Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: "Cīņa virtuvē" ar Jenny May

© f64

Dziedātāja Jenny May jeb īstajā vārdā Maija Stuģe allaž lepojusies ar savām saimnieciskajām spējām, rosoties pa virtuvi. Tādēļ »VZ« uz pirmo kulinārijas cīniņu, kas norisinājās Siguldā, Hotel Spa «Ezeri» restorānā, aicināja dziedātāju un profesionālu pavāri Rudīti Dāboliņu, lai pagatavotu itāļu ēdienu – Boloņas mērci ar spageti. Kā jau šovos ierasts, neiztikām arī bez ekspertiem. Ēdienu baudīja un savu verdiktu izteica populārais iluzionistu pāris – Dace un Enriko Pecolli.

Slavenība pret profesionālu pavāri

«Cīņa virtuvē» ir »Vakara Ziņu« jaunā rubrika, kas reizi mēnesī aicinās kādu pašmāju slavenību mest izaicinājumu profesionālam pavāram. Pirmā šova zvaigzne ir dziedātāja Jenny May. Viņa izvēlējās gatavot itāļu pamatēdienu Boloņas mērci ar spageti. Darbošanās virtuvē dziedātājai nekādas problēmas neradīja, un viņa atrada kopīgu valodu ar restorāna pavāri Rudīti Dāboliņu. Gatavošanas procesā Maija atklāja kādu noslēpumu – pirms pāris gadiem dziedātājas draudzene dāvanā no Taizemes viņai atvedusi garšvielu maisījumu, kas esot Maijas trumpis ēst gatavošanā. Dziedātāja bija pārliecināta, ka arī šoreiz brīnumainā garšviela ļaus viņai konkurēt pat ar profesionāla pavāra veikumu.

Savukārt pavāre Rudīte ēdiena garšu buķeti veidoja, izmantojot dažādus produktus. «Bija interesanti pavērot Maijas darbošanos virtuvē. Viņai veicās labi. Varēja redzēt, ka ēst gatavošana dziedātājai nav sveša lieta,» savu konkurenti atzinīgi novērtēja profesionālā pavāre.

Pagatavoto ēdienu abas dāmas servēja šķīvjos un pasniedza ekspertiem – Dacei un Enriko Pecolli.

Kaut arī šajā cīniņā nebija nedz uzvarētājas, nedz zaudētājas, uztraukumu par ekspertu verdiktu izjuta abas saimnieces.

Eksplozija un diskrētums

Burvju mākslinieki, izgaršojuši dziedātājas un profesionālas pavāres maltītes, atzina, ka abu sieviešu pagatavotais ēdiens pārsteidzis ar garšu niansēm. «Jau pēc vizuālā noformējuma var pateikt, kuru ēdienu ir gatavojis profesionālis. Restorānos pavāriem ir sava galda etiķete un kanoni, kā ēdiens tiek servēts uz šķīvja. Viss ir akurāti un diskrēti. Savukārt neprofesionālis atļaujas vairāk eksperimentēt, piemēram, Maija no siera izveidoja saules mandalu. Dziedātājas pagatavotais ēdiens bija kā viegla eksplozija uz šķīvja,» ēdiena noformējumu raksturoja Dace Pecolli.

Runājot par ēdiena garšu, Enriko atzina, ka īstās itāļu virtuves garšas niansēm vairāk pietuvināta bija profesionālās pavāres mērce. «Ja godīgi, īstu Boloņas mērces garšu, kādu saimnieces rada Itālijā, šoreiz nebija izdevies panākt ne vienai, ne otrai šova dalībniecei. Taču jāatzīst, ka man garšoja abas pagatavotās mērces.»

«Ļoti interesanti, ka pavāres mērcei pirms pasniegšanas pievienoja svaigus zaļumus, un līdz ar to mērces garša bija neuzbāzīga un tajā pašā laikā ļoti niansēta,» vīra teikto papildināja Dace. Savukārt, raksturojot dziedātājas veikumu, viņa teica, ka to varētu nodēvēt par lielisku latviešu versiju par itāļu virtuvi. «Saldumiņš un skābumiņš, kas dominēja šajā mērcē, ir latviskais variants par Boloņas mērci. Tiešām garšīgi.» Enriko atzina, ka šai mērcei labprāt pievienotu klāt sarkanos piparus.

Pecolli pats nāk no Boloņas

Nobaudīt dziedātājas un profesionālas pavāres veikumu Boloņas mērces un spageti pagatavošanā »VZ« uzticēja burvju māksliniekiem Dacei un Enriko Pecolli. Izrādās, Enriko dzimtene ir tieši Boloņa, un, protams, viņš ne reizi vien ir mielojies ar īstu Boloņas mērci. Tagad, dzīvojot Latvijā, Pecolli ģimenē pa virtuvi lielākoties rosās nevis sieva Dace, bet Enriko.

«Mūsu ēdienkartē dominē itāļu virtuve, dažkārt gatavojam arī ķīniešu ēdienus. Vīrs ir lielisks kulinārs. Viņa īpašais ēdiens ir šampanietī vārīts risoto. Šampanietis risoto padara krēmīgu un piešķir ēdienam savdabīgu garšas buķeti,» sarunā ar »VZ« vīra kulinārijas prasmes uzslavēja Dace.

Tiesa gan, šobrīd iluzionistu pāris plāno atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tādēļ abi ieplānojuši apmeklēt ājurvēdas ēdienu kursus.