"Jūras akmentiņi" svin 20 gadus

«Tas bija mans sapnis, un tas ir mans lolojums jau divdesmit gadu garumā,» sagaidot Ventspils jauniešu popgrupas Jūras akmentiņi apaļo jubileju, Lūcija Boitmane ir gandarīta par paveikto © F64

«Mans uzdevums nav visus bērnus izskolot par dziedātājiem. Mans uzdevums ir izaudzināt personības un iedot viņiem ceļamaizi tālākajai dzīvei,» saka jauniešu popgrupas Jūras akmentiņi vadītāja Lūcija Boitmane. Ceturtdien pulksten 15 un piektdien pulksten 19 Ventspils Kultūras centrā pirmizrādi piedzīvos jauns oriģināldarbs jauniešiem – koncertizrāde Mēs –, kurā skanēs jaunas Ingara Viļuma un Guntara Rača radītas dziesmas.

Jaunajā koncertizrādē Jūras akmentiņi izspēlēs stāstu par jauniešu atkarībām no mūsdienu tehnoloģijām un to ietekmi uz viņu savstarpējām attiecībām reālajā dzīvē. Izrādes libreta autore ir Andra Manfelde, režisors – Juris Ločmelis, horeogrāfe – Everita Panfiļonoka, scenogrāfe – Evita Rusova. Ar šo izrādi Jūras akmentiņi atzīmēs savas pastāvēšanas 20 gadu jubileju. Koncertizrādē piedalīsies arī TV šovos jau iepazītie Jūras akmentiņu dziedātāji, tostarp dziesmu konkursā Supernova 2015 startējušās apvienības The Stones solisti Reinis un Matīss un šā gada Latvijas pārstāve festivālā Slāvu bazārs Vitebskā un pērnā gada konkursa Balss pavēlnieks laureāte Karlīna Priedēna.

Paldies Dievam

«Man absolūti nav sajūtas, ka pagājuši jau divdesmit gadi. Desmit – jā, bet kur vēl desmit palikuši?!» brīnās Jūras akmentiņu dibinātāja, Ventspils studijas vadītāja, vokālā pedagoģe, ideju ģeneratore un akmentiņu dvēsele Lūcija Boitmane. Viņa saka paldies Dievam par šiem 20 gadiem, «jo bez Dieva ziņas nebūtu tik ilgas pastāvēšanas». Lūcija Boitmane ir vienīgā, kura ar akmentiņiem ir kopā visus 20 gadus, bet šodien viņa nav viena – ar talantīgajiem ventspilniekiem ilgus gadus strādā arī Inga Pašāne, Inga Viļumova, Jolanta Kuzmina, kā arī pianists Igors Voļhins. «Šīs jubilejas sakarā es gribētu teikt vairākus paldies par atbalstu: gan Ventspils Kultūras centra darbiniekiem un personīgi direktorei Valdai Gulbei, gan manam bijušajam akmentiņam Kasparam Antesam, kurš atgriezies Ventspilī un tagad ir pilsētas stratēģisko kultūras projektu vadītājs – viņš man ir ļoti liels palīgs, viņš mūs ar akmentiņiem burtiski dzen uz priekšu. Bet vislielākais paldies – Ventspils pilsētas domei un personīgi Aivaram Lembergam,» uzsver Lūcija Boitmane.

Viņa sarēķinājusi: 20 gadu laikā cauri akmentiņiem izgājuši vairāk nekā divi tūkstoši mazo dziedātāju. «Mans uzdevums jau nav visus izskolot par dziedātājiem. Es gribu izaudzināt personības un iedot viņiem ceļamaizi tālākajai dzīvei. Man svarīgi, lai viņi nepazūd lielajā dzīvē un iet uz saviem mērķiem pārliecinoši un nebaidoties!» saka Lūcija Boitmane. Piektdien, 24. aprīlī, pulksten 14 viņa kopā ar kādreizējiem akmentiņiem – Martu Kukarani, Madaru Grēgeri un Kasparu Antesu – viesosies kanāla Rīga TV24 raidījumā Rampas ugunis, kur Andra Kiviča vadītajā sarunā atklās interesantus stāstus par Jūras akmentiņiem kopš pirmsākumiem līdz mūsdienām.

