Anglis, kurš pārvācies uz Limbažiem, trāpīgi raksturo latviešus

© englishman-in-latvia.com

Vairāk kā 60 gadus vecs brits Endrū no Boltonas, Anglijas ziemeļos, savā blogā dalās ar iespaidiem pēc pārvākšanās uz Limbažiem. Piedāvājam iepazīties ar viņa sarakstu ar astoņām lietām, kas jāzina par latviešiem un ar ko viņi atšķiras no britiem.

1. Latvieši pie alus neēd čipšus vai zemesriekstus- to vietā tiek ēsti grauzdiņi ar ķiplokiem, vai arī sāļa, žāvēta zivs ar nosaukumu "vobla".

2. Latviešiem patīk dziedāt- ne tikai ejot dušā, bet pat pulcējoties milzu baros. Tik lielos, ka dziedātājs no pēdējām rindām pat nevar saredzēt priekšā esošo diriģentu. Ik pa pieciem gadiem tiek rīkoti "Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki".

3. Ar vārdu "tēja" latvieši nedomā "Tetley" vai "PG Tips"- latvieši dzīvo saskaņā ar dabu. Jebkurš augs ar medicīniskām īpašībām tiek izžāvēts un pārvērsts tējā. 

4. Ja tas kustās, tas tiek kūpināts- latviešiem ļoti iet pie sirds viss kūpinātais. Tirgos jebkura zivs un dzīvnieks pieejams kūpinātā veidā un gatavs ēšanai. Vietējos tirgos pat iespējams atrast kūpinātas cūku ausis un šņukurus. 

5. Vairumam latviešu ir vasaras māja- nevis būdiņa dārzā, bēt īsta māja dzīvošanai laukos vasarā. Daži latvieši īrē savas vasaras mājas, savukārt daudziem tādas pieder. Latvieši reizēm pat vasarās apmetas uz dzīvi šajās īpašajās mājās.

6. Latviešu vīrieši valkā no ozoliem darinātas cepures- bet ne jau visu laiku. Šīs "cepures" tiek darinātas no ozolu zariem un tiek valkātas vienu dienu gadā- Saulgriežos. 

7. Latviešiem patīk meklēt ēdienu mežos- it īpaši sēnes un ogas.

8. Pirtis ir neatņemama dzīves sastāvdaļa latviešu lauku mājās. To laikā viņi viens otru sit ar bērza zariem.

Vairāk informācijas par brita piedzīvojumiem Latvijā iespējams atrast mājaslapā www.englishman-in-latvia.com.

Izklaide

Pagājušajā nedēļā uz sava albuma “Atkal un vēl satikties” prezentāciju ar nelielu koncertu (un pat viktorīnu!) klubā “Blue House” aicināja Inese Ērmane – dziedātāja, kura tandēmā ar šeit dzīvojošo spāņu izpildītāju Havjeru Fernandesu šovasar mazliet sensacionāli uzvarēja “Latvijas Sirdsdziesmā”. Šis triumfs gan viņai droši vien līdz pat mūža beigām uzliks šlāgerdziedātājas zīmogu, lai gan Inesei ir citāds repertuārs, par ko var pārliecināties arī albumā.

Svarīgākais