RECENZIJA: "Smokie" - "Gold 1975 / 2015”

© publicitātes foto

Grūti saskaitīt, cik reizes pie mums jau ir uzstājusies savulaik leģendārā grupa „Smokie” – pērn vien pat divreiz. Arī šis gads pilnīgi noteikti nebūs izņēmums: kā vēsta organizatori, tad „Smokie” atkal uzstāsies 19. jūnijā, Dzintaru koncertzālē, savas tūres "50 Years In Rock" ietvaros. Lai šādu grupu (tās koncertu vai albumu) pārdotu, ir nepieciešams „pievilkt” klāt kādu apaļu jubileju vai notikumu, tas būtu saprotams.

Šajā gadījumā tiek atgādināts, ka šī gada februārī apritēja tieši pusgadsimts kopš pirmā grupas koncerta. Proti, šis ansamblis izveidots 1963. gada oktobrī, pēc buģiera Rona Kellija un ģitārista Alana Silsona tikšanās kādā mūzikas veikalā Bredfordā, bet divas dienas vēlāk viņiem pievienojās leģendārais vokālists Kriss Normens. Aptuveni gadu viņi pavadīja mēģinājumos, meklējot piemērotu basģitāras spēlētāju, un tikai 1965. gada sākumā ar Terija Atlija pievienošanos sastāvs skaitījās nokomplektēts pilnībā un februārī grupa sniedza savu pirmo koncertu Birkenšova skolā. Tātad – 50 gadi. Taču sākotnēji grupas nosaukumi bija "The Yen", "The Sphynx" un "Essence", savukārt „Smokie” atskaites punkts sākas ar 70. gadu vidu, bet pirmais grupas albums („Pass It Around”) tika izdots 1975. gadā, tātad – 40? Jā, bet 40 neskan tik skaisti kā 50... Un vēl viena ķibele (no Latvijas koncerta rīkotāju viedokļa) – nesen iznākusī „Smokie” labāko dziesmu izlase vēsta, ka tiek pieminēti 40 gadi, turklāt CD pievienotajā bukletā melns uz balta (ja precīzāk, tad melns uz sūnu zaļa) rakstīts, ka „Smokie” dodas savā „The 40th Anniversary World Tour”... Labi, kāda starpība, cerams, ka tas tikai tāds organizatoru triks un ieradīsies „Smokie”, nevis kāds šī ansambļa dubultnieks.

PAR. Dubultalbums ar 35 dziesmām, tostarp slavenā "If You Think You Know How to Love Me" remiksa versiju, kā arī diviem jauniem gabaliem „Forty Years On” un „At The End Of The Rainbow”. Protams, ir arī visi „Smokie” lielākie un dzirdētākie hiti - "Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me", "Lay Back In The Arms Of Someone", "Something's Been Making Me Blue", "Living Next Door to Alice", „Oh Carol”, "I'll Meet You At Midnight" (šoreiz 1978. gada koncertversijā), „For A Few Dollars More”, „Don’t Play That Game With Me”, "Wild Wild Angels", "Needles And Pins", „Mexican Girl” un citi.

PRET. Par aizgājējiem tikai labu vai neko, lai gan ļoooooti gribētos – un ne jau labu... Grūti iedomāties, ka šis ansamblis pat bez Krisa Normena sastāvā (viņa vietā pie mikrofona desmit gadus bija Alans Bartons, bet pēdējā desmitgadē – Maiks Krafts) spēj ieinteresēt kādu dzīvu dvēseli. Taču laikam spēj, nav dzirdēts, ka uz „Smokie” koncertiem kādam nākas doties, jo pie deniņiem ir piespiests revolveris...

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais