MODE: Apģērba ieteikumi vīriešiem

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Neatkarīgā apkopoja sieviešu ķermeņa tipu veidus un atzīmēja galvenos piegriezumus, kas ir tiem atbilstoši. Šodien raudzīsim, kā savas problēmzonas ar apģērba palīdzību noslēpt vīriešiem un izvēlēties atbilstošāko no tiem.

Atšķirībā no sievietēm vīriešu auguma aprises nav iekļaujamas tik kategoriskās ģeogrāfiskās formās. Lielākoties vīrieši pēc ķermeņa uzbūves ir iekļauti trīs galvenās kategorijās: kalsni vīrieši ar šauriem pleciem un gurniem, platām krūtīm; atlētiski vīrieši ar labi attīstītu muskulatūru; vīrieši, kuriem ir nosliece uz būtisku svara pieaugumu, tādēļ viņu ķermeņa aprises ir ieapaļas.

Tomēr gan sievietes, gan arī vīrieši ar apģērba palīdzību var apzināti izvairīties no kļūdainām izvēlēm, un, lai to izdarītu, savs ķermenis jāiepazīst nedaudz tuvāk. Apkopojot ķermeņa tipus, galvenās vadlīnijas apģērba izvēlē Neatkarīgajai pastāstīja stiliste Gita Šildere, atgādinot, ka atšķirībā no sievietēm vīriešu apģērba klāsts ir salīdzinoši ierobežots. Tas var būt viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ savu tēlu veidot ir grūtāk, bet – ne neiespējami.

Apgrieztais trijstūris ir viens no populārākajiem vīriešu auguma tipiem. Plecu līnija ir platāka par gurnu līniju. Šādas proporcijas novērojamas vīriešiem ar izteiktu plecu muskulatūru. Ja sieviešu ķermeņa tipu klasifikācijā smilšu pulksteņa figūru uzskata par ideālu, tad vīriešu – apgrieztā trijstūra.

Jāizvēlas: krekli un džemperi ar V veida izgriezumu, jo tas optiski sašaurina krūtis. No aksesuāriem īpašu uzmanību var pievērst jostām, kas pievērsīs uzmanību šaurajai gurnu daļai un samazinās proporciju atšķirību. Ieteicams izvēlēties brīva piegriezuma krītošus kreklus un krāsainas vai rakstainas bikses, kas pievērsīs uzmanību apakšējai daļai.

Jāizvairās: tiem, kas negrib izcelt savus dotumus, būtu jāievēro samērības likums saistībā ar apspīlētu apģērbu, īpaši biksēm, kas izcels platos plecus. Tāpat žaketes ar plecu polsterējumu vai platiem atlokiem nebūs laba doma. Trīs ceturtdaļu piedurknes pievērsīs uzmanību krūtīm, tādēļ jāizvēlas klasiski krekli ar garām piedurknēm vai T krekli ar īsām.

Trijstūris. Šim auguma tipam raksturīga smagnēja sēžas daļa, kas vizuāli augumu it kā velk uz leju, bet pleci ir salīdzinoši šauri.

Jāizvēlas: ieteicams izvēlēties vienrindā pogājamus kreklus, kas papildinās torsa daļu. Arī jakas ar uzplečiem vai citām interesantām detaļām šim ķermeņa tipam ir īpaši ieteicamas, tāpat kā krāsainas šalles uz tumša, piezemētu krāsu fona. Ja nepatīk aksesuāri, akcentu uz ķermeņa augšdaļu var radīt ar krāsainiem, raibiem krekliem.

Jāizvairās: horizontālas līnijas uz krekliem ķermeņa vēdera daļā vizuāli apakšējo zonu padarīs vēl platāku, arī polo krekli nav ieteicami, jo tie samazina plecu daļu. Izdilušas vai brīvi krītošas, taisnas džinsu bikses akcentēs centrālo daļu, tāpat kā žaketes un jakas ar lielām priekšējām kabatām.

Taisnstūris. Šim vīriešu tipāžam raksturīgs līdzīgu proporciju augums. Ja sievietēm galvenais uzdevums ir izcelt vidukli, tad vīriešiem tas nav tik aktuāli un pietiks, ja kreklus valkās biksēs un apjozīs jostu. Lai padarītu savas formas izteikti vīrišķīgākas, uzmanība jāpievērš apģērbam, kas vizuāli palielinās ķermeņa augšdaļu.

Jāizvēlas: ja gribas vidukli izcelt, ieteicams radīt kontrastu, bikses un kreklu velkot krasi atšķirīgā tonī. Kreklus ieteicams izvēlēties ar košām uzdrukām vai dažādiem krāsu blokiem. Jakas (arī virsjakas) var izvēlēties ar polsterētiem pleciem.

Jāizvairās: krekli ar taisnstūrveida uzdrukām (piemēram, fotogrāfijām) izcels esošo formu. Arī bezpiedurkņu krekli, ja tiem virsū nav piemērots brīvā laika krekls, nebūs laba izvēle.

Ovāls. Īpaši pamanāma ir vēdera centrālā daļa, tādēļ vizuāli tā samazina plecu, arī gurnu daļu. Šā tipa vīriešiem ķermenis ir jāpadara optiski garāks un plakanāks, īpaša uzmanība jāpievērš pleciem, lai formas padarītu noteiktākas.

Jāizvēlas: aksesuāri, kas piesaistīs uzmanību un novērsīs to no vietām, kas augumā tiek uzskatītas par problemātiskām. Tāpēc lieli pulksteņi vai somas vienmēr būs laba izvēle. Vertikālas svītras ķermeņa augšdaļu padarīs vizuāli garāku, bet brīvi krītošas bikses – kājas. Tumši krekli ar košiem, detalizētiem akcentiem pievērsīs uzmanību torsam, nevis vēderam.

Jāizvairās: no visu veidu iespīlēta apģērba un horizontālām svītrām, arī krāsainām jostām, kas izceļ vidukli. Krekli ar platu apaļu izgriezumu vai polo tipa nebūs glaimojoša izvēle, tāpēc labāk izvēlēties divās rindās pogājamus kreklus.