RECENZIJA: Damien Rice - „My Favourite Faded Fantasy”

© publicitātes foto

Pie folkmūziķiem pieskaitāmais īru dziesminieks un cilvēktiesību aizstāvis Demiens Raiss ir viens no tiem nedaudzajiem, kas var atļauties gadiem neko nekomponēt, bet klausītāji dīvainā kārtā viņu vienalga nebūs aizmirsuši, lai gan šajā nišā ir pietiekami daudz līdzvērtīgu izpildītāju.

 

Lūk, „My Favourite Faded Fantasy” – tikai trešais albums šī 40 gadus vecā mūziķa (starp citu, 7. decembrī viņam paliek 41) solokarjerā, turklāt Raisa iepriekšējais albums „9” iznāca pirms tāliem astoņiem (!) gadiem. Neskatoties uz to, daudziem mūzikas cienītājiem joprojām droši vien labā atmiņā ir šī dziesminieka Britu salās trīskārt „platīnotais” debijas albums „O” (2002) un filmas „Closer” tituldziesma „The Blower’s Daughter”. Jāatgādina, ka pirms pāris gadiem Demiens Raiss uzstājās arī festivālā „Positivus”, bet pēc tam, kas bija pārsteidzoši, vēsā mierā ieklīda arī kādā Rīgas Miera ielas kafejnīciņā, kur šaurā klausītāju lokā sniedza nelielu koncertiņu, tā kā latvju mūzikas mīļiem šis vienkāršais puisis un arī viņa daiļrade ir ļoti labi pazīstami.

 

PRET. „Klausoties Demiena Raisa jaunāko albumu, aizmiga katra mana šūna!” atminoties savu iepazīšanos ar „My Favourite Faded Fantasy”, neslēptās šausmās nodrebinājās kāda paziņa un nākas tikai un vienīgi viņai šādā vērtējumā pievienoties. Sākotnēji šķiet, ka vismaz kompozīcija „Takes A Lot To Know A Man” ar tās interesanto klavierpartiju spēs aizraut un radīt skaistu noskaņu, taču Raiss šo teju desmit minūšu garo skaņdarbu pamanās sačakarēt ar tik patosa pilnu dramatizējumu, ka vēlme to klausīties atkārtoti pazūd uz neatgriešanos. Cik gan ļoti slikti ir jāklājas dzīvē, lai bez maldiem, spaidiem un viltus, absolūti labprātīgi, klausītos šāda veida „vēnu griežamos” gabalus...

 

PAR. Demienam Raisam ir patiešām daudz fanu arī latvju zemē un argumentāciju, kāpēc vajadzētu klausīties viņa mūziku un šo albumu, labāk uzklausīt no viņiem. Lūk, tāpēc „ēterā” kolēģis no portāla nra.lv Ģirts Pommers: „Demiena Raisa mūzika nav sarežģīta un tai nav skanošākie dziesmu teksti, taču enerģija un emocijas, kas ieskauj šī harizmātiskā un dzīvpilnā mūziķa balss tembru ir kaut kas vārdiem neaprakstāms. Šis albums ir vērtība, tieši tāpat kā Demiena dzīvās performances. ”

 

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Svarīgākais