Enter Shikari beidzot Rīgā

Enter Shikari šobrīd ir topā - viņu šogad iznākušais albums The Mindsweep pie britiem bija Nr. 4 © publicitātes

23. septembrī, tātad jau trešdien, klubā Melnā piektdiena koncertu sniegs viena no šobrīd aktuālākajām modernās smagās mūzikas grupām Enter Shikari.

Pirms padsmit gadiem izveidotā posthārdkora britu apvienība Enter Shikari šo rindu autora uzmanības lokā nonāca absolūti nejauši – pētot lidostā iegādāto prestižo mūzikas žurnālu Q, ar izbrīnu nācās konstatēt, ka tā topa pirmajā vietā ir «kaut kādi tur» Enter Shikari (tas bija 2007. gadā). Kas tie tādi?! Pēc tam viņi tika piefiksēti festivālā Rock Im Park Vācijā, kur tiešām demonstrēja labu sniegumu. Pēdējos albumos Enter Shikari it kā vairs tā nespīd, bet nu – vienalga laba manta! No komerciālā viedokļa viņi gan joprojām rullē uz priekšu: četri studijas albumi, no kuriem trīs ir bijuši britu topa pirmajā sešniekā.

Enter Shikari dzimtās Lielbritānijas mūzikas dzīves centrā nonāca salīdzinoši ātri – 2007. gadā izdotais grupas pirmais albums Take To The Skies iekaroja ceturto vietu britu gada albumu topā, apvienībai pievēršot arī mūzikas kritiķu uzmanību. Tajā paša gadā Enter Shikari saņēma atzinību no autoritatīvā žurnāla Kerrang! kā gada labākā koncertgrupa un žurnāla NME Džona Pīla balvu par inovāciju mūzikā. Arī turpmākajos gados Enter Shikari nebeidza pārsteigt klausītājus, vienu pēc otra izdodot atzinīgi novērtētus un komerciāli veiksmīgus albumus. Grupas jaunākais veikums The Mindsweep iznācis 2015. gadā leģendārās punk un indie mūzikas izdevniecības Hopeless Records paspārnē. Daudzi šo grupu uzskata par patiesiem inovatoriem, kas veiksmīgi apvieno alternatīvā roka, pankroka un metalcore skaņas ar dažādām elektroniskās mūzikas ietekmēm, pamanoties vēl tajā visā ieviest drum’n’bass, dubstep, techno un industrial elementus. Interesanti, ka Enter Shikari plašajā šīs vasaras Eiropas festivālu tūrē bija ieplānojuši arī dalību Kubana, taču pēc tam, kad tas no Krievijas tika pārcelts uz Rīgu, briti no dalības šajā pasākumā atteicās – viņiem svarīgāks šķita pašu solokoncerts. Jāpiebilst, ka Enter Shikari koncertu Rīgā iesildīs Lielbritānijas repkora apvienība Hacktivist – arī relatīvi pazīstama grupa, kas piedalījusies lielākajos festivālos un guvusi atzinīgas atsauksmes pat tādos ietekmīgos mūzikas izdevumos kā Metal Hammer, Kerrang!, The Guardian un citur.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.