23.septembra jubilāre: horeogrāfe, dejotāja Lilija Lipora

«Mana ikdiena ir interesanta, darbiem piepildīta un arī ļoti skrejoša,» saka horeogrāfe Lilija Lipora. Tāpēc dzimšanas dienā viņai varot novēlēt – mierīgi darboties un izbaudīt katru dienu © F64

«Paldies Dievam, ka varu darīt darbiņu, kas man ļoti patīk. Tāpēc arī parasti saplānoju pilnu grafiku dažādiem darbiem, un tikai tad attopos: ai, aizmirsās brīvdienu ieplānot,» smaidot saka horeogrāfe, formas teātra režisore un dejotāja Lilija Lipora. Viņu šodien sveicam 42. dzimšanas dienā!

Taujāta par plāniem savā svētku dienā, Lilija Lipora atteic, ka ir plāns dabūt sev brīvdienu, safrizēties, izbraukt kaut kur pie dabas vai vienkārši bezrūpīgi pasēdēt kafejnīcā. Bet, vai viņai tas šodien izdosies, jubilāre vakar vēl nezināja pateikt. Jo sestdien Leļļu teātrī gaidāma pirmizrāde tautas pasakai Kaza un septiņi kazlēni (krievu trupā), ko iestudē režisors Valdis Pavlovskis, un viņa ir šī iestudējuma kustību konsultante. Un tieši šobrīd jāpieliek punkts mēģinājumu procesam.

Horeogrāfe stāsta: šobrīd viņa ir arī izpētes procesā, gatavojoties jauniestudējumam ar Kuldīgas vidējās paaudzes deju kolektīvu Bandava. «Es arvien vairāk iesaistos tautas dejā, ko desmit gadus nebiju darījusi. Jau uztaisīju vienu deju TDA Zīle, piedalījos Babītes novada vidējās paaudzes deju kolektīva Dārta koncertuzveduma Īsa pamācība mīlēšanā iestudēšanā. Jau otro gadu vadu tautas deju nodarbības Rīgas Amatniecības vidusskolā, kur esmu divus vakarus nedēļā,» stāsta Lilija Lipora, atklājot, cik nejauši iesākusies sadarbība ar šo skolu. «Laikmetīgās dejas izrāžu mēģinājumiem meklējām telpas, īre visur ir dārga, nekur mūs neņēma pretī, līdz šī skola mums piedāvāja telpas bārterī – lai novadu dažas nodarbības audzēkņiem. Es šajos jauniešos sajutu lielu potenciālu, turklāt viņi nebija stumdāmi un bīdāmi, paši gribēja dejot, un tā mums izveidojās kolektīvs. Es tiešām esmu priecīga ar viņiem strādāt!»

Lilija Lipora stāsta: līdz ar jauno mācību gadu ir atsākušās arī regulārās nodarbības laikmetīgajā dejā – viņas vadītajā dejas teātra kompānijā Stars’ Well (Zvaigžņu AkA). Tas ir projektu teātris, kas attīsta un popularizē laikmetīgās dejas un dejas teātra žanru. No 10. septembra laikmetīgās dejas atvērtās klases (dejot gribētājiem ar un bez pieredzes) viņa vada arī IDejas mājā – ceturtdienās pulksten 18.30 un sestdienās pulksten 11.

«Šobrīd strādāju pie vēl viena ļoti interesanta projekta Deja. Ēnas. Improvizācija, kas būs laikmetīgās dejas un ēnu teātra principu sintēze, un rezultāts gaidāms 27. oktobrī Latgales vēstniecībā GORS. No 24. līdz 31. oktobrim tur notiks pirmais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, un mums, dejotājiem, šai projektā būs sadarbība ar ērģeļu improvizācijas meistaru Ansgaru Valenhorstu no Vācijas. Jā, mana ikdiena ir ļoti interesanta, darbiem piepildīta un arī ļoti skrejoša,» atzīst šodienas jubilāre, tāpēc dzimšanas dienā viņai varētu novēlēt – mierīgu katru dienu. «Negribas ļauties tādai saraustītai sajūtai. Gribas mierīgi darboties un izbaudīt katru dienu. Skaidrs, ka tas ir atkarīgs tikai no manis pašas, cik ļoti es sevi spēju mobilizēt,» viņa to lieliski apzinās. Tāpat kā to, ka ir ļoti cītīgi jāplāno brīvdienas, lai sanāktu vairāk laika pabūt kopā ar bērniem – meitu Artu un dēlu Dzintaru, biežāk aizbraukt pie mammas, kura dzīvo Viļakā.

«Vasarā kopā ar ģimeni sanāca izbraukt trīs dienu ceļojumā ar riteņiem – tas bija vienkārši brīnišķīgi! Izbraucām pa tādām vietām, kur ar mašīnu parasti pašauj garām. Arī pie mammītes sanāca aizbraukt, bet – garākas brīvdienas šovasar nesanāca. Jo augusta sākumā notika starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Vides deja, un darbs pie tā bija visu vasaru.».



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais