RECENZIJA: "Scorpions” - "Return To Forever”

© publicitātes foto

Kad 2013. gada novembrī vācu smagā roka apvienība „Scorpions” ieradās Rīgā uz savu ilgās karjeras atvadu koncertu, daudzi smīkņāja un meklēja likmes totalizatorā, lai prognozētu, cik ilgi šie rokeri izturēs bez uzstāšanās – gadu, divus, trīs? „Mēs esam nonākuši pie vienbalsīga lēmuma, ka „Scorpions” ir sasnieguši savas muzikālās karjeras virsotni.

Ar šiem atlikušajiem šoviem mēs noslēgsim koncertturneju un atvadīsimies no saviem klausītājiem visā pasaulē,” galvas noraidoši purināja „scorpioni”. Kā tad, tā nu ticēsim, ar līdzīgu paziņojumu viņi nāca klajā arī 2009. gadā... Knapi iesācies 2015. gads, bet mūzikas veikalu plauktos jau ir grupas jaunākais studijas albums ar daiļrunīgu nosaukumu, kas vēsta par „atgriešanos uz mūžiem”, turklāt izstrādāts koncertturnejas grafiks. Ņemot vērā, ka „Scorpions” šogad var svinēt savu 50 (!) gadu pastāvēšanas jubileju, ir skaidrs, ka komerciāli tik izdevīgu pļaujas laiku laist garām būtu grēka darbs. Šī tūre sāksies 8. maijā ar koncertu Čehijas pilsētā Pardubicē, bet noslēgsies tikai nākamā gada 26. martā Frankfurtē. Kopumā tūres grafikā iekļauti 42 koncerti, tostarp 11 daudzu boikotētajā Krievijā. Baltija šajā aptverē nav iekļauta, mums tuvākā koncerta norises vieta ir Minska (10. jūnijs), bet interesantāk šo vācu grupu droši vien būtu skatīt Berlīnē (23. marts, nākamgad). Kas attiecas uz jauno disku, tad tas pēc skaita ir jau astoņpadsmitais „Scorpions” ilgajā karjerā – iepriekšējais CD „Sting In The Tail” izdots pirms pieciem gadiem, pēc tam vēl iznāca izlase „Comeblack” (2011) un „MTV Unplugged” (2013). Sastāvs – kādā atvadījās, tādā atgriezās, proti, abi „vecie krabji” vokālists Klauss Maine un ģitārists Rūdolfs Šenkers, otrs ģitārists Matiass Jabss, nu jau divus gadu desmitus pie „skorpionu” bungām esošais Džeimss Kotaks, kā arī pirms desmit gadiem grupas rindās iesauktais poļu basģitārists Pāvels Macivoda.

 

PAR. „Scorpions” nevaid miruši, arī ierūsējuši viņi nav – šo albumu absolūti nevarētu saukt par nodevu komercijai, vācu rokeriem vēl ir, ko teikt. Tādas dziesmas kā „Going Out With A Bang”, „Rock My Car”, „Rock’n’Roll Band” un „The Scratch” ir kārtīgas un asas smagā roka dziesmas, ir pa kādam ļoti labam tipiski „skorpioniskam” gabalam (kaut vai „We Built This House”), ir arī balādītes. Kopumā – nav ne vaina! Jāpiebilst, ka šoreiz krietni ražīgāk pie mūzikas sacerēšanas strādājis autoru tandēms Mikaels Andersons un Martins Hansens, ar kuriem „skorpioni” gan sadarbojušies arī iepriekš – varbūt tāpēc šim diskam ir it kā svaigāks skanējums?

 

PRET. Nekā iebilstama nav, „skorpioni” kā „skorpioni”. Viņi gan padara sevi smieklīgus ar paziņojumiem par aiziešanu un atkal atgriešanos, taču tā ir viņu darīšana. Beigu galā feniņi, atvainojiet, eiro un centi kasē ripo, tātad viss kārtībā.

 

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais