24.septembra jubilārs: televīzijas režisors un producents Arvīds Babris

Arvīds Babris: «Šovasar ar ģimeni izbraukājām Latviju, bijām tuvajās ārzemēs – Lietuvā un Igaunijā. Patiesībā šovasar es piedzīvoju daudz no tā, par ko varu teikt «ļoti sen nebiju...». Pēc ļoti ilga laika es atkal gulēju sienā. Izrādās, ka lauku klusums var būt skaļš, jo, kad kārtīgi ieklausās un šķiet, ka var sadzirdēt krietni tālu, labi var dzirdēt elektriskā gana skaņas» © F64

«Pieci bērni ir baigi forši. Pieci pāri mirdzošu acu, piecas sirdis, piecas mīlestības...» saka televīzijas režisors un producents Arvīds Babris. Šodien, savā 55. dzimšanas dienā, pavisam noteikti viņu sveiks abi jaunākie bērni, bet no vecākajiem trim, kuri jau savā, pieaugušu cilvēku dzīvē, tētis cer saņemt vismaz īsziņu.

Darba gan esot tik daudz, ka dzimšanas dienas svinēšanai īsti laika neatliekot, tomēr šo dienu viņš iekārtojis tā, lai ne pārāk vēlā pēcpusdienā varētu likt punktus kārtējiem darbiem, un, pēc jaunāko bērnu izņemšanas no bērnudārza, varētu gatavoties ciemiņu sagaidīšanai. Ciemos noteikti būšot mamma un māsa, ļoti cerams, ka arī divi vecākie bērni – meita Agate un dēls Rūdolfs – «ieskries», bet vecākais dēls Reinis, kurš dzīvo un strādā IT jomā Hamburgā, atsūtīs vismaz īsziņu. «Katram pēc nopelniem un iespējām,» viņš smaidot nosaka un piebilst, ka divdesmitgadniekiem ir tik aktīva dzīve, ka viņš varot saprast arī nevarēšanu.

Sevi viņš pieskaita pie dzimšanas dienas svinētājiem, jo vienmēr esot patīkami satikties ar tuviem cilvēkiem, taču tā gluži neesot, ka šajā dienā esot atvērts absolūti visiem. «Iespējams, šī diena būs arī mazs pārsteigums man pašam. Zinu to, ka neorganizēju sev ne orķestrus, ne prezentācijas, ne salūtus, bet iespējams, gadīsies kāds pārsteigums, jo visus plānus ģimenē es varu nezināt.»

Televīzijas režisors, kurš ilgus gadus strādājis pie Eirovīzijas dziesmu atlases Latvijā un ilgstoši veido raidījumu Šlāgeraptauja, itin bieži strādā dažādos īslaicīgākos projektos. Nedēļas nogalē telekompānijā TV3 atkal startēs raidījums Izklausies redzēts, un tas nozīmē, ka svētdienas vakari, ko vairums ļaužu pavada ģimenes lokā, gatavojoties jaunai darba nedēļai, viņam uz kādu laiku būs aizņemti. Par izteicieniem, ka televīzija ir liels laika zaglis, Arvīds Babris pasmaida un noteic, ka viss jau atkarīgs no paša cilvēka. Mūsdienās televīzija ir trīs «i» apvienojums, un viss atkarīgs no katra paša, kam dot priekšroku – informācijai, izglītībai vai izklaidei. «Mūsdienās televīzija nenoliedzami ir vislētākais izklaides veids. Ģimenei no laukiem atbraukt uz teātri Rīgā ir dārgs prieks,» saka Arvīds Babris un piebilst, ka mūsdienās ir tik daudz televīziju, tik daudz kanālu un piedāvājumu, ka galvenais esot katram pašam izvēlēties. «Nav kā padomju laikos, kad bija pieejami daži televīzijas kanāli, kad populāros raidījumus, teiksim, Labvakar, Lifc, Skabarga, sabiedrībā apsprieda veselu nedēļu.»

Vecumā, kad daudz kas jau piedzīvots un tomēr, cerams, daudz kas vēl priekšā, viņš vēlētos, lai ne tikai nākamais gads viņam nestu ko interesantu. «It kā liekas – daudz pārsteigumu jau sakrāts, bet ir arī daudz ko atklāt. Esmu lidojis ar gaisa balonu, esmu lēcis ar gumijām, daudz ko traku esmu darījis», saka režisors. Nu jau daudz kas aizmirsies, un interesanto piedzīvojumu jomā varētu sākties otrais aplis. «Esmu jau daudz ko piedzīvojis, bet varētu novēlēt sev – piedzīvot vēl ko neparastu. Šajā vecumā saproti, ka ir vērtības un vērtības. Ja kāds man 25 gados būtu pateicis, ka man būs pieci bērni, es, visticamāk, domātu, ka tas cilvēks... 16 gadu vecumā, vēl dziļajos padomju laikos, man bija vērtība uzrāpties izdemolētās un slēgtās Cesvaines baznīcas tornī un ar akmeni uz zvana uzrakstīt savu vārdu, tas man šķita kruti, bet tagad es tur varu uzkāpt normāli pa kāpnēm, zvans ir notīrīts, un kādreizējā vērtība vairs neeksistē. Vērtības mainās.».



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.