RECENZIJA: "Lindemann" - "Skills In Pills"

© publicitātes foto

  Šā gada sensacionālākais smagās mūzikas projekts – vācu grupas „Rammstein” dzelzsrīkle Tils Lindemans metis kauliņus kopā ar zviedru apvienību „Hypocrisy” un „Pain” līderi Peteru Tegtgrēnu, turklāt albuma radīšanai vīri iztikuši tikai paši saviem spēkiem: tekstus rakstījis Tils, bet mūziku – Peters, kurš iespēlējis arī visus (!) instrumentus. Rezultāts?

Ja īsumā, tad šķiet, ka „Pain” sadomājuši uzspēlēt „Rammstein” skaņdarbus, tikai iedziedāts angliski. Jāpiebilst, ka „ramšteinieši” šobrīd laikam vispār palaisti brīvsolī (pēdējais grupas studijas albums „Liebe ist fur alle da” izdots 2009. gadā) - lai gan mūziķi solījušies doties jaunos rakstudarbos (it kā septembrī), ģitārists Rihards Kruspe pagājušā gada nogalē atminējās par savu blakusprojektu „Emigrate”, bet nu arī Lindemana sānsolis. Starp citu, arī „Pain” neko jaunu nav izdevuši jau četrus gadus, bet „Hypocrisy” gan aktīvi funkcionē, taču Tegtgrēnam spēka un ideju ir tik daudz, ka viņš varētu mierīgi saražot kompozīcijas vēl nez cik projektiem. Kā abi šie leģendārie „metālkungi” tikušies? „Lieta tāda, ka mēs abi esam idioti. Absolūti idioti. Taču mums ir kopīgs redzējums uz daudzām lietām,” tā Tegtgrēns. Ja ticēt internetā rakstītajam, 2000. gadā Zviedrijā Tegtgrēns esot novērsis kādu briestošu kautiņu starp „Rammstein” mūziķiem un vietējiem baikeriem – kopš tā laika Peters ar Tilu prātojuši par kopīgu projektu, taču nekādi nav sanācis atlicināt tam laiku. Kad „Rammstein” pirms pāris gadiem sāka atpūsties, beidzot bija pienācis īstais brīdis un, lūk, te arī rezultāts - „Skills In Pills”!

PAR. Bez variantiem – šis albums vienkārši ir jādzird! Tegtgrēns ir smagās mūzikas ģēnijs, tas sen zināms, bet vienalga pārsteidz, cik viņš veiksmīgi uztaustījis „Rammstein” nervu. Arī Lindemana dzejdara talants spraucas ārā pa visām vīlēm – iedziļinieties kaut vai provokatīvās „Praise Abort” tekstā! Cerams, ka Tila un Petera tandēms pastrādās kopā ne tikai viena albuma griezumā, bet ilgāk. Un vēl – perfektas albuma ilustrācijas, no tām varētu izveidot labu „metālizstādi”.

PRET. Neliela vilšanās sajūta tomēr paliek – no šādiem diviem monstriem gribējās sagaidīt kaut ko vairāk, vismaz kādu gabalu, ko pēc tam gribētos klausīties vēl, vēl un vēl. Bet te tāda nav: visas dziesmas ir labas, bet... Ne superīgas. Ņemot vērā to, ka abi klāsta par šo projektu kā vienkārši labu brīvā laika kopīgu pavadīšanas veidu laikam neko daudz no viņiem prasīt gan nevar.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais