RECENZIJA: Johnny Salamander - "Tā kā vējš”

© publicitātes foto

Džonija Salamandera vārds komentārus neprasa – latvju smagā roka veterāns ir uz lielās skatuves jau vairāk nekā trīs gadu desmitus. „Tā kā vējš” ir viņa piektais soloalbums, kas seko pirms gada izdotajai mazajai platītei „Oranžs”.

No šī EP lielajā ripulī iekļautas dziesmas „Tā kā vējš”, „Melnais viesis” un „Ceļš pie tevis”, kā arī Džonija instrumentālā versija Vitorio Monti „Čardašam”. Tāpat kā EP „Oranžs”, arī „Tā kā vējš” tika izvirzīts Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai „Zelta mikrofons” labākā roka un metāla albuma nominācijā, un, tāpat kā tā priekštecis, piecniekā diemžēl neiekļuva. Par jauno albumu uzreiz jāpavēsta divi fakti: Johnny Salamander pirmo reizi izdevis CD, kas apkopo dziesmas tikai latviešu valodā; gandrīz visus instrumentus ierakstā iespēlējis pats autors, tikai bungas uzticot šī aroda meistaram Tarasam Kuzmenko (vienā dziesmā arī Mārtiņam Opmanim, bet „Čardašā” – Edgaram Viļumam). Jāpiebilst, ka straujos tempos noslēgumam tuvojas arī ieraksts Johnny Salamander nākamajam CD “Dreamcatcher”, kurā savukārt būs apkopotas dziesmas tikai angļu valodā.

PAR. Daži no pašiem labākajiem gabaliem jau ir dzirdēti EP „Oranžs” (jau minētie „Tā kā vējš” un „Melnais viesis”), taču arī no nedzirdētajiem ir pārītis ieteicamu dziesmu – „Dvēselīte” un it īpaši jau „Mans ceļš”, kur Johnny Salamander skrubina ģitāras ar „Accept” vai citu klasiķu cienīgu aizrautību. „Čardašs” – šo kompozīciju vajadzētu likt priekšā jaunajiem censoņiem, lai pamācās ģitārspēli.

 

PRET. Lai gan varētu domāt, ka Džonijam vislabāk varētu padoties lēnie gabali (viņam ir „pareizais”, nevis „metālista” vokāls), paradoksālā kārtā tieši balādes šajā albumā ir visslābanākās. Sliktākais piemērs ir „Zemeņu lauks”, kura pirmās taktis uzreiz atsauc atmiņā slaveno šlāgermeldiņu „Krizantēmas” (citi gan tajā saklausa Raimonda Paula „Cik klusa nakts”). Tiesa, Džonijs albuma vāciņā jau brīdinājis: „Es vēl joprojām rakstu tikai tā, kā pats uzskatu par vajadzīgu”. Tā teikt, ja klausieties, tad paši vainīgi, ja nepatīk, neviens jums to neliek darīt!

Svarīgākais