Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Tūrisms: Kad kalnu vējš izpūš no glāzes viskiju

18. gadsimtā Glenlivet apkaimē viskija kontrabandā bijušas iesaistītas vismaz 200 ģimenes. Mūsdienās šos slepenos kalnu ceļus iespējams izbraukt īpašā visurgājējā auto vai izjāt zirga mugurā © publicitātes foto

Senas pilis, vīrieši kiltos, kalni, salas, delfīni jūrā un viskija garša – Skotija ceļotājus no Latvijas nebeidz vilināt. Arvien vairāk ziņkārīgo no visas pasaules Skotija piesaista ar «viskija tūrismu». Īpašos festivālos senas viskija darītavas atver savas durvis un ļauj ieskatīties citkārt neredzamajā procesa daļā, apmeklētāji degustē ekskluzīvus dzērienus, pēta senas kontrabandistu takas kalnos un mēģina izzināt skotu nacionālā dzēriena noslēpumus.

Festivāls ar pasākumu sfēras Oskaru

«Pāri šiem kalniem gāja senie viskija kontrabandistu ceļi. Ticiet man – te ir daudz sviedru un asiņu izliets. Turieties – izvizināsim kārtīgi,» saka divi plecīgi vīri, kas ir seno viskija blēžu ceļu gidi interesentiem mūsdienās. Glenlivet apkaimes kalnu ainavas ir elpu aizgrābjošas, vējš gaudo un lien aiz apkakles. Ik pa brīdim uzsmidzina lietutiņš – laikapstākļi īsti Skotijas gaumē! Kāpjam īpašos visurgājējos, un seko adrenalīna pārbagāts izbrauciens pa virsājiem klātajiem pakalniem.

Iespēja izbraukt slavenā viskija kontrabandista Robija Makfērsona ceļus īpašā visurgājējā vai izjāt zirga mugurā ir tikai viens no gaidāmā Spirit of Speyside Whisky Festival notikumiem. Pēdējos gados tieši šis festivāls kļuvis par vienu no pasaulē populārākajiem viskija festivāliem. Festivāla notikumi koncentrējas Speisaidas reģionā tā dēvētajā Skotijas Augšzemē (Scotland Highland). Pirmajā garajā maija nedēļas nogalē festivāls piesaista tūkstošiem cilvēku no dažādām pasaules malām (šogad 30.04.–04.05. –http://www.spiritofspeyside.com/). Viskija darītavas ir atvērtas apmeklētājiem, to īpašnieki un darbinieki dalās sava amata noslēpumos, notiek dažādi skotu tradicionālās mūzikas koncerti un dejas, bet viesi bauda viskija degustācijas, kad vērtējumam tiek nodoti īpaši smalki un reti single malt (viena iesala) skotu viskiji.

Festivāls, kas notiks jau 15. reizi, par savu īpašo atmosfēru un organizāciju nule kā ieguvis zelta godalgu jeb Oskaru tradicionālo skotu pasākumu konkursā un ir īpaši gards kumoss tiem, kam ir īpašas attiecības ar tā dēvēto skoču vai kas vēl tikai vēlas tādas nodibināt.

Dzīvības ūdens dažādās formās

Glenlivet apkaimē vējš kalnā pūš tā, ka fotografēšanai noliktās viskija glāzes aizlido pa gaisu. Saule atmirdz nelielajos strautiņos – te redzama tīrā un dabiskā vide, kādā plūst kalnu ūdeņi, kuri vēlāk saplūst avotos, ko vietējās viskija darītavas izmanto katra sava unikālā dzēriena radīšanā. Speisaidā tapušie single malt viskiji tiek uzskatīti par īpaši augstvērtīgiem. Single malt nozīmē, ka viskijs tapis vienā konkrētā darītavā no viena miežu iesala. Lielāko daļu skotu viskija tirgus (95%) veido tā dēvētie jauktie (blended) viskiji, kas izveidoti, «saprecinot» kopā viskijus no dažādām darītavām, dažādu gadu ražojuma, lai iegūtu dažādas garšu nianses. Spirit of Speyside Whisky Festival viss grozās ap atlikušajiem 5% – jeb īpašajiem single malt. Speisaidā tapušajiem single malt viskijiem raksturīgas medus, vaniļas, svaigu augļu garšas notis. Ar laiku, ja viskijs izturēts īpašās mucās, tas iegūst žāvētu augļu, saldu garšvielu vai dūmakainas notis. Tieši te top pasaulē pazīstamie skotu viskija brendi –Johnnie Walker, Chivas Regal, Glenfiddich, The Glenlivet un The Macallan.

