RECENZIJA: "Ewert And The Two Dragons” - "Circles”

© publicitātes foto

Pēc sava trešā studijas ieraksta „Circles” izdošanas igauņu grupa „Ewert And The Two Dragons” devās tūrē pa Ziemeļameriku (kaimiņiem šī tūre vispār ir iecerēta teju vai bezgalīga), taču nu jau ir atpakaļ Eiropā un tūlīt piestās arī pie mums – jau šīs nedēļas beigās, 21. martā, grupa uzstāsies koncertzālē „Palladium” (iesildītāju lomā būs pašmāju indīroka komanda „Momend”).

Albums ierakstīts jau 2013. gada augustā „Bear Creek” studijā, Amerikā. Tā producents ir Raiens Hedloks, kurš iepriekš strādājis ar „The Lumineers”, Vance Joy un citiem. Jāpiebilst, ka albums izdots varenā koncerna „Warner Music” apakšnodaļas „Sire Records” paspārnē. „Mēs esam patīkami satraukti par koncertu Rīgā, jo ir ļoti daudz lielisku atmiņu par iepriekšējām reizēm. Liels prieks, ka šoreiz varēsim spēlēt jaunās dziesmas, taču, protams, būs arī dziesmas no iepriekšējiem diviem albumiem, kas izveidojušas šo īpašo saikni starp mums un mūsu faniem,” stāsta grupas līderis Everts Sundja.

Trīskārtējie festivāla „Positivus” viesi „Ewert And The Two Dragons” ir viena no aizvadīto gadu pašām veiksmīgākajām Igaunijas apvienībām, kas ieguvusi plašu atbalstītāju loku arī ārpus dzimtenes robežām. Smags darbs un daudzi koncerti Igaunijā un ārzemēs laikā no 2011. līdz 2014. gadam ir dāsni atmaksājušies. Albums “Good Man Down” kļuva par vienu no visu laiku pārdotākajiem albumiem Igaunijā un atnesa grupai daudzas balvas, to skaitā Tallinas Mūzikas nedēļas „Go Change The World” balvu (2011), igauņu „Raadio 2” balvu „Gada hits” par dziesmu “Good Man Down” (2011) un arī gada labākās jaunās grupas titulu, vēl Igaunijas Nacionālā televīzija apbalvoja grupu par labāko video, viņiem tika arī piecas Igaunijas Mūzikas balvas 2012. gadā un „Eurosonic” festivāla ‘2013 „Eiropas robežu nojaucēju” balvu jeb „European Border Breakers Award”.

Ja par jauno albumu, tad „Ewert And The Two Dragons” mūziķi uzskata, ka darbs studijā pie jaunajām dziesmām, ir pats nozīmīgākais, ko viņi līdz šim ir paveikuši. “Mums tas bija ļoti īpašs process,” stāsta Everts Sundja. “Ierakstot “Circles”, mēs studijā pavadījām nedaudz vairāk kā mēnesi un prom no mājām, Amerikā, kas mums bija liels piedzīvojums. Strādājot ar iepriekšējiem ierakstiem, devāmies uz studiju jau ar gatavām dziesmām un atlika tikai tās ierakstīt. Šoreiz gatavas bija tikai trīs dziesmas, pārējās bija tikai idejas vai noskaņas līmenī. Ieraksta laikā jutāmies ļoti vienoti, visu domas satikās pie vieniem un tiem pašiem jautājumiem. Savā ziņā nekas nav mainījies, mēs esam tie paši puikas. Tikai iepriekš mums bija sajūta, ka vajag sevi kādam pierādīt, bet nudien tā nav pati lietderīgākā doma. Tagad esam iemācījušies un sapratuši, ka lielākais, kas mums jādara, - jācenšas kļūt arvien labākiem pašiem priekš sevis.”

PAR. Nez, kāpēc igauņi (viņu producenti) iebāzuši pašu labāko dziesmu albuma beigās – „Stranger” nudien ir izdevies gabals?! Protams, tā nav vienīgā labā dziesma, uzteikt varētu arī „Million Miles”. Kopumā albums izdevies kvalitatīvs un interesants, skan kā īsta „firma” un pat nepateiksi, ka tas ir dzimis tepat Baltijas jūras krastos.

PRET. Ar kvalitāti vairākām igauņu grupām nav nekādu problēmu, toties ar melodijām un pareizo attieksmi gan. Piemēram, dziesmas „Speechless” vai „Gold Digger” – skan gluži kā mūsu „Carnival Youth”, taču kaut kā... Vienaldzīgi? Vēsi? Nav spēka, nav enerģijas. Tāds pat ir arī viss albums, kuru var droši izmantot kā fona mūziku, bet klausīties to uz pilnu klapi un vairākkārtīgi vēlme kaut kā nerodas.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais