Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Ķiģelis izdod albumu un vāc "Līvu" "zelta sastāvu"

Pēc Fēliksa Ķiģeļa uzstāšanās rokkafejnīcā palika mazuma piegarša – gribējās, lai koncerts būtu garāks. Taču tas laikam ir kvalitātes rādītājs. © f64

Ar patiešām iespaidīgu koncertu Latvijas 1. rokkafejnīcā Reiterna namā tautās laists Fēliksa Ķiģeļa jaunākais albums „Uzzīmētā sirds”. Pats Liepājas roka meistars teic, ka tas viņa karjerā pēc skaita ir jau vienpadsmitais ripulis, apskatniekam gan sanāk, ka desmitais, bet droši vien Fēlikss zina labāk.

 

Pērn Fēliksam Ķiģelim ap šo laiku bija lieli notikumi un lieli plāni – koncerts Palladium zālē, kuru pēc tam bija iecerēts izdot DVD versijā. „Koncertnieks ir iznācis digitāli – tas ir atrodams i-Tunes. Es vienkārši reāli skatījos uz lietām, jo disku izdošana jebkuram, esi vai neesi topā, kā investīcija mūsu dienās ir diezgan riskanta lieta, tāpēc šo koncertierakstu kompaktdiskā neizdevām. Tagad ir citādāk: ir jaunas dziesmas, tāpēc tā ir investīcija kaut vai koncertu plānos, jo, kā zināms, koncerti ir vienīgais, ar ko mūziķi Latvijā var pelnīt naudu,” skaidroja Fēlikss.

Rokkafejnīcā sanākušie bija sajūsmā par Fēliksa Ķiģeļa piedāvāto koncertprogrammu, kurā skanēja gan jaunās, gan vecās dziesmas un kuru ar savu kāpšanu uz skatuves kuplināja arī tādi sava aroda meistari kā Igo, Ivo Fomins, Jānis Buķelis, Jānis Lemežis u.c. Taču daži bija neizpratnē, jo sākotnēji koncerts bija paredzēts „Palladium”. „Jā, mums tur bija iecerēts lielkoncerts, taču biļetes netika pirktas diez ko naski. «Man ir izdoti 11 albumi un visi prezentēti Latvijas 1. rokkafejnīcā – vai nu Liepājā, vai arī Rīgā.” Par milzīgo disku skaitu nav jābrīnās, jo Fēlikss uz skatuves ir jau kopš 16 gadu vecuma, kad kopā ar domubiedriem izveidoja savu pirmo rokgrupu „Katapults”. Pēc tam – „Tumsa” (kopā ar Jāni Daugali), tad – „Melnā princese” (kopā ar Elvisu Grodumu), bet nu jau aptuveni 15 gadus Fēlikss darbojas solofrontē. Pašlaik viņa grupā vēl ietilpst Kristaps Liepa (bass), Ivars Sudmalis (taustiņi) un Uldis Knapšis (bungas). Jaunajā albumā ir deviņas jaunas dziesmas un „Līvu” nemirstīgā hita „Pūlī” kaverversija, savukārt piedevās – trīs paša hitu („Lietus sašuj”, „Ēnas” un „Vējā”) koncertieraksts. Stilistiski Fēlikss neko nav mainījis – tas pats „liepājroks”.

Šis man ir pats mīļākais albums!” lūgts novērtēt savu jauno garadarbu, ne sekundi neaizdomājoties, attrauc Fēlikss. „Ar dziesmām ir kā ar meitenēm: ir dziesmas, kuras paliek sirdī uz visiem laikiem, bet tas notiek ar laiku, un ir tādas ātrās, tā teikt, vienas nakts dziesmas, kad liekas, ka nupat viss ir, bet beigās – nekā. Un nekad nevar iepriekš pateikt, kā īsti būs. Bet šis albums – tas ir ārkārtīgi viegli un organiski nācis. Sarakstīju dažas dziesmas, aizbraucu pie džekiem uz Liepāju, un kādas nedēļas laikā tās ierakstījām, kā ar smaidu uz lūpām. Piemēram, dziesma „Vienmēr” – tās darba nosaukums ir „koridora balāde”, jo ar Kristapu [Liepu] un pārējiem to sakomponējām kādās piecās minūtēs, koridorā stāvot.”

Ķerties klāt slavenajai rokdziesmai „Pūlī” gan bija liels risks, jo neviens to labāk par Līviem neizpildīs – tas vienkārši nav iespējams! „Jā, bet šī dziesma nav guvusi tai pienākošos atzinību!” oponēja Fēlikss. „Reiz sēdēju un prātoju, ka no „Līvu” repertuāra esmu ķēries klāt tikai tēta dziesmām. Un tad uzdrošinājos – kopā ar džekiem to [„Pūlī”] spēlējām, spēlējām un spēlējām, līdz uztaisījām savā skanējumā. Piezvanīju Ainaram [Virgam], ka ir tāda lieta, vai varam to spēlēt? „Davai”, vecīt, ņem! Piezvanīju Guntaram Račam, vai var? Jā, protams! Nu jā, tagad man pārmet ietekmi no „HIM”...» prātoja mūziķis. Nav tur nekādas ietekmes, tikai taustiņi skan „a’la HIM”, tomēr, klausoties šo versiju, vienalga ausīs skan „Līvi”...

Starp citu, Fēliksam atkal ir lieli plāni – nākamgad viņa tēvam Ērikam Ķiģelim būtu 60. jubileja, diemžēl būs 30 gadi, kopš Ērika vairs nav mūsu vidū. „Plāni bija veidot viņa piemiņas programmu kopā ar Aivaru Brīzi, taču...” rokas noplātīja Fēlikss. „Bet uzmeklēju Modri Šternu – atceries, „Līvu” veco taustiņnieku, kas vēl dziedāja „Jānītis pīpē”?! Viņš divdesmit gadus nav taustiņus spēlējis, bet mēs viņu pielauzām!” priecājās mūziķis. Plānots, ka vēl projektā iesaistīsies Igo un Vilnis Krieviņš, Elviss tēva Jāņa Groduma vietā un pats Fēlikss Ērika Ķiģeļa vietā. „Mēs mēģināsim dabūt „pirmsvirgas” „Līvu” laiku skaņu. Bet es šobrīd vēl domāju, vai spēlēt tikai „fātera” dziesmas: man liekas, ka būtu ļoti gaumīgi atdzīvināt arī tā laika „Līvu” programmu „Iedomu pilsētā”,” prātoja Fēlikss. Kaut ko jau viņš izdomās, par to šaubu nav.