Viljams un Keita viesojas ASV

© scanpix

Trīs ar dažādiem oficiāliem pasākumiem piesātinātas dienas gaida Kembridžas hercogu Viljamu un viņa dzīvesbiedri Keitu, kuri vakar ieradušies vizītē ASV. Britu karaliskās ģimenes pārstāvju viesošanās izraisījusi ļoti lielu interesi, turklāt dāvanu iegādes sezonas laikā to īpaši rūpīgi vēro apģērbu tirgotāji – nav taču noslēpums, ka Keita jau kļuvusi par modes ikonu, un pēc tiem apģērbu modeļiem, ko valkā viņa, pieprasījums strauji pieaug.

Reuters atgādina, ka šī ir otrā reize, kad Viljams un Keita kopīgi apmeklē Savienotās Valstis, taču 2011. gada vizītes laikā viņi bijuši vien ASV Rietumkrastā. Šoreiz pāris ieradies Ņujorkā, bet princim Viljamam šodien paredzēts arī izbraukums uz Vašingtonu, kur viņu Baltajā namā uzņems prezidents Baraks Obama. Viņu sarunā iecerēts apspriest vides aizsardzības, dzīvnieku sugu aizsargāšanas, malumedniecības un dzīvnieku kontrabandas problēmas. BBC norāda, ka šīs tēmas ir Viljama vizītes galvenais vadmotīvs – princis piedalīsies vairākos labdarības pasākumos, kuros tiks vākti ziedojumi vides aizsardzībai, un uzstāsies ar ziņojumu Pasaules bankā. Reuters piebilst, ka vizītes laiks šajā ziņā ir ļoti rūpīgi izvēlēts, jo nav noslēpums, ka tieši decembrī, tuvojoties Ziemassvētkiem, amerikāņi kļūst dāsni un labprāt ziedo naudu labdarībai. Vašingtonā princim Viljamam paredzēta arī tikšanās ar viceprezidentu Džo Baidenu un viņa kundzi Džilu.

Ņujorkā rūpes par viesu izvadāšanu pa ievērojamākajām apskates vietām uzņēmusies bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un viņas meita Čelsija. Taču The New York Post noskaidrojis, ka karaliskās ģimenes pārstāvjiem būs arī savdabīgs personīgais gids. Jorkas hercoga Endrū jaunākā meita Eiženija jau vairākus gadus dzīvo Ņujorkā un labprāt piekritusi izrādīt pilsētu radiniekiem. AP vēsta, ka britu viesi iecerējuši apmeklēt NBA basketbola spēli starp Brooklyn Nets un Cleveland Cavaliers komandām, un amerikāņu dzeltenajā presē jau pavīdējušas baumas, ka arēnā viņi varētu sastapt vēl vienu zvaigžņu pāri – reperi un basketbola fanu JayZ un viņa sievu dziedātāju Bejonsu.

Atšķirībā no vasarā notikušās vizītes Austrālijā un Jaunzēlandē šoreiz mājās palicis Viljama un Keitas 17 mēnešus vecais dēlēns Džordžs. Britu karaļnama eksperte Viktorija Erbitere amerikāņu žurnālistiem skaidrojusi, ka šāds lēmums ir vienkārši izskaidrojams. Gan Austrālija, gan Jaunzēlande ir Britu Sadraudzības valstis, un to formālais galva joprojām ir Lielbritānijas monarhs. Pašlaik tā ir karaliene Elizabete II, bet, tā kā princim Džordžam ir troņmantnieka statuss, iespējamo nākotnes karali bijis ļoti svarīgi parādīt Austrālijas un Jaunzēlandes iedzīvotājiem. Jāatgādina, ka nākamā gada aprīlī Viljama un Keitas ģimenē gaidāms pieaugums, un vizīte ASV uz kādu laiku ir beidzamā, kurā pāris dodas kopā. Jau paziņots, ka Japānu un Ķīnu princis Viljams nākamā gada pavasarī apmeklēs vienatnē. Interesanti, ka uz ASV karaliskās ģimenes pārstāvji devušies ar regulārā reisa lidmašīnu, arī viņu svīta nav īpaši liela. Tajā ietilpst divi privātsekretāri, divi palīgi mediju jautājumos, asistents, padomnieks un frizieris, kura braucienu Kembridžas hercogiene apmaksājusi no savas kabatas.

Izklaide

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik megaslavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass). Ja nu kādam šīs grupas vārds pagaisis no atmiņas, tad tādus gabalus kā “Bakerman” un it īpaši “Sunshine Reggae” laikam jau nu zinās visi.