10.jūnija jubilārs: fotomākslas meistars Aigars Jansons

Aigars Jansons ir ne tikai lielisks fotomākslas meistars, bet arī azartisks un prasmīgs gastronomisku piedzīvojumu meklētājs © no Aigara JANSONA personīgā arhīva

«Tagad jau katrs ieiet tualetē un uztaisa sev selfiju. Man liekas, ka tas ir pilnīgs čau, bet mūsdienās tā top visvairāk bilžu. Manuprāt, selfiji ir šā laikmeta slimība, kas vienkārši ir jāizslimo,» domā pieredzējušais fotomākslas meistars un slavenību kāzu fotogrāfs Aigars Jansons. Viņu šodien sveicam apaļajos 50!

Aigara Jansona veidotās fotogrāfijas ir publicētas gandrīz visos lielākajos pasaules medijos, viņš strādājis tādām pasaules preses aģentūrām kā E.P.A., Associated Press, France Press, Lehtikuva un vairākām citām. Viņa kāzu klientu vidū bijuši ļoti daudzi sabiedrībā zināmi un populāri cilvēki: valsts augstākās amatpersonas, Saeimas deputāti, Valsts prezidenta padomnieki, Latvijas izlases sportisti, slaveni mūziķi, dziedātāji, juristi un advokāti. Reiz mēģinājis saskaitīt, cik kāzas fotografējis, – bija ticis pāri simtam, kad skaits nojuka. Arī šī vasara Aigaram Jansonam (ajstudio.lv) paies, daudz fotografējot kāzas. Jūlijs jau gandrīz viss aizņemts, vēl augustā ir dažas brīvas dienas.

Brīva diena fotogrāfam ir arī šodien, jo dzimšanas diena ir godam jānosvin. «Klāšu galdu un gaidīšu ciemiņus,» viņš iepazīstina ar saviem šodienas plāniem, sakot, ka svētku galdam viņš, protams, visu gatavos pats. Jā, Aigars Jansons ir ne tikai lielisks fotogrāfs, bet arī azartisks un prasmīgs ēst gatavotājs. Turklāt savās labākajās receptēs un ēdienu fotogrāfijās viņš dalās savā mājaslapā labuapetiti.com. Viena no jaunākajām Zaķīša receptēm ir bērzu sulu šampanietis, ko fotogrāfs savulaik uzzinājis no savas vecāsmātes jeb babas, kā viņu bērnībā mīļi saucis. «To atcerējos pavisam nesen un nolēmu, ka senas tautas receptes ir jāgodā un jāpopularizē, lai arī citi par tām uzzina,» viņš saka un atklāj, kā gatavojams bērzu sulu dzirkstošais dzēriens: šampanieša pudelēs ielej svaigu bērzu sulu, pievieno pāris rozīņu, nelielu upeņu zariņu un tējkaroti cukura; pudeli aizkorķē, uzliek drāts uzpurnīti un alumīnija foliju, lai korķa vieta ir hermētiski noslēgta; arī vizuāli pudele ar foliju atgādina šampanieša pudeli; pudeles liek kastē un ierok zemē apmēram metru dziļumā – lai tās būtu vienmērīgā temperatūrā un ziemā nesaplīstu. «Gudri ļaudis interneta plašumos raksta, ka bērzu sulu šampanieti var sākt provēt jau ap Jāņiem, var dzert pēc gada, kad tas pārziemojis.»

Taujāts, kur viņš apguvis ēst gatavošanas prasmes, Aigars Jansons atteic, ka pēc izglītības ir pārtikas tehnologs, agrāk pabeidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti. «Savulaik mammai ļoti patika uzņemt ciemiņus, un, lai arī tie bija padomju laiki, svētku reizēs tika bagātīgi klāti galdi, ka tiem vajadzēja likt dzelzs kājas, lai noturētu ēdienu smagumu. Es daudz palīdzēju mammai, vēlāk pats gatavoju, un tā man tas iepatikās. Joprojām ļoti labprāt visu ko gatavoju un priecājos, ka citiem garšo,» smaidot saka šodienas jubilārs.

Aizdomājies par saviem 50 gadiem, Aigars Jansons teic: «Man pašam ir izjūta, ka nav vairāk par trīsdesmit pieciem. Esmu pašos spēka gados, un dzīve iet uz augšu! Viss zied, smaržo – jā, dzīve ir skaista! Un nav tā, ka tagad pārdomāju, ko tad nu dzīvē esmu izdarījis, ko neesmu izdarījis. Nedomāju par dzīves jēgu. Nedomāju par to, ka dzīve iet uz otru galu un laika paliek arvien mazāk. Man tas nekad nav bijis raksturīgi, es esmu dzīvespriecīgs optimists!» saka šodienas gaviļnieks. Un vienīgais, ko dzimšanas dienā viņam varot novēlēt, ir veselība. Tā noder vienmēr. Viņš gan arī pats par to rūpējas – dzīvo aktīvi, ēd veselīgi un it visā ap sevi notiekošajā mēģina rast prieku.



Izklaide

Muzikālā apvienība “Ēriks Palkavnieks & Popkorni” izdevuši savu otro kopdarbu “Reiss uz Londonu”. Šis ir turpinājums TV personības Palkavnieka un viņa draugu iesāktajai sadarbībai vasarā, kad tika izdots debijas singls “Netveramā”.

Svarīgākais