VAKARA ZIŅAS: Kādus tik vārdus savām firmām neizdomā latviešu uzņēmēji!

Radio balss un joku plēsējs Ufo labdabīgi atmet ar roku – lai jau veicas tam uzņēmējam, kurš savu firmu ir nodēvējis par «Brāļi Ilmāri» – tāpat kā Ufo sarakstīto dziesmu. © f64

Pagājušajā gadā reģistrēto firmu nosaukumiem to dibinātāji izvēlējušies arī Latvijā populāru mūziķu dziesmu un grupu nosaukumus. Mūziķi ļaunu prātu netur un novēl – lai jau uzņēmējiem veicas, ja vien viņi cenšas un strādā.

Uzņēmumus nosauc dziesmu vārdos

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados tapa muzikāla apvienība «Dzidriņas megasistēma», kurā apvienojās dziesminieki Normunds Rutkis, Roberts Gobziņš un Ēriks Loks. Pērn ir tapusi SIA «Dzidriņas Megasistēma», kas reģistrēta Saulkrastos. Komentējot šo situāciju, Loks »VZ« atklāj: «Pirmā dzirdēšana, ka ir tāda firma!» Viņš nepārdzīvo, ka kāds firmas nosaukumā izmantojis šīs, nu jau veterānu, apvienības nosaukumu.

Uzzinot, ka ir izveidota firma «Brāļi Ilmāri», līdzīgs sakāmais ir arī Kasparam Upacierim jeb Ufo – mūziķim, radio balsij un interneta radio «BOOM FM» radītājam. «Tas nav saistīts ar mani,» viņš uzreiz precizē, «bet lai jau lieto nosaukumu, lai veicas!» Nē, škrobe neesot, ka kāds «nospēris» daļiņu viņa sacerētā teksta. Jāatgādina, ka Ufo ir vārdu un mūzikas autors lustīgajai un parupjajai dziesmai ar nosaukumu «Brāļi Ilmāri». Noklausoties šo muzikālo sacerējumu, bail iedomāties, kādi varētu būt attiecīgās firmas darbības virzieni.

Līdzīgi klājies pašmāju mūziķu Rasela jeb Ruslana Kuksinoviča un Sabīnes Berezinas dziesmai «Viss bumbās». Rīgā ir nodibināta SIA ar tādu pašu nosaukumu. Sabīnes pārstāve Karīna teicās nezinām, ka ir tāds uzņēmums, un tas nekādi neesot saistīts ar jauno dziedātāju.

Kur lūrēs «Lūriķis»?

Uzņēmēju izdomai nav robežu, un par dažu labu nosaukumu tiešām nākas palauzīt galvu – nez ar ko tur īsti nodarbojas? Piemēram, individuālais komersants «Lūriķis» rosina fantāziju dažādos virzienos, zinot, ka rakstnieces Šarlotes Linkas spalvai pieder romāns ar analogu nosaukumu, kurā darbojas lūriķis un psihopāts… Jāpiekrīt SIA «Lursoft»izteiktajai intrigai: «Var tikai minēt, kādā nozarē plāno darboties IK «Lūriķis»…»

Ja «Lūriķis» ir vismaz kaut kas konkrēts, tad daudzu firmu nosaukumu jēga ir un paliek miglā tīta. Piemēram, SIA «Kling klang» no Priekuļu novada, «Chuchachacha» (Daugavpils), «Briku-braku» no Grobiņas novada un «Bimbuļi rimbuļi» (Tukuma novads). Un vesels birums firmu ar dīvainiem nosaukumiem no Rīgas: «Kas tas», «Metiens», «Cimpa rimpa», «Juška», «Hip Hip», «Kas kur kad», «Plus 20 grādi», «The Big The».

Mīlestība pret murrātājiem pārvēršas biznesā

Redzot «Lursoft» apkopotajā uzņēmumu sarakstā SIA «Draudzīgie kaķi», radās aizdomas, vai tikai šī firma nav saistīta ar Latvijā pirmo kaķu kafejnīcu «Minka Cat Cafe» Pārdaugavā, kur viesus uzņem četri kaķi. Tā arī ir – firmu dibināja un kafejnīcu atvēra Laura Pūce un Zane Kurme. Zane par firmas nosaukumu nosmej: «Esam divas draudzenes, kurām kaķi ir tuvi un mīļi. Tāpēc par nosaukumu galva nebija jālauza.»

Uzmanību piesaista arī Rīgā, Jāņa Endzelīna ielā, reģistrēta firma «Gaismu sauca gaisma nāca». Vai tad latviešu izcilā valodnieka vārdā nosauktajā ielā speciāli reģistrēta firma ar tik zīmīgu nosaukumu? Gandrīz kā no dziesmas «Gaismas pils»: gaismu sauca, gaisma ausa.

Jā, uzņēmuma nosaukumam ir nozīme, apliecina firmas īpašniece Simona Kārkliņa. Tas kalpo kā preču zīme un ir patentēts. Tā kā viņa savā darbībā izmanto baltu zīmes, tad uzsver, ka tās ir gaismas zīmes un firmas nosaukums ir programma. «Pats par sevi strādā,» uzsver Simona. Piemēram, lietussargiem uz kāta rakstīts viss garais nosaukums.

Gadoties jau arī pigori. Kad Uzņēmumu reģistrā viņa parakstījusies par notāra lēmuma saņemšanu, uzņēmuma nosaukuma ailītē bija ierakstīts tikai viens vārds – Gaisma. Savukārt uz bankas kartes vietas pieticis trīs vārdiem, un arī tie veido interesantu vēstījumu – Gaismu sauca Gaisma. Firmas īpašniece Simona ievieš skaidrību uzņēmuma nosaukuma filozofijā: «Veidols jeb enerģija, no kā ir būvēts mūsu Visums, tiek saukts par gaismu. It viss, par ko domājam un ko piesaucam, materializējas – arī to vēsta nosaukums «Gaismu sauca, gaisma nāca». Sirds meditāciju laikā daudzi redz gaismu. Un baltu zīmes ir Gaismas zīmes – tās atjauno mūsu saikni ar Sauli un Zemi.»

Visiecienītākais ir skaitlis astoņi

Visgrūtāk nācās sadzīt pēdas SIA «Astoņi Antoni». Interesanti, ka uzņēmums dibināts Ķekavas pagastā, kur jau reģistrēta firma «Astoņi kustoņi». Nez kas ķekaviešiem saistās ar skaitli astoņi? To nemācēja pateikt ne pašvaldībā, kur sarunā ar »VZ« vairāki darbinieki brīnījās, kas tie par Antoniem, ne SIA «Astoņi kustoņi», kas atrodas kaimiņos firmai ar visiem tās Antoniem. Nekas par tādiem neesot dzirdēts. Varbūt firma Ķekavā reģistrēta gan, bet darbojas citviet.

Vēl jo interesantāk, ka skaitlis astoņi ir iecienīts firmu nosaukumos – «8 Mārtiņi», «Astoņas meitas», «Astoņas zvaigznes», «Astoņi-8», «Astoņi.lv».

Radot firmu nosaukumus, ideju netrūkst

Kādas tad bijušas firmu nosaukumu modes tendences 2014. gadā? Par fantāziju rosinošajiem nosaukumiem jau rakstījām iepriekš, bet sarakstiņu var papildināt vēl ar dažu labu īpatni. Kas varētu notikt konkrētajā uzņēmumā, ja tā nosaukums ir: «Māra kumoss» (Rīga), «Smukausis» (Tukuma novads), «Liela galva» (Rīga), «Mājsaimnieču aģentūra» (Rīga), «Direktors» (Kuldīgas novads), «Pintiķi» (Liepāja), «Toms un Džerijs» (Ventspils), «Finanšu fabrika» (Stopiņu novads), «Kārtība. Pa smuko» (Rīga), «Dūdiņa» (Rīga), «Kārtību tīrību» (Ādažu novads), «Trakie suņi» (Jēkabpils), «Jaunās štātes» (Jūrmala), «Specodežda» (Rīga) un «Debess vārti» (Rīga)?

Gana daudz izvēlēti faunas pārstāvju nosaukumi (un pa kādam floras pārstāvim arī): «Zirga spēks» (Ozolnieku novads), «Flying Dogs» (Ventspils), «Zumzum» (Rēzekne), «Medus mākonis» (Kandavas novads), «Melns nezvērs» (Rīga), «Meistars Bebris» (Mārupes novads), «Lapsa kūmiņš» (Jūrmala), «Jautrie koki» (Rīga), «Rudais kaķis un āboliņš» (Ludzas novads), «Mājassuns» (Ķekavas novads), «Zīle rokā» (Cēsu novads), «Vilka dziesma» (Krustpils novads), «Ziedkātiņi» (Skrundas novads).

Gastronomisko prieku nozīmību Latvijas iedzīvotāju vidū apliecina nosaukumi: «Jautrās karotes» (Ķekavas novads), «Sārtais breksis» (Alūksnes novads), «Tējmeistars» (Salaspils novads), «Pazemes virtuve» (Jelgava) un pat «Kultūras ēdināšana» (Rīga). 

Tikai viens uzņēmējs (Jēkabpilī) izvēlējies patriotisma tēmu un savu SIA nodēvējis «Palikt LV».

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais