RECENZIJA: Primordial - "Where Greater Men Have Fallen”

© publicitātes foto

Pavirši uzmetot šo ripuli uz CD atskaņotāja un padzirdot tikai pirmās kompozīcijas sākuma akordus, varētu sūri un grūti nopūsties – ak, nē, kārtējais zviedru „pauermetāls”... Taču nē, šis ir krietni labāks smagās mūzikas produkts!

„Primordial” ir īru grupa, pastāv jau no 1987. gada, taču sākotnēji spēlēja ar nosaukumu „Forsaken”, turklāt lielākoties diezgan primitīvu „thrash metal”. 1991. gadā sastāvā iekļāvās vokālists Alans Eiverils (viņa skatuves vārds ir Nemtheanga), un šis puisis jau nāca ar savu izpratni par „tumšās mūzikas” gaišajām pusēm, proti, tādu leģendāru vienību kā „Celtic Frost” un „Bathory” sniegumu. Diezgan straujos tempos grupa stilistiski pārformējās uz „black metal” ar īru (ja precīzāk – ķeltu) folkmūzikas iezīmēm, tika nomainīts arī nosaukums. Šobrīd „Primordial” kontā ir astoņi studijas albumi, kas guvuši ļoti labas atsauksmes smagās mūzikas cienītāji un arī kritiķu aprindās. Stilistiski šai grupai līdziniekus meklējot, attālas (vai tuvas) paralēles varētu vilkt ar somu „Moonsorrow” vai islandiešu „Solstafir”, un te var piebilst, ka minētie islandieši 12. februārī uzstāsies Rīgas klubā „Melnā piektdiena”.

 

PAR. Diez, kāpēc „Primordial” mūždien tiek pīts klāt arī „blekmetāls” – tikai tāpēc, ka brīžiem viņu dziesmās skan žiperīgākas ģitāras? Ķeltu/īru progresīvais folkmetāls – šķiet, tā skanētu daudz labāk un pareizāk! Die’s ar tiem stiliem, bet spēlē šie īri nudien efektīgi un kvalitatīvi, ko vērta ir kaut vai garumgarā kompozīcija „Babel’s Tower” ar iespaidīgu kulmināciju tās vidusdaļā un noslēdzošajiem ģitārsolo! Albums tiem, kam patīk domāt liekoša smagā mūzika.

 

PRET. Brīžiem „Primordial” ar savu kompozīciju iestiepšanu bezgalīgā tālumā (garumā) pārspīlē – dažkārt pat šķiet, ka viņi paši ne vienmēr zina, ko lai dara ar savu iesākto un tā arī joprojām nepabeigto dziesmu...

 

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais