VAKARA ZIŅAS: Portlendas lidosta darbā nolīgusi 40 kazas

Kazu ganāmpulka pagaidu darba vieta ir Portlendas lidosta. © scanpix

ASV Oregonas štata Portlendas lidosta uz laiku nolīgusi darbā 40 kazas, kuru uzdevums ir sakopt aizaugušo teritoriju. Ganāmpulku uzrauga ganu meitene Briāna Mērfija, kurai piepalīdz prāva, brūna lama, kas pilda ganu suņa funkcijas.

Mērfija stāstījusi, ka ganāmpulku jau iepriekš nolīgušas mazpilsētu domes, kā arī skolu un parku īpašnieki, jo kazas teritoriju sakopj labāk, nekā tas būtu izdarāms ar pļaujmašīnu. Lidostā gan šai komandai vēl nekad nav nācies strādāt, un pagājušas dažas dienas, līdz kazas pieradušas pie lidmašīnu izraisītā trokšņa. «Taču tagad viņas pat aci nepamirkšķina, kad virs galvām aiztraucas reaktīvais iznīcinātājs «F-15»,» smejas gane. Viņas palīdze ir lama vārdā Montija, kas uzvedas gluži kā lieliski dresēts ganu suns, laiku pa laikam tālāk aizklīdušās kazas sadzenot pulciņā. Ja nepieciešams, Montija spējot arī aizsargāt ganāmpulku – reiz viņa ar vienu pakaļkājas spērienu noguldījusi koijotu, kas pa brikšņiem lavījies kazu virzienā.

Lidostas administrācija sacījusi, ka šādu teritorijas sakopšanas veidu izvēlējusies ekoloģisku iemeslu dēļ – lai nenāktos lietot spēcīgas ķimikālijas. Plānots, ka ar divus hektārus plašo teritoriju kazas tiks galā trīs nedēļu laikā, bet pēc tam pārcelsies uz nākamo objektu.

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais