Lukašenko atklāj detaļas par Minskas sarunu aizkulisēm

© Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien atklāja žurnālistiem atsevišķas detaļas par "Normandijas četrinieka" sarunu organizēšanu Minskas Neatkarības pilī.

"Gan pabaroja, gan ar visu nodrošināja - jūs redzējāt, kā bija noorganizēts," sacīja prezidents. "Ar visu barojām, kas Baltkrievijā, Krievijā tiek ražots."

"Ēda ceptas olas, sieru, piena produktus, izdzēra vairākus spaiņus kafijas," viņš pastāstīja.

"Uz maiņām, tā es saprotu, gulēja, īpaši eksperti," norādīja Baltkrievijas valsts galva. "Uz maiņām gulēja, jo pie šādiem līgumu formulējumiem galvai ir jābūt gaišai."

Turklāt Lukašenko pievērsa uzmanību tam, ka valstu līderiem nav izdevies atpūsties.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņam pašam šonakt izdevies pagulēt, Lukašenko norādīja: "Kā es varu gulēt? Kā bez munīcijas var notikt karš miera frontē?" tēlaini sacīja prezidents. "Man uzdevums bija savlaicīgi pienest munīciju. Tāpēc es centos pildīt savu funkciju. Jūs redziet, ka Minskā mums viss ir sadalīts un katrs dara savu darbu."

Prezidentam atgādināja, ka nesenā sarunā ar žurnālistiem viņš solījis pienest kafiju sarunu dalībniekiem, lai tikai viņi panāktu vienošanos, un vaicāja, vai viņš to šajās teju 16 stundas ilgušajās sarunās darījis. "Jā," atbildēja Aleksandrs Lukašenko.

Prezidents arī pateicās žurnālistiem par organizēto darbu šī samita gaitā.

"Malači! Ļoti organizēta tauta. Nekādas kņadas, par ko es biju pārsteigts. Dažādi ļaudis no dažādām valstīm, bet kopīgu valodu atrada profesionāli un ļoti ātri. Es jūs ar to apsveicu," sacīja prezidents.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pavēstīja, ka vienošanos parakstījusi tā dēvētā kontaktgrupa, kurā ietilpst Maskavas, Kijevas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvji. Dokumentu parakstījuši arī kontaktgrupas sēdē pieaicinātie teroristu bandu vadoņi.

Svarīgākais