Seši mazbērni

Lūcija Boitmane stāsta, ka jaunākajam akmentiņu dziedātājam ir divi ar pusi gadu, bet vecākajam – 25. «Mums nav vecuma cenza – kamēr vien viņi paši ir gatavi savākties, kaut vai tikai brīvdienās, es ar viņiem strādāju. Protams, bērni izaug un aiziet katrs uz savu pusi, un tas arī ir pareizi – viņiem ir jāmācās un jāattīstās tālāk. Bet viņi zina, ka vienmēr ir gaidīti atgriežamies, jo īpaši – mūsu Ziemassvētku koncertā,» sirsnīgi stāsta akmentiņu mamma Lūcija Boitmane.

Viņa pati ir mamma divām meitām – Zanei Boitmanei-Priedēnai un Līvai Bondarei, kura ir bērnu popmūzikas studijas Jūras akmentiņi Rīgas filiāles Rasa vadītāja. Pagājušajā ceturtdienā Līva kļuva par māmiņu savai jau otrajai atvasei – pirmdzimtajai Rasai nu ir maza māsiņa Māra. Lūcijai Boitmanei jaundzimusī ir jau sestais mazbērns – četrus dāvājusi vecākā meita Zane.

Gan jaunākā meita Līva savulaik ir dziedājusi Jūras akmentiņos, gan četri Lūcijas Boitmanes mazbērni tagad apgūst šo mūzikas un dzīves skolu. Vistitulētākā no mazbērniem ir Karlīna Priedēna (11), kura Ventspils Mūzikas skolā apgūst flautas un saksofona spēli. Jau trīs gadu vecumā viņa kļuva par konkursa Cālis valsts fināla uzvarētāju, bet pērn ieguva 2. vietu LTV konkursā Balss pavēlnieks un 1. vietu jauno dziedātāju konkursā Spānijas pilsētā Ļoreta de Mara (Lloret Del Mar). Marta izskaņā talantīgā jaunā mūziķe konkursā Daugavpils–Vitebska 2015 izcīnīja iespēju pārstāvēt Latviju šovasar gaidāmajā konkursā Vitebska 2015, kas norisināsies festivāla Slāvu bazārs Vitebskā ietvaros. Bet 9. aprīlī Karlīna izcīnīja pārliecinošu uzvaru Starptautiskajā jauno vokālistu konkursā Mūzikas talantu līga 2015, kas notika Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Jūras akmentiņos dzied arī mazdēls Druvis, kurš ir pirmklasnieks, un četrus gadus vecais Miķelītis. Savukārt mazmeitiņa Rasa dzied savas mammas vadītajā Jūras akmentiņu Rīgas studijā Rasa.

Iet ņigu ņegu

Lūcija Boitmane priecīgi stāsta, ka liels Jūras akmentiņu atbalstītājs ir arī viņas vīrs Uldis Boitmanis, kurš ir Olimpiskā centra Ventspils direktors. Viņš mazos dziedātājus gan izvadā, kur nepieciešams, gan nereti ir viņu sponsors. Savukārt abi znoti ir ļoti sportiski vīrieši – Zanes vīrs Māris jau trīs reizes piedalījies Eiropas Aeroman sacensībās, bet Līvas vīrs Aleksandrs nodarbojas ar sērfošanu.

«Kad visi sanākam kopā, esam divpadsmit, un tad iet ņigu ņegu. Vīrs jau smej: tad jāvelk galvā ķivere... Pagājušajā vasarā piecēlām mājai vēl divas istabiņas, lai, kad brīvdienās atbrauc meitas ar bērniem, visiem ir, kur palikt,» stāsta Zanes un Līvas mamma. Viņa atzīstas: arī mājās ar meitām daudz tiek runāts par mūziku, jo arī vecākā meita no tās nepavisam nav tālu – Zane izveidojusi latviskās dzīvesziņas biedrību Latve un izdod Spēka dziesmas.

«Man visu laiku mūzika skan ausīs, arī aerobikā vingrojot un nūjojot. Es vairs neprotu mūziku tā vienkārši klausīties un relaksēties – man vienmēr notiņas lēkā, un es vērtēju, kā mākslinieks dzied,» stāsta jauniešu popgrupas vadītāja. Vislielāko paldies viņa šodien saka arī Latvijas Televīzijas konkursa Balss pavēlnieks radošajai komandai: Irēnai Gruzītei, Sanitai Auškāpai, Evai Heinrihsonei, Zanei Gargažinai un daudziem citiem šajā projektā iesaistītajiem – gan par profesionalitāti konkursa organizēšanā, gan par bērniem sniegto iespēju sacensties un sevi pierādīt. «Pēc Saules zaķa tas tagad ir galvenais konkurss, kam ļoti nopietni gatavojamies visu gadu.»

Bērniem ļoti sāp

Pateicoties Ventspils pilsētas domei, Jūras akmentiņu dziedātāji ir bieži viesi arī dažādos ārvalstu konkursos, kur uzkrāj nenovērtējamu pieredzi un no kuriem ved mājās arī uzvaras. Kā visspilgtāko notikumu visā Jūras akmentiņu pastāvēšanas vēsturē Lūcija Boitmane atminas 2013. gada vasaru, kad viņa ar sešiem bērniem trīs nedēļas pavadīja Ukrainas pilsētā Krimā, nometnē Artek, kur īsi pirms karadarbības sākšanās notika starptautisks mākslas un mūzikas festivāls Laimīgās plaukstas (Счастливые ладони). Viņai ir vienlaikus gan milzīgs prieks un lepnums par to, ka 50 valstu konkurencē Jūras akmentiņi izcīnīja festivāla Grand Prix, gan sirds asiņo sāpēs par tur šobrīd notiekošo. «Mūsu bērni tik ļoti sadraudzējās ar bērniem no visas pasaules, ka pat negribēja šķirties. Tur nešķiroja, vai esi krievs, latvietis, ukrainis vai amerikānis. Tur visi bija vienādi. Cik tur bija skaisti! Fantastiski! Mums joprojām ir ļoti daudz draugu Ukrainā, un bērni nespēj noticēt tam, ko rāda televīzijā – ka tur, kur viņi dziedājuši un priecājušies, tagad plosās karš un līst bērnu asinis... Mums visiem ļoti sāp,» ar asarām acīs stāsta akmentiņu mamma. Pērnā gada 13. decembrī viņa saņēma ziņu, ka ir nošauta viena vietējā bērnu ansambļa vadītāja... «Tas ir kaut kas neaptverams! Tāpēc es saku bērniem: lūdziet Dievu par savu zemi un valsti! Protiet saskatīt labo un skaisto savā zemē! Esiet pateicīgi par visu, kas mums ir! Mēs taču varam padzīvot arī mazliet trūcīgāk, bet – lai ir miers! Tas taču ir pats svarīgākais.»

LŪCIJA BOITMANE

− Bērnu un jauniešu popstudijas Jūras akmentiņi dibinātāja (1995) un Ventspils studijas vadītāja, studijas vokālā pedagoģe, enerģijas lādiņš, ideju ģenerators un akmentiņu dvēsele

− Dzimusi 1953. gada 1. augustā Ludzā

− Izglītība: Ventspils mūzikas vidusskola; studējusi J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijā

− Apbalvojumi: Ventspils pilsētas domes Lielā balva (2009)

− Precējusies. Vīrs Uldis Boitmanis ir Olimpiskā centra Ventspils direktors

− Divas meitas − Zane Boitmane-Priedēna un Līva Bondare, bērnu popmūzikas studijas Jūras akmentiņi Rīgas filiāles Rasa vadītāja

− Seši mazbērni – Lenards (15), Karlīna (11), Druvis (7), Miķelis (4), Rasa (3) un Māra (ceturtdien būs viena nedēļa)

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais