VAKARA ZIŅAS: Lato Lapsa desmit gados aprūpējis 700 kaķus

© f64

Pazīstamajam žurnālistam Lato Lapsam, kura vārds pēdējā laikā vairākkārt locīts saistībā ar Drošības policiju un kurš nesen laidis klajā savu jaunāko ceļojumu grāmatu «Razbainieku salas» un ar sievu gaida pasaulē nākam savu pirmdzimto, sirds nav tik cieta, kā daudziem no malas izskatās. Lato jau daudzus gadus rūpējas par mūsu četrkājainajiem draugiem – kaķiem. Šim nolūkam pat speciāli izremontēts mājas pagrabs, kurā stāv kaķu mājiņas. Lato arī pats kaķus katru dienu baro, ārstē un kopj.

«Rīga TV 24» raidījumā «Rampas ugunis» populārais žurnālists Lato Lapsa sarunā Andrim Kivičam atklāja, ka pēdējo desmit, piecpadsmit gadu laikā viņš aprūpējis ap 700 kaķu! «Nu traks cilvēks, ko lai saka... Drusku kukū!» par sevi ironiski nosmej Lato. Kaķi paši atrodot Lato, piemēram, pirms vairākiem gadiem, ejot pa Avotu ielu, viens kaķēns nokritis no jumta tieši Lato pie kājām. «Viņi mani piemeklē visdažādākajos veidos,» viņš piebilst. Vidēji gadā Lato aprūpē vairāk nekā 40 kaķus. Pērn viņam vienlaikus bijuši pat 45. «Es biju pilnīgā panikā un vienubrīd pārstāju pat viņus skaitīt. Pagājušajā gadā kaķi noteikti apēda vienu manu ceļojumu (Lato vaļasprieks ir ceļošana).» Tiesa, lielā kaķu mīlestība nenozīmē, ka Lato kaķus izmitina dzīvoklī. Viņš parūpējies, lai kaķiem ir sava pasaules telpa. «Man ir tāda laba lieta kā izremontēts pagrabs ar laika gaitā sarūpētiem būrīšiem, kvarca lampām un visu pārējo, kas kaķu slimnīcai vajadzīgs,» viņš uzskaita. Katru dienu Lato pats kaķus baro, ja vajag, izdara injekcijas, ārstē un, kad kaķis ir izveseļojies, Lato viņam meklē jaunus saimniekus. «Šobrīd man ir paradīze – tikai pieci atdodami kaķi. Viņi man aizņem dienā kādas desmit minūtes laika,» tā Lato.

Izredzētā statuss ir saimnieka mīlulim, runcim Pavičam, kuram šogad būs jau 15 gadi. «Kaķi es satiku Čiekurkalna tirgū, man nebija nekāda doma par kaķa iegādi, bet tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena un tā tālāk.» Uz Andra Kiviča jautājumu – runā, ka kaķi saprotot 500 vārdus, ka viņiem piemīt kādas īpašas spējas, Lato atbild: «Manuprāt, kaķi ir diezgan dumjas radības. Skatoties uz visādos veidos nobrauktajiem kaķiem, jāatzīst, viņi nav neko gudri, bet viņiem ir citas labas īpašības.» Kas viņam tik ļoti patīk kaķos? «Nezinu. Patīk, un viss. Tāpat kā sievietes,» lakonisks ir pazīstamais žurnālists.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais