Zinātnieki izskaidrojuši "īsākā atpakaļceļa" fenomenu

© scanpix

Zinātnieku grupa no Kioto universitātes ir veikusi eksperimentus, lai noskaidrotu iemeslu, kādēļ cilvēkiem šķiet, ka ceļā uz kādu konkrētu punktu, viņi patērē vairāk laika, nekā atpakaļceļā. Viena no eksperimenta hipotēzēm vēsta, ka šāda šķietamība nav saistīta ar ar paša ceļojuma apstākļiem. Šī pētījuma rezultāti ir publiskoti žurnālā PLOS One.

Eksperimenta gaitā divām dalībnieku grupām tika nodemonstrēti divi divdesmit minūtes gari video rullīši, kuros attēlots pārgājiens pa pilsētas ielām, ar mērķi sasniegt konkrētu punktu. Vienai no grupām tika paziņots, ka viņi redzējuši ceļu turp un atpakaļ, bet otrai grupai, ka video rullīši ir no diviem dažādiem ceļojumiem. Grupa, kurai bija "ceļojums turp un atpakaļ" vienbalsīgi atzīmēja, ka ceļš atpakaļ aizņēma īsāku lika posmu.

Interesanti, ka abu grupu pārstāvjiem video skatīšanas brīdī bija uzdevums, neizmantojos pulksteņus, atzīmēt trīs minūšu ilgus periodus, kas tika izdarīts salīdzinoši precīzi. Atšķirība parādījās tikai tad, kad viņiem bija jāatstāsta ceļojumā piedzīvotais. Šie novērojumu zinātniekiem likuši domāt, ka šķietamais atpakaļceļa samazinājums nav saistīts ar paša ceļojuma apstākļiem un izpaužas tikai retrospektīvā refleksā.

Pētījuma autori atzīmējuši, ka viņu radītā hipotēze būs vēl vairākas reizes jāpārbauda. Nākamajā eksperimentā būs iesaistītas cilvēku grupas, kurām netiks paziņots, vai video redzams ceļojuma atpakaļceļš.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais