Muzikālās bankas Top 15. Kas viņi ir?

© f64

Noslēgusies Latvijas Radio 2 rīkotās aptaujas Muzikālā banka Lielā fināla balsojuma pirmā kārta, kurā izkristalizējušās aizvadītā gada 15 vērtīgākās dziesmas latviešu valodā. Balsošana vēl turpināsies līdz 15. janvārim, bet dziesmu aptaujas apbalvošanas ceremonija notiks 24. janvārī Olimpiskajā centrā Ventspils. Balsot iespējams aptaujas mājaslapā muzikalabanka.lv un portālā nra.lv.

 

Atlasot fināla dziesmas, kas aizvadītā gada laikā mēneša balsojumos bija saņēmušas vislielāko klausītāju atbalstu, pirmoreiz noteikts, ka konkrētais izpildītājs finālā drīkst piedalīties tikai ar vienu dziesmu, ļaujot pašam mūziķim izvēlēties, ar kuru no dziesmām startēt fināla balsojumā. Līdz 30. decembrim bija iespējams balsot par visām 25 dziesmām, no kurām desmit tālākai cīņai nav kvalificējušās, bet tagad – par 15 labākajām. Nu jau tradicionāli vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji (tas rezultātam dos 50%) un Muzikālās bankas ekspertu padome (50%). Kas tad mums ir, kas iekļuvis finālā?

2 pasaules – Jānis Stībelis & Marta Ritova

Par Jāni Stībeli viss skaidrs – laikam nu jau par popmūzikas veterānu dēvējamais dziedātājs ar savām smeldzīgajām dziesmām vienmēr ir pratis iekarot klausītāju atzinību. Šoreiz dīvainākais ir dueta partneres izvēle, lai gan, jāatzīst, ka Martai Ritovai ir laba balss un kaut kāda prātam netverama harisma. Dziesmā vadošo lomu, protams, uzņemas Stībelis, taču nebūtu pareizi noniecināt Martas devumu šajā dziesmā – dzirdama viņa ir, neko sabojāt neuzspēj, tikai, kā tas viss izskatīsies un izklausīsies uz skatuves, gan ir jautājums. Taču – kāda starpība, nav jau Eirovīzija.

Ceļš uz mājām – Rassell & Sabīne Berezina

Izskatās, ka Muzikālā banka ir teju vienīgais pasākums, uz kuru tēmē Rasels, viņš arī Ruslans Kuksinovičs, kurš kādreiz bija galvenais duetā Device. Ja kāds neatminas, tad otrs šā dueta puisis bija Marats Ogļezņevs (par viņu vēlāk), kur šobrīd ir viens, kur – otrs, paši ziniet... Rasels gan arī nav palicis pie ratiem, viņa projektiem klājas ļoti labi. Piemēram, šim duetam ar Sabīni Berezinu, labam un spriganam klubu un deju mūzikas pasākumam. Jāpabrīnās, ka viņi tikuši lielajā finālā, taču tas nozīmē vien to, ka Ventspilī būs, uz ko palūkoties – Ruslans varētu pretendēt uz latvju mūzikas modes noteicēja statusu, gan jau arī Sabīne neatpaliks.

Debesis karstas – Igo

Ar Igo kā ar vecu vīnu – ar gadiem viņš kļūst aizvien labāks un labāks, cik nu, protams, vēl labāks var kļūt dziedātājs, kurš jau tāpat bija perfekts. Debesis karstas ir tāda dziesma, par kuras iespējām aizkļūt līdz klausītāju ausīm nebija pārliecināts pat pats Igo – ne velti viņš par savām izredzēm esot pat apvaicājies radiomājā. Taču viss ir kārtībā, dziesma pilnīgi pelnīti ir Top 15, redzēsim, kas būs tālāk. Tiesa, tā ir netipiska gan Muzikālajai bankai, gan pašam Igo.

Lai kas arī nenotiktu – Marta Ritova un Emīls Balceris

Komponista Raimonda Paula skaņdarbs – ar to jau ir pateikts teju viss. Neatkarīgās apskatniekam gan tā ausīs neiekrita, taču citiem, kā tas redzams, gan, un piecpadsmitnieks ir sasniegts. No ekspertiem gan tika dzirdēts viedoklis, ka šajā kompozīcijā visu izvelk Emīls, bet Marta labākajā gadījumā tikai netraucē, lai arī nepalīdz, bet tas nu tā... Ritova ar divām dziesmām finālā – kaut kā nemanāmā veidā viņai izdodas iekļūt klausītāju sirdīs.

Mani vēl – Ryga & Ērika Eglija

Grupa Ryga gadumijā bija vērojama uz skatuves 11. novembra krastmalā un atstāja, jāatzīst, ļoti nožēlojamu iespaidu. Bet tā, visticamāk, bija viņu sliktākā uzstāšanās, citkārt šie vīri skan labāk. Jā, kas tad ir šie vīri? Pats galvenais ir Mārcis Judzis, grupas Dzelzs vilks bundzinieks. Viņš šai savai blicei ir piesaistījis arī kādreizējo vilku leģendu, velnišķīgo basģitāristu Armandu Butkeviču, kā arī taustiņu ģēniju Ervingu Znotiņu un ģitāristu Rihardu Lībieti. Dzīvajā viņiem pagaidām neskan, radio – nav ne vainas. Ērika Eglija ir Dailes teātra aktrise, savulaik piedalījusies kādā no talantu fabrikām ar segvārdu Grace.

Mans ceļš – Ivo Fomins

Liepājnieks Ivo Fomins (spējat iedomāties, ka viņam ir jau 46?!) ir šā brīža nenoliedzami labākais vokālists latvju rokmūzikā, tikai žēl, ka viņš sevi iznieko, spēlējot un uzstājoties katrā puslīdz pieņemamā pasākumā, bet ko darīt – jādzīvo, jāpelna. Arī Ivo dziesmas pēdējos gados atšķirt ir grūti, šķiet, tās veidotas pēc vienota šablona, bet tas neattiecas uz Manu ceļu. Labs un kārtīgs roks, ko novērtējuši arī klausītāji. Interesanti, kurš no brāļiem beigu galā balsojuma tabulā būs augstāk – Rodrigo vai Ivo Fomins?!

Nāk un padzeras – Ūdris & Balode

Grupas The Hobos līderis Rolands Ūdris jeb Ūdrītis ar savu meiteni, kādreizējo aktrisi, arī mūziķi Ilonu Balodi ne velti izpelnījušies pašmāju Sida un Nensijas statusu – viņi nudien ir tikpat interesanti, cik savulaik bija nevaldāmais Sex Pistols redzamākās sejas Sida Višesa un Nensijas Spungenas tandēms. Ūdrītis ir viens no talantīgākajiem dziesmu autoriem Latvijā, tikai, cik noprotams, viņš raksta tikai un vienīgi tad, kad to vēlas – kad tas notiek, to laikam nezina neviens, pat viņš pats nē. Žēl, jo Ūdrīša dziesmas vienmēr ir superīgas. Arī šī, pozitīvisma pārņemtā kompozīcija. Starp citu, totalizatoru kantori varētu sākt pieņemt likmes par to, vai Ūdra un Balodes tandēms ieradīsies Ventspilī superfināla dienā: abi aizgūtnēm gan mudina balsot par sevi, taču laikam piemirsuši, ka viņiem tā kā derētu būt šeit, jo ir pieņemts, ka finālisti kāpj arī uz skatuves (ja nu vienīgi viņi nav Prāta vētra, protams...). Taču abi bohēmisti nu jau kādu laiku kuģo kaut kur pasaules plašumos, vai un kad brauks mājup – kas to lai zina.

Nelaid projām – Roberts Pētersons

Jaunajam ventspilniekam Robertam Pētersonam patiesībā pienāktos tāds kā wild card dalībai konkursā, tas ir, brīvbiļete kāpšanai uz Olimpiskā centra Ventspils skatuves, jo – kā tad bez savējā?! Taču šāds wild card nebija nepieciešams, jo mūždien pozitīvais Roberts pats godam izcīnīja savu vietu zem Muzikālās bankas fināla saules. Pērn talantīgais puisis izdeva savu debijas albumu Apturēts laiks, kurā iekļauta arī šī, ja godīgi, nebūt ne labākā viņa dziesma. Pētersons kopējo noskaņu pilnīgi noteikti nesabojās, lai gan prognozēt viņam kaut vai iekļūšanu sešniekā būtu liels optimisms.

Pāriet bailes – Dons

Īpatnēji, cik ātri var sakrist uz nerviem kāda konkrēta mūziķa dominance – savulaik absolūti subjektīvi gribējās aplaudēt vienmēr, kad neuzvarēja Prāta vētra, bet tagad gribas novēlēt neuzvarēt Donam, lai gan viņš nav šādu attieksmi pelnījis nu nemaz... Dons vinnējis Muzikālo banku pēdējos divus gadus, un nav izslēgts, ka uzvarēs arī trešo, jo Pāriet bailes nudien ir viena no šā konkursa favorītdziesmām. Jāpiebilst, ka Dons šogad savas kurpes droši vien nomīdīs pavisam beigtas, staigājot pēc dažādām balvām – vēl jau arī Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas jeb Zelta mikrofoni, kuros arī Dons savāks savu artavu. Gan par dziesmām, gan par pēdējo CD Varanasi.

Salā jūra Daugaviņa – Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris

Rokgrupa Dzelzs vilks laikam ir mirusi – neizskatās, ka Juris Kaukulis un pārējie vilki grasītos turpināt savu darbību rokmūzikas (to gan drīzāk varētu dēvēt par seksmūziku) jomā. Nu ja, ko darīt, vecums nenāk viens, rāmums nāk līdzi... Savukārt Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris pulcē aizvien lielāku pielūdzēju pulku, un nav brīnums, ka viņu dziesma, lai arī tā ir ar krietnu bārdu, tikusi finālā. Tur tai arī vieta. Jādomā, ka tā tiks arī pirmajā trijniekā vai arī būs ļoti tuvu tam.

Sejas grāmata – Dabasu durovys

Aptuveni pirms astoņiem gadiem Daugavpilī (starp citu, tas ir Latvijā, ja kāds to jau piemirsis...) izveidotā grupa Dabasu durovys izdevusi jau trīs albumus, piedalījusies dažādos konkursos un festivālos, taču vienalga ar to nav izsitusies augstākos plauktiņos. Bet žēl – grupa ir patiešām ļoti, ļoti laba un spēlē teicami. It īpaši tas sakāms par viņu pēdējo studijas albumu. Jādomā, ka tagad šī situācija mainīsies, jo nepamanīt Dabasu durovys nav iespējams. Lai arī dziesma Sejas grāmata sensāciju diez vai sagādās, savu tā izdarīs, proti, par latgaliešu debesu durvīm klausītāji sāks runāt arī aiz viņu dzimtā reģiona durvīm.

Sekundes – Musiqq

Kad pirms daudziem gadiem Ruslana Kuksinoviča jeb Rassell no Liepājas hiphopa Device ārā izdabūtais dueta partneris Marats Ogļezņevs sēdēja savā dzīvoklītī un netīšām padzirdēja TV kastē dziedam kāda šova dalībnieku Emīlu Balceri, neviens nebūtu iedomājies, ka šai nejaušībai (jo tā tiešām bija nejaušība – Marats gāja uz virtuvi, televizors bija ieslēgts tāpat vien...) būs tik tālejošas sekas. Taču bija gan – jau ar savu pirmo hitu Abrakadabra jaunizveidotais duets plūca uzvaras laurus visdažādākajās mūzikas aptaujās, turklāt izrādījās, ka Musiqq nebūt nav vienas dziesmas projekts. Arī Muzikālajā bankā šī grupa vienmēr bijusi viena no pašām klausītāju iecienītākajām, kas nozīmē to, ja Musiqq izcīnīs vēl kādu gada vērtīgākās dziesmas titulu – tas nudien nebūs pārsteigums.

Soļi – Aija Andrejeva

Aija Bērziņa, kas šobrīd uzstājas kā Aija Andrejeva, bet kādreiz bija pazīstama kā Aisha – vai nav interesanti? Vēl interesantāka ir tikai pati dziesma Soļi, kas vismaz ekspertu padomes atziņās bijusi visnotaļ augstās vietās. Kā zināms, šo dziesmu Aija laida tautās, svinot savas darbības desmit gadu uz lielās skatuves jubileju (svinēt tagad ir modē...), tās autors un producents ir Kaspars Ansons, ar kuru dziedātāja iepriekš jau sadarbojusies, strādājot pie albumiem Grāmatzīme un Dvēselīte, – tieši Ansons ir teju visu Aijas pēdējo laiku dziesmu autors. «Vienmēr zināju, ka savu māksliniecisko desmitgadi gribēšu nosvinēt īpaši. Lai arī desmit gadu nav tik liela jubileja, man tā ir svarīga. Atskatoties uz šiem gadiem, vēlos pateikties visiem tiem, kuri man ir devuši padomu, iedvesmu un iespēju, lai šī jubileja vispār būtu iespējama. Tieši tādēļ koncertu ciklā Soļi, kurš sāksies gada sākumā, man pievienosies tie, kuru ieguldījums manā karjerā ir bijis nenovērtējams,» tā Aija. Šī tūre sāksies februāra vidū.

Vēstule no Parīzes – Andris Ērglis

Kad Andri Ērgli savulaik deleģēja pārstāvēt Latviju prestižajā (un daudzu nīstajā) konkursā Jaunais vilnis, radās jautājumi – kas tas ir par putnu?! Nu vairs nevienam nešķiet, ka Ērglis ir tikai bundzinieks (starp citu, viņš tiešām ir bundzinieks!), par šā puiša talantu neviens nešaubās. Vēstules no Parīzes mūzikas autors ir Andra uzticamais līdzgaitnieks Jānis Strazds, kurš kā neredzamās frontes strādnieks savā darbībā sāk pārņemt aizvien plašākus apvāršņus. Teksts – pašmāju kvantitatīvākā dzejdara Guntara Rača pārziņā. Tātad kvalitāte garantēta.

Zilonis – Astro’n’out

Pērn Māras Upmanes-Holšteinas vārds medijos lielākoties bija lasāms saistībā ar bērniņa piedzimšanu, taču tas nenozīmē, ka viņa neko nedarīja mūzikas lauciņā – dziesma Zilonis ir tam pierādījums. Jāatgādina, ka ar šo singlu pērn rudenī astronauti pieteica savu akustisko tūri, kas laikam gan domāta kā neliela atelpa lielākiem darbiem. «Bērnu ienākšana pašu dzīvēs liek pārvērtēt lietas un maina arī skatījumu uz mūsu muzikālo virzienu,» atzīst Māra. «Ir sajūta, ka ceļš jāturpina pamatīgāk, atbildīgāk, bet tajā pašā mirklī jāķer arī mirklis, it kā spēlējoties. Esam atļāvušies eksperimentēt ar savu skanējumu, kā arī labi zināmo dziesmu formu.» Izskatās, ka klausītājiem tas ir paticis.

***

Muzikālās bankas 2014 Top 15

• 2 pasaules – Jānis Stībelis & Marta Ritova

• Ceļš uz mājām – Rassell & Sabīne Berezina

• Debesis karstas – Igo

• Lai kas arī nenotiktu – Marta Ritova un Emīls Balceris

• Mani vēl – Ryga & Ērika Eglija

• Mans ceļš – Ivo Fomins

• Nāk un padzeras – Ūdris & Balode

• Nelaid projām – Roberts Pētersons

• Pāriet bailes – Dons

• Salā jūra Daugaviņa – Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris

• Sejas grāmata – Dabasu durovys

• Sekundes – Musiqq

• Soļi – Aija Andrejeva

• Vēstule no Parīzes – Andris Ērglis

• Zilonis – Astro’n’out.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais