KONCERTAPSKATS: Robijs Viljamss parāda "ragus”

© f64

Lieldienu noslēgums mūzikas mīļotājiem šoreiz sanāca visai savdabīgs – ar britu popmūzikas zvaigznes Robija Viljamsa koncertu „Arēnā Rīga”. Savā šovā par slikto puisi savulaik dēvētais dziedātājs parādīja ragus – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Ierastā kunkstēšana par pārlieku dārgajām koncertu biļešu cenām latvju zemē laikam ir atmesta – vai gan citādi jau kādu mēnesi pirms pasākuma tiktu pilnībā izpārdots koncerts, uz kuru biļetes maksāja, sākot no 69 eiro. Pirms svētkiem un arī pašā koncerta norises dienā pārdošanā parādījās vēl daži desmiti biļešu, kuru cena jau bija 99 eiro, taču arī tās tika zibenīgi izpirktas, un vēl pirms koncerta pie arēnas kasēm bija manāmi daži bēdīgi stāvi, kuri lūkoja tikt pie kādas biļetītes. Ap 12 000 cilvēku esot atnākuši, bet šādu skaitli koncertaģentūra „FBI” pēdējā laikā min apmeklētāju ailē gandrīz konstanti. Koncerta vidējā auditorija nebūt nebija spiedzoši tīņi vai padsmitnieces, bet gan ļoti solīda publika – arī nopietni vīri un sievas, kas manīti politikas, uzņēmējdarbības, radošo sfēru vai citu jomu spicēs. Nu ja, vismaz uzmest aci Robčikam taču gribētu teju katrs.

Lai gan Viljamsa koncertam bija arī iesildītājas (zviedru meiteņu blice „Baskery”), īpašas nepieciešamības pēc tādām nebija, jo dziedātājs pats ir gana labs sildītājs – sen nebija redzēts tāds koncerts, kurā klausītāju rokas ir gaisā un ovācijas skan jau no pašas pirmās dziesmas un nerimst gandrīz visa šova norises laikā. Iesācis uzstāšanos precīzi laikā (arī kaut kas sen neredzēts), popmūziķis iesākumā nedaudz pakomunicēja ar sanākušajiem ar milzu videoekrāna palīdzību, bet pēc tam bija gatavs ķerties pie lietas personīgi. Iznācis uz skatuves ar pie galvas piestiprinātajiem „radziņiem”, tetovētais vīrs ātri norādīja, ka nekādas dīkas lūrēšanas uz viņu nebūs – kā neaplaudēsi un nepiedalīsies komunikācijā, ja uz pūli skatās ar tādu pārmetoši nosodošu traka suņa skatienu... „Let Me Entertain You”, „Rock DJ”, „Monsoon” un ballīte varēja sākties. „Labsvakars, mazerfakers!” latviešu/angļu valodā publiku savā garā sveica Viljamss. Smieklīgi, taču par šādiem un līdzīgiem viņa tekstiem (nenormētās leksikas tiešām bija daudz), kā arī jau pieminētajiem „radziņiem” un dibena atrādīšanu sanākušajiem, pēc koncerta internetā tika pausts latvju prasīgo klausītāju svētulīgais sašutums. Eu, beidziet, Robijs Viljamss galīgi nav nekāds svētdienas skolas audzēknis, ja viņš tā neuzvestos, tad tas nebūtu viņš! Lai gan – šos komentārus ar 95% varbūtību droši vien rakstīja tie, kas koncertā nemaz nebija.

Par to, ka Robijs Viljamss ir viens no pasaules popmūzikas labākajiem izklaidētājiem, kā tas tika pieteikts jau pirms koncerta, šaubas neradās ne mirkli. Apbrīnojamas bija viņa spējas iejusties visdažādākajos tēlos, sākot no solīda džezmeņa baltos cimdos līdz pat trakulīgam rītasvārkos tērptam mačo tipa indivīdam. Pāris gabali tika izpildīti pieklusinātos akustiskajos toņos, taču Robijs Viljamss vienalga publikai neļāva atslābt un aizstaigāt pēc alus, jo izklaidēja klausītājus ar smieklīgiem atgadījumiem no paša un viņa bērnu dzīves. Ja nu „mazliet apvēlies Džastins Bībers” (mūziķa no skatuves paustais pašraksturojums) tempā devās pārģērbties, tad viņa lomu uzņēmās pavadošā komanda - brīžiem uz skatuves bija pat ducis cilvēku – vai lielais videoekrāns. Starp citu, lielais ekrāns pašā skatuves centrā pierādīja, ka tā veiksmīgas izmantošanas gadījumā var gluži labi iztikt arī bez diviem mazākajiem ekrāniem skatuves sānos, kā tas redzēts lielākajā daļā no „Arēnā Rīga” notikušajiem lielzvaigžņu koncertiem. Turklāt 3D attēli – tas bija kaut kas, vienubrīd nudien jau pat noticējās, ka virs skatuves parādās trīs gigantiski melnbaltie televizori. Interesanti, ka mūziķis savā tūrē devies kopā ar ģimeni – sievu, abiem bērniem un tēvu, turklāt pēdējais tika arī uz skatuves: Frenka Sinatras paskata cienīgais džentlmenis, kurš kopā ar Robiju izpildīja dziesmu „Better Man”, tiešām bija viņa tēvs Pīters! Šāda piebilde tāpēc, ka mirkli iepriekš popmūziķis bija mēģinājis klausītājiem savu ģitāristu „ieskapēt” kā Deividu Getu un izskatījās, ka daži tam tiešām noticēja...

Robija jociņi kādam likās jēli un/vai lieki? Nepiekrītu. Izklaidētājam ir jāprot izklaidēt, to nu Viljamss pieprot. Skatoties uz skatuvi, ienāca prātā, ka viņš varētu būt pasaulē labākais (un dārgākais) kāzu vadītājs, savukārt viņa daudzgalvainā trupa, tas ir, pavadošā komanda – ceļojošs cirks, tikai bez dzīvnieku piesaistes. Spoži, raibi, atraktīvi, enerģiski un ar attieksmi – Robijs Viljamss parādīja un pierādīja, kurš te uz skatuves ir galvenais. Ja kaut kas bija lieks, tad milzīgais kaverversiju vai aizguvumu no citām dziesmām daudzums. Keba Kelloveja „Minnie The Moocher”, kaut kas no R. Kelly „Ignition”, „The Isley Brothers” dziesmiņa „Shout”, vēl arī kaut kur kāds motīvs vai teju visa dziesma parādījās no Lordes „Royal” un Jay-Z „99 Problems”, paša Robija „Come Undone” tika apvienots ar „U2” slaveno „Still Haven’t Found What I’m Looking For”, savukārt „Queen” hits „We Will Rock You” sapresēts kopā ar Džoannas Džetas izpildījumā pazīstamo „I Love Rock N Roll” (pirmoreiz tā dzirdēta jau 1975. gadā grupas „The Arrows” repertuārā), vēl arī „Led Zeppelin” hita „Whole Lotta Love” kaverversija. Par daudz. Taču pats liekākais bija jau koncerta piedevās izskanošais veltījums Fredijam Merkūrijam – dziesma „Bohemian Rhapsody” ar oriģinālajiem izpildītājiem uz ekrāna. Protams, teicama dziesma, taču - vai tad mēs nezinām, kā to izpilda „Queen”? To var apskatīties DVD.

Neizskatījās gan, ka kāds ar redzēto un dzirdēto būtu palicis neapmierināts – publika ar prieku tvēra divu stundu ilgo programmu un nežēlojās, ka kaut kas būtu nogājis šķībi. „No Regrets” mobilo telefonu gaismiņu fonā, „Come Undone”, „Candy”, „Feel” un „Millenium”, bet pašā, pašā noslēgumā „Angels” kā kulaks uz acs – diezgan spēcīgi. Arī pats Robijs Viljamss noslēguma uzrunā izskatījās (vai varbūt tiešām tāds bija) saviļņots ar vētraino uzņemšanu – kāpēc ne, ja viņam Rīgā izdevās noorganizēt kaut ko līdzīgu saviem lokālajiem Dziesmu svētkiem. Kas zina, varbūt viņš tiešām vēl kādreiz atgriezīsies, un igauņiem un dāņiem ar saviem karodziņiem atkal nāksies braukt uz Rīgu.

Koncertā skanēja:

„Let Me Entertain You”

„Rock DJ”

„Monsoon”

„Tripping”

„Royals” / „Bodies”

„The Road To Mandalay”

„Minnie The Moocher”

„Swing Supreme”

„Ignition”

„Shout”

„Motherfucker”

„Better Man”

„Blues Interlude”

„We Will Rock You” / „I Love Rock N Roll”

„No Regrets”

„Come Undone”

„Candy”

„Feel”

„Millennium”

„Whole Lotta Love” / „Kids”

-----------------------------------

„Bohemian Rhapsody”

„Angels”

Svarīgākais