs nebūtu tik ļoti jāuztraucas par drenāžas sistēmu pārplūšanu stipru lietusgāžu laikā, tādējādi samazinātos arī plūdu risku.

Jāpiemin gan, ka ūdens caurlaidīgi segumi nav jaunums, tiem ir aptuveni 50 gadus sena vēsture, tomēr šoreiz ievērojami izdevies palielināt ūdens caurlaidību, kā arī slodzes panesamību. Tiesa, inovatīvais segums ir piemērots tādās klimata zonās, kur cauru gadu ir salīdzinoši silts vai karsts. Ja tas tiktu pielietots, piemēram, Latvijā, ziemas apstākļos, asfaltā esošais ūdens sasaltu un ātri vien sāktu nopietni bojāt segumu.

Video redzams, kā nelielā lielveikala stāvvietas pleķī tiek izlieti 4000 litru ūdens, kur tie pazūd minūtes laikā.

Informācija sagatavotas pēc dailymail.co.uk.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.