PĀRSTEIDZOŠI: Sterilizēta kaķene zīda kaķēnus

Attēlam ir informatīvs raksturs © Publicitātes foto

Klaipēdas dzīvnieku patversmes darbiniekiem nācies pārliecināties, ka spēcīgs mātes instinkts var darīt brīnumus - sterilizētai kaķenītei, kas izrādījusi dedzīgu gādību par pamestu kaķēnu, parādījies piens un viņa sākusi mazo radībiņu barot, vēsta portāla "Delfi.lt" vides izdevums "Grynas.lt".

Patversmes darbinieki pirms neilga laika saņēmuši ziņu par diviem kādas dzīvojamās mājas pagrabā atrastiem kaķēniem, bet, ierodoties tur, izrādījies, ka viens no viņiem vairs nav dzīvs un arī otrs ļoti novārdzis.

Dzīvnieciņš nogādāts patversmē, kur ievietots karantīnas istabā, un tad, kā stāsta darbinieki, sākušās brīnumu lietas. Trīs gadus vecā sterilizētā kaķene Nesa, kas atradusies citā telpā, sākusi neatlaidīgi prasīties pie mazuļa.

"Parasti mēs karantīnas noteikumus ievērojam stingri, bet šoreiz piekāpāmies - un neesam kļūdījušies," stāstījusi patversmes dibinātāja Simona Šakinīte. Kaķene tūdaļ uzņēmusies rūpes par kaķēnu, enerģiski viņu mazgājusi un kopusi. Drīz vien darbinieki ievērojuši, ka kaķēns vairs nepieņem barību, un sākumā nosprieduši, ka kaut kas nav labi. Taču pieredzējušie speciālisti ātri ievērojuši, ka mazuli, lai cik neticami liktos, baro Nesa.

Kā pastāstījis veterinārārsts Lins Varanausks, šādi gadījumi, kad sterilizēta kaķenīte vai kucīte spēj zīdīt svešu mazuli, nav uzskatāmi par pārdabiskiem, tomēr tā gadās ļoti reti. Pirms gadiem 25 viņam pašam mājās bijusi sterilizēta pūdeļa kucīte. Tai laikā klīnikā citai suņumammai ar ķeizargriezienu nākuši pasaulē divi kucēni, no kuriem saimnieki atteikušies. Veterinārārsts pārnesis viņus mājās un vannasistabā mēģinājis barot no pudelītes, bet paša kucīte lauztin lauzusies pa durvīm pie abiem svešajiem mazuļiem un drīz vien kļuvusi viņiem par patiesi labu māmiņu. Arī viņai pēc neilga laika parādījies piens.

Kā skaidrojis Varanausks, lai gan sterilizācijas laikā dzīvniekam tiek izņemtas olnīcas, piena veidošanos ietekmē arī hipofīze, ražojot hormonu oksitocīnu, kas spēj atraisīt mātes instinktus tādā mērā, ka pat sterilizētas kaķenes vai kucītes spēj zīdīt mazuļus.

 

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!