VAKARA ZIŅAS: Bondara ģimene ieskābē 25 kilogramus kāpostu

© no personīgā arhīva

Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara un viņa sievas, mākslinieces Ievas Bondares ģimene kopā ar draugiem jau trešo gadu pēc kārtas oktobra pēdējā svētdienā ēvelē un stampā jauno kāpostu ražu. Kraukšķīgi skābēti kāposti Bondaru mājas pieliekamajā glabājas līdz pat Ziemassvētkiem.

Bondaru ģimenē pa virtuvi lielākoties saimnieko Ieva, kura ne tikai prot pagatavot gardu maltīti, bet arī mākslinieciski noformē galdu. Bondaru mājās galda kultūra nav sveša. Ieva stāsta, ka ēdienreizēs uz galda allaž ir balts galdauts un ēdiens tiek baudīts ar naži un dakšiņu. »VZ« viņa atklāj, ka saimniekošanas iemaņas, iespējams, aizguvusi no savas omītes Marijas, kas savulaik ģimeni priecējusi ar dažādiem pašas gatavotiem gardumiem. «Vēl joprojām neesmu ēdusi gardākus speķa pīrādziņus, kādus cepa mana omīte. Viņa to paveica pa nakti, un jau no rīta mūs gaidīja gardais pārsteigums. Tobrīd dzīvojām pie omītes Mārupē un lielākoties gatavoja viņa. Nu vairs nav omītes un situācija ir mainījusies. Esmu pati izaugusi, un man patīk eksperimentēt un izmēģināt arvien jaunas receptes. Ģimene aug līdz ar mani,» atzīst Ieva.

Bondaru ēdienkarte nebūtu iedomājama bez augļiem un dārzeņiem, priekšroku dod arī īstai meža gaļai. «Bērniem ēdiens numur viens ir svaigi augļi un dārzeņi, ko iegādājos tirgū no zināmiem zemniekiem. Piemēram, sarkanās bietes es kārtīgi nomazgāju, bet nemizoju. Sarkanās bietes, seleriju saknes, topinambūrus un kartupeļus apslapinu ar olīveļļu un lieku cepeškrāsnī. Bērni un ciemiņi allaž visu noēd ar gardu muti,» stāsta māksliniece.

Pēdējā oktobra svētdienā Bondari devās ciemos pie ģimenes draugiem, ar kuriem kopā tika ieskābēti 50 kilogrami kāpostu, ko ģimenes savā starpā draudzīgi sadalīja. Kāposti ne tikai tiek ēvelēti ar ulmaņlaika ēveli, bet arī skābēti pēc ulmaņlaika receptes. Māksliniece atzīst, ka skābēšanas process nav no vieglajiem, tāpēc šī nodarbe ir daudz jautrāka, ja to kopā dara divas ģimenes, kas vienlaikus bauda gardas uzkodas un iemalko kādu glāzi vīna. Nu Bondaru mājas pieliekamajā glabājas 25 kilogramu muciņa ar skābētiem kāpostiem.

Ieva stāsta, ka viņas mīļie – vīrs un bērni – iecienījuši skābu kāpostu zupu, ko viņai sanāk gatavot reizi nedēļā. Savukārt kāpostu muciņas saturs beidzas tieši Ziemassvētkos, kad uz svētku galda kūp Ievas štovētie kāposti. Bondaru ģimenē kāpostu skābēšanas tradīcija aizsākusies pirms trim gadiem, kad vīram Mārtiņam apritēja 40 gadu. Māksliniece neslēpj sajūsmu, ka ģimenē ar gadiem rodas arvien jaunas tradīcijas: «Mēs atgriežamies gluži kā senajos laikos, kad ģimenes gatavoja sev uzkrājumus ziemai. Otro gadu kopā ar ģimenes draugiem spiežam arī ābolu sulu.»

Svarīgākais