"Instrumenti” uzsāk savu intriģējošo tūri pa Latviju

© f64

Šodien, 11. decembrī, ar koncertu „Jūras vārtos” Ventspilī „Instrumenti” uzsāks savu „Mēs tiksimies gaisā” koncertsēriju. Pirms nedēļas redzētā ažiotāža, kas valdīja, grupas jaunajam albumam iznākot, liek domāt, ka interese par šiem koncertiem būs liela, bet – ko šoreiz piedāvās „Instrumenti”?

 

Tuvojoties ziemas koncertsērijai, „Instrumenti” izdevuši savu trešo studijas garadarbu „Iekams”, kas seko 2011. gadā klajā laistajam „Tru” un 2013. gada ripulim „Procrastination”. Jaunais albums pieejams gan CD, gan vinila formātā, tajā ir deviņas jaunas kompozīcijas. Albums Iekams kopā ar producentu Gati Zaķi radīts Gruzijā un bijis iecerēts kā „iekšup vērsts ceļojums”, proti, kā retrospektīvs atskats uz „Instrumentu” mūziķu bērnību, katra personīgo pieredzi, pamazām iepazīstoties ar pasauli. „Šo laiku gan individuāli, gan grupas mērogā izjūtam kā pāreju no viena zobrata nākamajā. Šis albums mūs pārslēdz no iepriekšotnes turpmākajā,” pauda Jānis Šipkēvics jeb Shipsi.

Iekams kopnoklausīšanās pagājušajā nedēļā notika salonā „Capital”, un diez vai piedāvātā iespēja pirmajiem simts viesiem tikt pie CD promoversijas par brīvu bija tā, kas lika pašaurajās telpās spaidīties pāris simtiem grupas cienītāju, turklāt lielākoties vecumā no 16 līdz 18 gadiem, – „Instrumentus” pie mums mīl. Ko šie fani iesāks ar jauno albumu, gan ir mīkla, jo „Iekams” ir visai pagrūti uztverams darbs. Kad apskatniekam tika taujāts, vai albumā ir vēl kāda tikpat grūti uztverama dziesma kā radiostacijās izskanējusī „Mēs tiksimies gaisā”, nācās informēt, ka tā diskā ir visvieglāk uztveramā... Pārējās kompozīcijas ir kaut kas starp moderno akadēmisko un pat „lounge” mūziku.

Pēc prezentācijas apskatnieks aicināja uz īsu telefonsarunu kādu no grupas mūziķiem, un šoreiz par upuri tika izvēlēts (jeb zem sitiena tika palikts) trešais no „Instrumentiem” – Gatis Zaķis, kurš nu oficiāli iekļauts grupas sastāvā. „Jā, tā izkārtne oficiāli ir izlikta. Taču nekāds jaunums tas nav, iekšēji nekāda revolūcija nav notikusi, es ar viņiem kopā spēlēju arī iepriekš,” norādīja Gatis. Kas ietilps producenta un kādreizējā grupas „The Mundane” vokālista/ģitārista pienākumos – vai arī dziedāšana? „Dziedāšana?” pārvaicā Gatis, un fonā atskan divbalsīgi smiekli, kas liecina, ka arī Shipsi un Reynsi ir lietas kursā par sarunas tematu. „Nu, iespējams, ka nāksies [arī piedziedāt], bet pārsvarā tā ir ģitāra un kaut kādas „noizīgas” lietas – foniņi, troksnīši. Taču kopējais uzstādījums ir nemainīgs – mēs joprojām visi darām visu.”

Ceļojumā pa Gruziju pavadītas divas nedēļas, – mūziķus uzrunājis režisors Uģis Olte, kas piedāvājis iespēlēt tā saukto soundtreku jeb skaņas celiņu savai filmā par šo valsti „Dubultie svešinieki”. Atgriežoties mājās, jaunais albums ierakstīts nepilnas nedēļas laikā. „Pilnībā [skaņu materiāls] nepārklāsies, jo filmā mūzikai ir mazliet cits formāts un citas funkcijas, tāpēc mēs, protams, rakstīsim kaut ko vēl klāt tieši filmai. Būs lietas, ko varēs atrast tikai albumā, būs lietas, kas būs tikai filmā, bet būs arī tādas, kas būs gan tur, gan tur.” Plānots, ka šī filma būs pabeigta jau janvāra vidū.

Pēc „Tru” izdošanas Shipsi un Reynsi par savu iedvesmas avotu sauca Islandē pavadīto laiku, bet tagad par iedvesmas avotu saucamas siltākas zemes? „Gruzija drīzāk ir kā vieta, kur sakopot savas domas, un, protams, šī zeme beigu galā atstājusi savu nospiedumu uz albuma materiālu, bet pašas Gruzijas motīvus tur būs grūti saklausīt. Šī mūzika tomēr vairāk nāk no mums pašiem, no iekšpuses, nevis to būtu ietekmējusi apkārtne,” norādīja Gatis. „Albums ir kā nodeva nodaļai mūsu darbībā, kaut kādā ziņā tas veltīts mieram un pārdomām. Tas ir tāds ziemīgs, jo tajā ir gan auksts skanējums, gan arī siltums, kas ir katrā cilvēkā vai telpā. Abas šīs lietas sadzīvo blakus un paspilgtina viena otru.” Starp citu, prezentācijā Shipsi informēja jau par nākamā diska izdošanas datumu – 1. septembris. „Jā, tā viņš ir pateicis, un no šī brīža tā arī būs!” apstiprināja Gatis, kurš gan bilda, ka tas drīzāk sasauksies ar pirmo un otro albumu nekā ar CD „Iekams”.

Vai šo jauno albumu jaunākās paaudzes mūzikas cienītāji vispār spēs saprast? „Grūti spriest,” piesardzīgs savā vērtējumā bija arī Gatis. „Taču vispār mūsdienu jaunatne ir diezgan attīstīta, varbūt pat nenovērtēti attīstīta, un kaut kādā ziņā, iespējams, var runāt arī par misijas apziņu. Ir labi izaudzināt paaudzi, kas ieklausās mūzikā. Nevis vienkārši grābj to, ko vieglāk saprast, bet tajā mēģina iedziļināties un klausīties tādu mūziku, kas varbūt pat īsti neatbilst viņu vecumam. Kas zina, iespējams, tas pat ir stilīgi!”

Arī tūres koncertos skanēs tikai albuma „Iekams” skaņu materiāls un vēl daži speciāli izstrādāti skaņdarbi. Pēc Ventspils koncerta tūre turpināsies ar četriem koncertiem Rīgas Domā (15., 16., 17. decembris), diviem Vidzemes koncertzālē „Cēsis” (19. decembris) un noslēgsies 26. decembrī ar koncertu Latgales vēstniecībā „Gors”. „Īpaši priecīgi „Instrumenti” ir par iespēju klausītājiem piedāvāt „Mēs tiksimies gaisā” nakts koncertus Rīgā un Cēsīs,” teikts menedžmenta paziņojumā. Droši vien vēl priecīgāki viņi ir par to, ka trīs no tūres koncertiem (arī Rēzeknē plānotais) bija izpārdoti jau pagājušajā nedēļā.

Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo agency

RADOŠI VĪRI

Jauno albumu salonā „Capital” prezentēja visa Gruzijā pabijusī četrotne (no kreisās): Jānis Šipkēvics jeb Shipsi, Reinis Sējāns jeb Reynsi, Gatis Zaķis un Uģis Olte.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.