Ropažu svētkos pulcēsies Viduslaiku bruņinieki

© Publicitātes foto: autors Gatis Indrēvics

Sestdien, 22.augustā, plkst.11.30 sāksies „Ropažiem 810” svētku svinības, kurās visas dienas garumā, apvienojot mūsdienas un senatni, pirmo reizi Latvijā notiks Viduslaiku bruņoto jātnieku un zirgu paraugdemonstrējumi, bet vakarā sadziedāšanās kopā ar komponistu Uldi Marhilēviču un Latvijas Nacionālā teātra dziedošajiem aktieriem.

Svētki tiks atklāti plkst.11.30 ar svētbrīdi Ropažu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kam sekos svētku gājiens uz pilsdrupām un oficiālā svētku atklāšana Livonijas ordeņa pilsdrupās plkst.12.30.

Viduslaiku programma norisināsies Livonijas ordeņa pilsdrupās, kur jau no plkst.12.00 darbu sāks amatnieku un tirgotāju nometnes. Darbosies loka šaušanas un šķēpmešanas stendi, kurus izmēģināt būs iespēja ikvienam svētku apmeklētājam. Plkst.13.00 pirmo reizi Latvijā būs iespējams vērot bruņotu jātnieku un zirgu paraugdemonstrējumus.  Viduslaiku dzīves ainas spilgtākas vērtīs ciemiņi no Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievija, Zviedrijas un Somijas vēsturisko rekonstrukciju klubiem.

Visas dienas garumā norisināsies arī spēka spēles ar „Ropažu dižvīra" noskaidrošanu un darbosies dažādas gardēžu virtuves. Svētku viesiem būs iespēja piedalkīties viduslaiku maizes degustācijā, ko ceps uz vietas īpašajos cepļos. Uz svētku skatuves muzicēs Viduslaiku mūzikas grupa „Remdih” no Čehijas, uzstāsies arī folkloras kopas „Trejasmens", Skandinieki” un „Oglīte” un vīru kopa „Vilki".

Viduslaiku programma noslēgsies plkst.21.00 ar uguns šovu „Sirotāju iebrukums Livonijā".

Mūsdienu svinīga daļa norisināsies Ropažu senajā muižas parkā un estrādē, kur dienas laikā tiks veidots īpašs svētku „Ropažiem 810” ziedu paklājs. Gan lieli, gan mazi svētku apmeklētāji varēs piedalīties dažāda vieda radošajās darbnīcās, vērot izstādes un izmēģināt dažādas sporta aktivitātes -  petanka, kroketa, volejbola, tenisa spēles un GEO Catching par Ropažu apkārtni. Neiztikt arī bez drifta un karatē paraugdemonstrējumiem.

Svētku kulminācija būs Ropažu estrādē, kur no plkst. 22.00 notiks Ropažu dziedošo kolektīvu un svētku dalībnieku sadziedāšanas ar komponistu Uldi Marhilēviču. Pēc tam ropažniekus un svētku viesus ielīksmos Latvijas Nacionālā teātra dziedošo aktieru Ditas Lūriņas, Mārtiņa Egliena, Karīnas Tatarinovas un Mārča Maņjakova dziedājums īpašā svētku koncertā „Ropažniekiem".

„Ropažiem 810" svētku salūts izgaismos novadu plkst.23.30 un izklaides turpināsies līdz pat rīta gaismai nakts ballē kopā ar grupu „Flame & The Rolltones".

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.