VAKARA ZIŅAS: Arī suņiem un kaķiem ir asins donoru banka

© Scanpix

  Laiku pa laikam sociālajos tīklos parādās palīgā saucieni – visbiežāk jau sunim nepieciešama asins pārliešana un tiek aicināti atsaukties to dzīvnieku saimnieki, kuri būtu gatavi palīdzēt. Arī maijā kādam sunim bija nepieciešama palīdzība un tika meklēti donori – lielo šķirņu suņi. Suņa saimniece Gita sarunā ar »Vakara Ziņām« atzīst, ka ar problēmu, kad dzīvniekam nepieciešama asins pārliešana, saskārusies pirmoreiz. Īsti nezinājusi, ko darīt. Pēc aicinājuma internetā donori tiešām atsaukušies.

Lai dzīvnieku asins pārliešanu no stihiska procesa padarītu par plānotu, ērtu un ātru, veterinārā klīnika «Dzīvnieku veselības centrs» uzsāka veidot īpašu Latvijas kaķu un suņu asins donoru datu bāzi. Tomēr atsaucība bijusi minimāla, tāpēc reģistrā iekļauti galvenokārt klīnikas darbinieku un viņu draugu dzīvnieciņi. Izrādās, tuvākā suņu un kaķu asins donoru banka ir Polijā, un no turienes asinis ar autobusu var atsūtīt 24 stundu laikā. Daudzos gadījumos tik ilgi dzīvnieks gaidīt nespēj. Veterinārajā klīnikā «Dzīvnieku veselības centrs» saka – dažreiz asinis vajadzīgas vairākas dienas nedēļā, citreiz mēnešiem ilgi nav tādas nepieciešamības. Varbūt arī tāpēc cilvēku atsaucība bijusi niecīga. Visticamāk, viņi uzskata – kad vajadzēs, tad arī domās, ko darīt. Pašlaik par donoriem izmanto arī veterinārārstu suņus un kaķus vai arī sasirgušā dzīvnieka saimnieks pēc palīdzības vēršas pie saviem draugiem un paziņām. Ja kāds dzīvnieka saimnieks vēlas savu mīluli pieteikt donoru reģistrā, atteikts netikšot.

Turklāt suņiem un kaķiem ir asinsgrupas – gluži kā cilvēkiem. Asinsgrupu gan varot noteikt jau laikus. Kaķiem visretākā esot AB asinsgrupa, toties nav 0 asiņu grupas. Tāpēc, ka murrātājiem nav universālas un pilnīgi visiem pārliešanai derīgas asinsgrupas, jo īpaši svarīgi noteikt saderību, lai dzīvnieciņš nenonāktu kaķu paradīzē. Kļūstot par donoru, dzīvnieciņu bez maksas izmeklē, lai noskaidrotu viņa veselības stāvokli. Vai dzīvnieka saimnieks saņem samaksu par cita dzīvnieciņa glābšanu? Jā, atlīdzību saņem, bet tā esot atkarīga no ņemto asiņu daudzuma – vienam kustonim pietiks ar 100 mililitriem, citam vajadzēs piecus litrus. Te nu nevajag uztraukties, ka varētu vienam dzīvniekam notecināt litriem asiņu, jo donora veselībai pāri netiek darīts.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais