VAKARA ZIŅAS: Kāpēc Virga gulēja slimnīcā?

BEIDZOT ROKĀ! Pie sava «Zelta mikrofona» Ainars Virga tika Latvijas 1. rokkafejnīcas trīs gadu jubilejas svinību ietvaros. To viņam pasniedza rokkafejnīcas līdzīpašnieks un Ainara draugs Raivo Mediņš. © Māris Bartulāns/Mūzikas pasaule

Pirms pusotras nedēļas operas ēkā notikušajā Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu «Zelta mikrofons» pasniegšanas ceremonijā tikai viens «mikrofons» palika bez tā īstā īpašnieka – Ainars Virga kārtējo reizi bija iegūlis slimnīcā.

Par leģendārā «līva» Ainara Virgas (50) nokļūšanu slimnīcā paziņoja viņa vietā pēc «Zelta mikrofona» statuetes par labākā albuma «Dziesmas par dzīvi un mīlestību» uzvaru metāla un roka kategorijā uzkāpušais Guntars Račs. Izteicis jociņu par to, ka ģitārists ārstniecības iestādē nonācis, jo liepājnieki uzzinājuši, ka Virga savulaik «Dzimto valodu» izpildījis uz fonogrammas (ar humora izjūtu dzejniekam pēdējā laikā klājas aizvien smagāk un smagāk...), Račs aicināja klātesošos domāt labas domas un vēlēt mūziķim ātrāku izveseļošanos. Teju kā nekrologā...

Ainara Virgas aizraušanās ar alkoholu nevienam sen nav noslēpums, tāpēc šī «nokļūšana slimnīcā» tika traktēta tieši no šā viedokļa. »VZ« pēc ceremonijas ballītē neoficiāli apvaicājoties kādam no ģitārista pietuvināto personu loka, šādai informācijai tika gūts arī apstiprinājums. «Kā viņš to var turēt?!» brīnījās mūziķa paziņa. «Pat [Jānis] Grodums to nespēja...» Taču nedēļas nogalē notika brīnums – Virga «atdzīvojās» un pat uzstājās Latvijas 1. rokkafejnīcas Reiterna namā trīs gadu jubilejas svinībās. Lai gan šāda uzstāšanās bija sarunāta krietni iepriekš, saprotamu iemeslu dēļ nevienam nebija garantiju, ka sestdien Virga tiešām ieradīsies. Drošības dēļ tika sarunāts pat Ivo Fomins, lai šīs svinības nepaliktu bez Liepājas lielākajiem dūžiem.

Taču ceturtdien pēkšņi pasākuma rīkotājiem piezvanījis pats Virga, kurš paziņojis, ka ir izlaists no slimnīcas un gatavs piedalīties koncertā. Ātri tika saorganizēti Guntars Mucenieks, Māris Zīlmanis un vēl daži, lai būtu arī pavadošais sastāvs grupai «Virga Roxx». Protams, ka garantijas par Virgas ierašanos joprojām nebija nekādas, turklāt bažas pastiprinājās arī sestdien, kad pusseptiņos vakarā bija tā sauktais «soundčeks» (skaņas pārbaude), taču no Virgas joprojām nebija ne vēsts... Un tomēr – deviņos viņš bijis klāt.

Kā »VZ« pastāstīja rokkafejnīcas īpašnieks Raivo Mediņš, bijis jūtams, ka leģendārais ģitārists joprojām ir fiziski vārgs, brīžiem spēlējot pat piesēdis uz bāra krēsla, tomēr muzikālajā jomā turējies ļoti braši un savu programmu nospēlējis godam. Publika šādu situāciju uzņēmusi ar izpratni un pēc uzstāšanās sarīkojusi Virgam kārtīgas ovācijas.

Par Virgas gaitām pēc rokkafejnīcas ballītes klīda pretrunīgas ziņas – it kā devies atpakaļ uz slimnīcu, it kā mājās. »VZ« otrdien ap pusdienlaiku telefoniski sazinājās ar pašu mūziķi, lai viestu skaidrību šajā jautājumā. «Nē, vairs neesmu slimnīcā, esmu uz brīvām kājām,» vārgā balsī teica Virga. Viņš slimnīcā pavadījis nedaudz vairāk par nedēļu. «Jā, tagad viss ir kārtībā,» apliecināja «līvs». Par saviem turpmākajiem plāniem viņš gan neko īsti paskaidrot nevarēja (nākamā lielākā uzstāšanās Virgam plānota 27. martā «Arēnā Rīga», Guntara Rača 50 gadu jubilejas koncertā «Tikai tā!» – aut.). «Es... Es tikko biju iesnaudies, es tev skaidrā nepateikšu...» tā lēnīgā balsī un juceklīgi bilda Virga. Viņš gan noliedza, ka slimnīcā būtu pabijis alkohola problēmu dēļ: «Nē, nē, vienkārši man tur bija... Man tur bija izmeklēšana.»

Protams, telefoniski noteikt kāda veselības stāvokli ir nereāli: slimnīcā pavadīta nedēļa nav nekāda medusmaize, turklāt, ja pie vainas tomēr bijis alkohols (vai gan kāds par to šaubās?!), tad organisma «skalošana» rada tieši šādu vārguma efektu. Tikpat iespējams, ka Virga ķēries pie vecajiem nedarbiem. «Kas šobrīd ir ar Ainaru un kas ar viņu būs turpmāk – to zina tikai viņš pats,» «VZ« atzina kāds viņa draugs. Cerēsim uz to labāko un vēlēsim roka leģendai veselību!

Svarīgākais