PRAKTISKI: Atbrīvošanās no kaļķakmens nogulsnēm tējkannā

© F64

Kā jau zināms, gan parastajās, gan elektriskajās tējkannās bieži vien veidojas kaļķakmens nogulsnes. Piedāvājam dažus vienkāršus veidus, kā no tām atbrīvoties!

Citronskābe

Sākumā nepieciešams tējkannā ieliet maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu, tad jāieber paciņa citronskābes. Pēc ūdens uzvārīšanās nedaudz jāpagaida, lai nogulsnes atmirktu. Nepieciešams no tējkannas izliet ūdeni ar nogulsnēm, izskalot, un vēlreiz tējkannā uzvārīt ūdeni, lai atbrīvotos no iespējamiem kaļķa nogulšņu pārpalikumiem.

Citrons

Kā viens no kaļķa nogulšņu tīrīšanas veidiem var būt arī citrons, kas tomēr, iespējams, nebūs tik efektīvs. Ar minēto tīrīšanas līdzekli iespējams atkārtot to pašu procedūru:

1.solis- izskalo tējkannu ar ūdeni;
2.solis- piepildi tējkannu ar maksimālo pieļaujamo ūdens daudzumu;
3.solis- pievieno izvēlēto tīrīšanas līdzekli;
4.solis- uzvāri ūdeni tējkannā;
5.solis- atstāt ūdeni, lai nogulsnes nedaudz pamirktu.
6.solis- kārtīgi izskalo tējkannu un vēlreiz uzvāri tajā ūdeni; ja tējkanna vēl aizvien ir netīra, ieteicams procedūru atkārtot.

Etiķis

 

Bīstams, tomēr efektīvs veids, kā tīrīt gan parastās, gan elektriskās tējkannas. Izmantojot šo tīrīšanas metodi, jābūt ļoti uzmanīgam, jo tvaiku ieelpošana var radīt elpošanas ceļu bojājumus.

Soda

Uz litru ūdens nepieciešama viena ēdamkarote dzeramās sodas. Iespējams tējkannu arī vienkārši izberzt ar sūkli un sodu, taču tādā veidā var saskrāpēt tējkannas dibenu un sieniņas- uz nelīdzenas virsmas kaļķakmens nosēdīsies vēl intensīvāk.

Gāzētie dzērieni

Gāzētie dzērieni var likvidēt kaļķakmens nogulsnes tikpat efektīvi kā citronskābe, jo satur ortofosforskābi. Izmantojot šo metodi, ūdens vietā tējkannā jāielej kāds no populārajiem gāzētajiem dzērieniem, pēc uzvārīšanās jāpagaida pāris stundas, lai atmirktu nogulsnes, un beigās kārtīgi jāiztīra tējkanna ar sūkli. 

Izklaide

Koncertzālē “Palladium” šo piektdien, 4. oktobrī, notiks jau sestais starptautiskais elektroniskās mūzikas pasākums “Penthaus Calling”, kurā šoreiz uzstāsies īpaši viesi – čīliešu-vācu tehno producents Matias Aguayo no Berlīnes un franču “house” producents Gabriel Belabbas no Parīzes.

Svarīgākais