Nedēļas notikums: Braiens Adamss Rīgā

© publicitātes foto

Šķiet, martā gandrīz katru nedēļu latvju zemē notiek kāds ievērības cienīgs koncerts (dažās pat vairāki), bet šīs nedēļas centrālais notikums būs visu laiku pazīstamākā kanādiešu rokmūziķa Braiena Adamsa uzstāšanās trešdien, 25. martā, „Arēnā Rīga”.

Plānots, ka kanādietis Rīgā ieradīsies ar pavadošo grupu un augstvērtīgu gaismu, video un skaņas priekšnesumu, atzīmējot sava leģendārā albuma “Reckless” trīsdesmito gadskārtu. Jāatgādina, ka 1984. gadā izdotais ripulis kļuva par pagrieziena punktu Adamsa karjerā, atverot viņa mūzikai jaunus apvāršņus un radot pamatu veiksmīgai pasaules koncerttūrei. Šajā diskā iekļauta vesela virkne tagad pazīstamu hitu - „Heaven”, „Run To You”, „Kids Wanna Rock”, „Somebody”, „Summer Of '69”, „One Night Love Affair” un „It's Only Love”(duets ar Tinu Tērneri). Ar “Reckless” Adamss pirmo reizi nokļuva Amerikas topa pirmajā vietā (ar singlu „Heaven”), Britu salās saņēma trīskāršu Platīna statusu, bet dzimtajā Kanādā - Dimanta balvu par vairāk nekā miljonu lielu tirāžu dzimtajā valstī vien. Karjeras laikā viņa albumi kopumā pārdoti vairāk nekā 65 miljonu koptirāžā, koncertturneju laikā Adamss viesojies sešos kontinentos, un viņa sacerējumi bijuši pirmajā vietā vairāk nekā 40 valstu topos.

 Atskatoties uz vēsturiskā albuma tapšanu un tā jaunākās versijas “Reckless Deluxe Anniversary Set” sagatavošanu, šoziem Adamss sniedzis vairākas intervijas Kanādas un Lielbritānijas medijiem. „Toreiz ideja bija apsēsties un sarakstīt tādas dziesmas, kas būtu labas un savstarpēji saderīgas. Par laimi 1983. gadā mēs ar [dziesmu līdzautoru] Džimu Velansu bijām lieliski sastrādājušies un radošas iedvesmas pilni. Burtiski katru dienu tapa jauna dziesma, kas beigās kļuva par “Reckless” albumu, piemēram, pirmdien tapa „Heaven”, otrdien – „Run To You”, trešdien – „Somebody, bet sestdien jau „Summer Of 69”. Mūs bija pārņēmusi tāda iedvesma, ka dziesmas vienkārši tapa viena pēc otras, bez īpašas iedziļināšanās, kam tieši tās rakstām,” par dziesmu rakstīšanu minētajam albumam atminas Adamss. „Starp citu, „Heaven”komponēta kādai patiešām sliktai filmai. Ierakstu kompānija “A&M Records” to producēja, tāpēc mani palūdza uzrakstīt kādu dziesmu. Cits piemērs: lieliskais draugs un producents Brūss Feirbērns tai laikā strādāja ar grupu „Blue Oyster Cult” un vaicāja man, vai nevarētu uzrakstīt viņiem kādu kompozīciju. Mēs ar Džimu nolēmām piedāvāt „Run To You”. Viņi to noklausījās un tomēr nolēma to noraidīt. Tagad esmu laimīgs, ka tas notika tieši tā.” Tiesa, tālākais „Reckless” ieraksta process ritējis daudz smagāk. „Dziesmu radīšana nāca tik viegli, bet ierakstīšana bija īstas mokas,” tagad atzīst arī pats mūziķis. „Manā rīcībā bija labākais skaņu inženieris pasaulē Bobs Kliermauntins, kurš rada brīnumus. Bet es nespēju nomierināties, kamēr vismazākā detaļa nebija tā, kā es to vēlējos. Es viņus biju nomocījis līdz prāta aptumsumam. Paskatoties uz piezīmēm, redzams, ka, piemēram, tikai bungu partija kādai kompozīcijai pārrakstīta 5 - 6 reizes. Jāatzīst, ka ar šodienas redzējumu īsti nevaru saprast, par ko tā bažījos, jo pat sākuma materiāls ir vienkārši lielisks.”

 Interesanti, ka šī diska jaunākās versijas “Reckless Deluxe Anniversary Set” izstrāde vispār gājusi kā pa celmiem. „Kad nolēmām ķerties pie jubilejas materiāla sagatavošanas, atklājās, ka viss sākotnējais materiāls ir zudis. Mana ierakstu kompānija bija pazaudējusi ne tikai oriģinālo plates vāka foto, bet arī visas māsterlentes! Tās nekur nebija atrodamas. Manuprāt, tā ir augstākā mērā nolaidība. Visas lietas, ko mākslinieki radījuši un rada mūsdienās, viss laiks, kas patērēts, sacerot mūziku un radot dizainu, taču ir māksla! Un to visu tā vienkārši izmest kā kaut kādu atkritumu - tā ir supernevīžība!” sodās Adamss. „Par laimi, vienu kopiju glabāju savās mājās, taču tā nebija lietota visus šos 30 gadus, tāpēc bija bažas, ka lente būs sākusi slāņoties. Tā arī izrādījās, tāpēc tehniķiem nācās veikt juveliera cienīgu darbu, lai lenti pa gabaliņam salabotu. No tās sākumā tapa ieraksta digitālā un pēc tam jau remāsterētā versija. Līdz ar šo atradumu mums radās iespēja iepazīstināt klausītājus ar septiņām nekad neizdotām kompozīcijām, ko savulaik sacerējām “Reckless” albumam.”

Lai arī šī tūre godina leģendāro albumu “Reckless”, saprotams, ka koncertā kanādiešu mūziķis iekļāvis ne tikai šajā albumā iekļautās kompozīcijas, bet arī visus slavenākos hitus, kas tapuši vairāk nekā 30 gadu garumā. Tas nozīmē, ka Rīgas koncertā, visticamāk, izskanēs arī tādas dziesmas kā „Cuts Like A Knife”, „Can't Stop This Thing We Started”, „18 Til I Die”, „The Only Thing That Looks Good On Me”, „Cloud Nr. 9”, „Back To You” un, protams, neaizmirstamās balādes „Please Forgive Me”, „All For Love”, „When You're Gone”, „Straight From The Heart”, „Let's Make A Night To Remember”, „Have You Ever Really Loved A Woman?”.Programma sadalīta divās nosacītās daļās, jo pārtraukuma nebūs: pirmajā daļā būs dzirdamas pilnīgi visas leģendārā albuma “Reckless” dziesmas un pat dažas nekad neizdotās, bet otrajā – Braiena Adamsa zināmāko hitu izlase. Kopumā izskanēs ap 30 dziesmām, koncerts ilgs vairāk nekā divas stundas. Uz Rīgu septiņās kravas auto tiks transportēta skaņas un gaismas aparatūra, kā arī milzu LED ekrāns, savukārt mūziķi, tehniķi un apkalpojošais personāls tiks satilpināti trīs autobusos.