VAKARA ZIŅAS: Žakete kā stila odziņa un papildu siltums

Stiliste un radio «SWH+» ētera personība Vlada Volkoviča. © f64

Sievietes jau sen ir sadalījušās divās frontēs – vienas mīl nēsāt žaketes, otras tās necieš. Tomēr, neraugoties uz to, žakete ir svarīga apģērba sastāvdaļa, īpaši jau lietišķā stila sievietēm. Šodienas mode ir tik daudzšķautnaina, ka piedāvā plašu modeļu un faktūru žaketes, kas spētu ieinteresēt jebkuru sievieti.

Klasiska vienmēr aktuāla

Kad lielāka daļa vasaras ir jau aiz muguras un vakari kļūst vēsāki, ir īstais laiks tādai garderobes detaļai kā žakete. Modes pasaulē jau ir zināmas visas rudens un pat ziemas sezonas aktualitātes, un dažas var droši sākt lietot, jo ziema Itālijā un daudzviet citur Eiropā principiāli neatšķiras no augusta Latvijā. «Šogad modes dizaineri itin nemaz nevēlas atvadīties no vasaras. Krāsas, kas bija topā karstajā gada laikā – zilā un baltā –, ziedu ornamenti un kliedzoši krāsu kontrasti veiksmīgi pārceļojuši uz rudens aktualitātēm, tikai audumu faktūra mainās uz sezonai atbilstošākiem – vilnas, ādas un tvīda audumiem,» stāsta modes māksliniece Natasha Linkevicha. Klasiskas piegrieztnes žaketes ar nelielu polsterējumu plecos nevēlas pamest modes skates jau vismaz pāris gadus, un izskaidrojums ir ļoti vienkāršs – tā ir universāla garderobes detaļa, un to var kombinēt ar ļoti dažādām apģērba sastāvdaļām. «No pašsaprotamiem komplektiem ar klasiskām uzvalka biksēm un zīmuļsvārkiem līdz kleitām, šortiem un pat saplēstiem džinsiem. Iegādājoties šādu žaketi, es ieteiktu izvēlēties klasiskās krāsas, piemēram, melnu, baltu vai pelēku. Šādā veidā, ieguldot zīmola apģērbā, būsiet ieguvējs ilgtermiņā, jo valkāsiet to vairākus gadus un vienmēr izskatīsieties reprezentabli,» pamāca modes māksliniece.

Puķainas un košas – sezonas hits

Žaketes kliedzošās krāsās un ar sarežģītu faktūru parasti ir ļoti pamanāmas un paliek atmiņā. Modes pazinēji visticamāk atcerēsies, kura gada kolekcijā bija šī pērle. «Ja budžets jums atļauj, tad, protams, var eksperimentēt ar pašlaik tik aktuālajiem ziedu motīviem, krāšņiem izšuvumiem, kontrastiem un ģeometriskiem rakstiem. Izstrādājumi ar tik pamanāmu faktūru un krāsu tagad atšķirībā no 80. gadu modes ir ļoti lakoniskās, taisnās piegrieztnēs ar minimālām detaļām. Ideāls piemērs būtu trapecveida 40.–50. gadu Holivudas šika stila pagarinātās žaketītes vai pat īsie mētelīši, kurus tolaik kā papildu šiku, nevis siltumu (naktis «Sapņu fabrikā» Holivudā nav īpaši aukstas) bija pieņemts uzmest uz kokteiļkleitas. Pašlaik tos var kombinēt gandrīz ar jebkādu apģērba gabalu, bet, saglabājot žaketi kā akcentu, pārējais tērps prasītos daudz neitrālāks, vismaz krāsās,» stāsta Natasha Linkevicha.

Modes māksliniece piebilst, ka tradicionālās tvīda un vilnas žaketes un mētelīši šajā rudenī kļūs daudz spilgtāki nekā pagājušajā gadā, kad tie atgriezās modē. Uz šiem materiāliem tik ierastās rūtiņas vairs nav aristokrātiski atturīgas, bet gan kontrastainas – zils ar sarkanu, zaļš ar zilu, melns ar baltu un sarkanu. Kombinācijas ir ļoti raibas.

Atkal modē platas jostas

«Pašlaik Eiropā jau var vērot, ka atkal modē nēsāt uz žaketēm platas jostas. Šī modes tendence pagaidām nav nonākusi līdz Latvijai, jo mūsu kundzes joprojām izvēlas drēbes ar izteiktu vidukļa līniju. Tas ir ļoti sievišķīgi, bet ne vienmēr glaimo figūrai. Der atcerēties, ka pašlaik modē ir arī brīvākas piegrieztnes jaciņas, žaketes un mētelīši, kuri ne tikai noslēpj figūras trūkums, bet arī pasvītro individualitāti. Turklāt savienojumā ar lielu ādas jostu šādas žaketes lieliski akcentēs vidukli, bez tik tracinošām «riepām» vidukļa daļā, kuras veido pārlieku apspīlētās drēbes, ar kurām daudzas dāmas diemžēl pārlieku aizraujas,» skaidro Natasha Linkevicha. Viņa piebilst, ka, izvēloties žaketi, svarīgi atcerēties savas figūras specifiku, kā arī profesionālās darbības nianses. «Arī tik neitrālā lieta kā žakete, ticiet vai ne, var būt nevietā. Par laimi, šajā sezonā kundzēm ir kur izvērsties, un kaut ko tieši sev var atrast katra,» norāda modes māksliniece.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.