Viskijs vēsturiski te dēvēts par dzīvības ūdeni, un tā ražošanas process joprojām daudz neatšķiras no tā, kā tas noticis senāk. Daļa darītavu iekārtojušas īpašus apmeklētāju centrus, kur iespējams izzināt darītavas vēsturi un redzēt ražošanu. The Glenlivet darītavas (dib. 1824) noliktavā vismaz 300 metru garumā viskija mucas izkārtotas pat septiņos stāvos. Fotografēt nedrīkst eksplozijas riska dēļ. Darītavā iespējams sīkāk uzzināt par kontrabandistu ziedu laikiem un darītavas pirmsākumiem. Ziņkārīgas tūristu grupas izstaigā ražotnes telpas un velk nāsīs raibo smaržu buķeti. Apmeklētāju centrā katrs pats var iejusties viskija darītāja lomā un sajaukt savu individuālo viskiju no dažādām pieejamām šķirnēm. Festivāla laikā šī ir viena no apmeklētāju populārākajām viskija darītavām.

Viskijs ar sieru un šokolādi

«Ar katru gadu festivālu apmeklē arvien vairāk interesentu. Amerikāņi, kanādieši, vācieši steidz rezervēt biļetes uz pasākumiem jau ziemā. Parasti cilvēki ierodas draugu kompānijās vai pāros. Arvien vairāk redzam sievietes, kas orientējas viskija pasaulē un arī vēlas izbaudīt šos notikumus,» stāsta Anna Millere – festivāla direktore un kompānijas Chivas Brother zīmola starptautiskā vēstniece. «Mums ir interesants arī Baltijas reģions, kur cilvēki arvien vairāk sāk novērtēt teicamu viskiju, tāpēc festivālā gaidām viesus arī no Baltijas valstīm!»

Festivāla laikā ražotāji un pārdevēji domā, kā pārsteigt viesus. Tiek rīkotas īpašas viskija vakariņas, kad galdā tiek celti dažādi ēdieni, kuru pagatavošanā izmantots speciāli piemeklēts, neatšķaidīts viskijs. Viskija ražotnes Aberlour Distillery rīkotās viskija vakariņas izceļas ar īpašu ēdienkarti – gan zupai, gan izsmalcinātajiem gaļas ēdieniem un saldajiem meistarīgi pievienots viskijs, un, lai paspētu iegādāties biļetes uz šo festivāla pasākumu, parasti ir īpaši jāpacenšas.

Slavenās kompānijas Gordon & MacPhail (dib. 1895) ne mazāk slavenajā veikalā Elginas pilsētā klienti pēta pudeļu vitrīnas. Te ne mazums dzērienu ir vecāki par tiem, kas tās aplūko. Šī kompānija ir privāts ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar single malt viskiju pildīšanu pudelēs un pārdošanu jau 119 gadus. Tieši šeit atrodas viena no pasaulē ievērojamākajām retu skotu viskiju kolekcijām. Kompānijai pieder pat 70 gadus veca viskija mucas. Te atrodams arī 1938. gada Mortlach, kas ir viens no vecākajiem viskijiem pasaulē.

Kompānijas īpašnieku pēctecis Neils Urkharts, kas ir arī viens no festivāla direktoriem, aicina mūs uz īpašo degustāciju telpu, kur katram viesim priekšā noliktas piecas nelielas glāzītes ar īpašiem viskijiem, ūdens karafīte un pipete. Katram dzērienam klāt piemeklēts īpašs siers, kas papildina garšu buķeti un ļauj ieraudzīt viskiju citādā gaismā.

«Aizspiediet vienu nāsi – sasmaržojiet. Aizspiediet otru – atkal ievelciet smaržu nāsī – jūs jutīsiet atšķirību! Ieņemiet nelielu pirmo malku, norijiet to. Izgaršot sāciet ar otro un trešo malku. Mieru, tikai mieru. Nesteidzieties,» saka degustācijas vadītājs, kāds gados jauns puisis, kas par viskiju stāsta tā, klausītājiem brīžiem aizmirstas galvenais – degustēšana. «Tagad piepiliniet dažas piles ūdens un atkal izgaršojiet, viskijs būs kļuvis maigāks. Jūtat?» jaunais cilvēks turpina cilāt reti sastopamas dzērienu pudeles un apbērt ar aizraujošiem faktiem no kompānijas vēstures. Degustācijas vadītājs uzsver – ja kāds cilvēks apgalvojot, ka viņam negaršo viskijs, visticamāk šis cilvēks iepazīšanos ar viskiju ir veicis steigā. Tāpēc galvenais – lēnām, uzmanīgi un ar baudu!

Testa pudelītes šoferim

Tā kā festivāla notikumi nav koncentrēti vienā vietā, bet gan izkaisīti plašākā reģionā, festivāla viesiem jādomā, kur tieši apmesties, kā pārvietoties un paspēt redzēt visu interesanto no vairāk nekā 300 gaidāmajiem notikumiem. Jau ierasts, ka lielākoties viesi uz festivālu ierodas draugu kompānijās. Parasti rotācijas kārtībā katru dienu kādu izvēlas par šoferi vai arī pārvietojas ar taksometriem. «Esam padomājuši par šoferīšiem, kas nevar piedalīties īpašajās viskija degustācijās – viskiju paraugus mēs iedodam līdzi mazās pudelītēs. Tad cilvēks vakarā var izbaudīt to, kas nebija iespējams pa dienu,» viskija darītavā Benromach Distillery stāsta tās pārstāve. Līdzīgi rīkojas arī citi degustāciju rīkotāji.

Starp citu – nekādi īpašie, piemēram, ceļu policijas papildspēki uz festivāla dienām reģionā netiek piesaistīti. Viss notiek pieklājīgi, jo, kā min rīkotāji – piedzerties var arī lētāk un tāpēc viskija festivāls nav jāapmeklē. Uz pasākumu ierodas zinātkāra publika, kuras mērķis ir iepazīt un izzināt. Festivāls ir unikāls pasākums, kad aci pret aci ir iespējams aprunāties ar industrijas slavenībām, nodibināt kontaktus, iepazīties ar cilvēkiem no visas pasaules.

Mūzika brūžos, bāros un pat retro vilcienā

«Festivāla laikā ierodas pasauli daudz apceļojuši cilvēki, ar kuriem ir tik interesanti sarunāties,» siltās jūtas pret festivālu, sēžot Elginas atpūtas vietas Drouthy Cobbler bāra krēslā, neslēpj par mūziku festivālā atbildīgais Pauls Rollo. Ar katru gadu festivāls piesaista arvien kvalitatīvāku mūziķu sastāvu un lielākas zvaigznes, kas nu jau paši meklējot iespējas te uzstāties.

Šogad festivāla laikā no 30. aprīļa līdz 4. maijam dažādi muzikāli pasākumi un koncerti notiks gan viskija darītavās, gan bāros un pat retro vilcienā. «Tā vienmēr ir bauda – nelieli koncerti, intīma atmosfēra, raiba publika, kas sabrauc te no malu malām – tās ir sarunas, kas iedvesmo,» bilst Pauls un izrāda Drouthy Cobbler nelielu un omulīgu zāli, kur festivāla laikā spēlēs dažādas grupas.

Muca ir karaliene

Par veselu piedzīvojumu izvēršas iespēja redzēt autentisku mucinieku roku darbu un mucu apstrādes procesu ģimenes uzņēmumā Speyside Cooperage, kura darinātās ozolkoka mucas nonāk daudzviet pasaulē un, protams, arī Skotijas viskija darītavās. Tikai festivāla laikā apmeklētāji te varēs redzēt mucu apstrādes procesu īpaši tuvu, mucu dedzināšanu ieskaitot. Kā zināms, mucas dedzina, jo tādējādi karamelizējas kokā esošais dabiskais cukurs. Koks, reaģējot ar viskiju, dod viskijam raksturīgo nokrāsu, aromātu un maina garšu. «Muca ir karaliene!» – šo teicienu dzirdu ne vienā vien viskija darītavā no cilvēkiem, kas tieši atbildīgi par iegūtā viskija garšu un kvalitāti. Tieši tas, no kāda materiāla muca veidota, cik un kā apstrādāta, cik ilgi viskijs tajā izturēts, arī ir atkarīgs – kas par dzērienu no tā visa galā sanāks.

Lielā telpā pamatīgā troksnī strādā apmēram desmit gados jauni mucinieki ar pamatīgiem āmuriem rokās. Skan skaļi klaudzieni, mucas tiek ripinātas šurpu turpu. Te atjauno arī lietotas mucas, un ziņkārīgi skatītāji vīriem, šķiet, it nemaz netraucē. «Neviens nestrīdas ar mūsu vīriem!» nosmej atbildīgais uzraugs, rādot uz strādniekiem, kas cilā pamatīgus āmurus un zibina muskuļus. Mucu izgatavošanas, apstrādes process un izmantotie instrumenti faktiski nav mainījušies gadsimtiem, tāpēc šis uzņēmums, kam nav līdzīgu visā Apvienotajā Karalistē, ietilpstot katra sevi cienoša viskija entuziasta Skotijas apceļošanas plānā.

Tradicionāli viskija festivāla apmeklētāji izmanto iespējas apskatīt arī citus ievērības cienīgus notikumus un pasākumus Speisaidā. Šī Skotijas puse slavena ne tikai ar savām kalnu pastaigu iespējām, pilīm, golfa laukumiem un jūras piekrasti, bet arī senajām slavenā skotu smalkvilnas un kašmira ražošanas tradīcijām.

Daži fakti:

-         Skotu viskijs tiek eksportēts uz vairāk nekā 200 pasaules valstīm. Skotijas viskija industrija «sver» 2,5 miljardus mārciņu gadā.

-         Speisaida izvietota daļēji Moray, daļēji Scotland Highlands reģionos. To šķērso lašiem bagātā Spejas upe, kas ir viens no populārākajiem apskates objektiem reģionā pēc viskija darītavām.

-         Biļešu tirdzniecība uz festivāla Spirit of Speyside Whisky Festival notikumiem sāksies februāra sākumā – http://www.spiritofspeyside.com

-         Vistuvāk norises vietai iespējams nokļūt, izvēloties lidojumu Rīga–Aberdīna.