Pētījums: Suņi apzināti ignorē cilvēkus, kuri ir ļauni pret tā saimnieku

© Publicitātes foto

Pētnieku grupa no Japānas, kuru vadīja Kioto Universitātes profesors Kazuo Fudžita, secinājusi, ka mūsu mīluļiem-suņiem, ir spēja emocionāli izprast saimnieku, viņa vajadzības un emocijas. Brīdī, kad suns pieņem lēmumu, tas spriež arī saimnieka interesēs, ziņo AFP.

Pētnieki eksperimentā izveidoja trīs grupas, katrā no tām tika izmantoti 18 suņi. Izdomātas spēles laikā suņa saimniekam tika dots uzdevums atvērt kasti, taču katrā no grupām suņu īpašniekam pievienojās vēl divas personas, kuras dzīvnieks līdz šim nekad nebija redzējis.

Pirmajā grupā suņa saimnieks prasīja pēc palīdzības vienai no svešajām personām, taču tā demonstratīvi attiecās palīdzēt. Trešā persona tikmēr neitrāli noraudzījās notiekošajā.

Otrajā grupā saimnieks no vienas personas saņēma palīdzību, tikmēr trešā persona atkal neitrāli noraudzījās notiekošajā. Trešajā grupā abas personas bija neitrālas.

Pēc tam, kad suņi bija noraudzījušies izspēlētajā ainā, nepazīstamie cilvēki tiem piedāvāja našķus. Mīluļi izteiktu priekšroku deva tām personām, kuras bija neitrālas vai palīdzēja saimniekam, ignorējot personu, kura saimniekam atteica palīdzību.

„Ja suņi būtu rīkojušies tikai un vienīgi savās interesēs, tie pieņemtu gardumus neatkarīgi no tā, kā katrā no grupām personas attiecas pret saimnieku,” uzsver Kioto Universitātes pētnieks Kazuo Fudžita.

Pētījums ļauj secināt, ka suņi ir vieni no retajiem dzīvniekiem, kuri savā izvēlē un rīcībā balstās uz emocionāliem un sociāliem spriedumiem. Līdzīga spēja ir tikai cilvēkiem un daļai primātu.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.