Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Dāvids bijis uz nāves sliekšņa

© f64

«Kad pirms diviem gadiem man bija modes skate «Sky & More», visi ķēzījās, ka esmu nodzēries, tāpēc uzburbis, bet es vārda vistiešākajā nozīmē biju uz nāves sliekšņa,» tagad atzīstas skandalozi slavenais modes mākslinieks Dāvids (49).

Mīnus 30

Modes mākslinieks Dāvids atklāj, ka viņam bija ļoti reta slimība, smags gūžas iekaisums, ko ārsti sākumā nemaz nevarēja atklāt. «Tāpēc arī biju uzpampis, jo manī laida iekšā visādas zāles. Biju tā sazāļots...» viņš ar šausmām atceras un saka, ka īsi pirms saslimšanas bijis «baigais sivēns» – svēris vairāk nekā 90 kilogramu. «Un tad es gandrīz nomiru. Lai izdzīvotu, man bija fiziski jākustas, jānomet svars. Un es tā arī darīju un – gada laikā atbrīvojos no teju 30 kilogramiem. Bet ne ar diētu palīdzību. Es drausmīgi «rukāju» – laukos zāģēju malku, darīju fizisku darbu.» Uz svaru zāli gan Dāvids negāja. «Vienai rokai nervs, iespējams, no airēšanas, «atsakās». Sen atpakaļ svaru zālē uzgāzu sev virsū stieni, pēc tam algoju cilvēku, kurš man nodrošināja, lai tā nenotiek. Bet tas bija ļoti komplicēti: no malas, iespējams, izskatījās, ka algoju sev vergu, kurš visu padod, pietur. Visi blenza, domāja, ka tēloju baigo zvaigzni. Tāpēc arī uz zāli vairs neeju. Labāk daru savus darbus laukos, tur vismaz ir psiholoģisks komforts.»

Dāvids sarunā ar »VZ« izklausās možs un enerģijas pārpilns. Viņš ir atveseļojies un jūtas labi. Un viņa jaunāko radošo veikumu var skatīt uz Daugavpils teātra skatuves, kur režisors Oļegs Šapošņikovs iestudējis Rūdolfa Blaumaņa un Raimonda Paula tautas komēdiju «Īsa pamācība mīlēšanā». Dāvids šai izrādei veidojis kostīmus, tiem izlietojot ap tūkstoš metru auduma. «Sen nebiju strādājis pie tik grandioza projekta, arī skates sen nav bijušas, tāpēc man bija ļoti interesanti. Ik pa laikam tvaiku vajag nolaist, un šis piedāvājums nāca tieši laikā – metos tajā iekšā ar baudu. Un rezultāts ir ļoti smuks. Pirmizrāde bija «kruta» – cilvēki aplaudēja, kājās stāvot... Riktīgi labi!» Dāvids ir sajūsmā par izrādi un gandarīts par paša paveikto.

Brauc ar autobusu

Pazīstamais modes mākslinieks ir sajūsmā arī par pašu Daugavpili, kur, pirms sācis tur strādāt, bijis tikai vienu reizi, un tad pat – atvests tumsā novadīt vienu pasākumu un aizvests tumsā. «Skaista pilsēta. Sakopta. Bauda skatīties! Baznīcas, tradīcijas, Rotko muzejs, ārprātā daudz ārzemnieku un ļoti daudz stilīgu cilvēku. Turklāt man nevienā vietā pilsētā nav gadījies tā, ka jautāju latviski un man atbildētu krieviski. Par to esmu ļoti pārsteigts. Rīgai un rīdziniekiem to vajadzētu pamācīties!» Dāvids smej, ka ir kļuvis par parastu cilvēku un viņam tas tīri labi patīk. Vismaz 15 gadus viņš nebija braucis ar autobusu, bet nu tagad, baidoties, ka paša automašīna varētu palikt pusceļā un tad nakšņot nāktos Jēkabpilī, viņš izvēlējās tehniski drošāko variantu. «Bet, lai tiktu līdz autobusam, braucu ar trolejbusu. Nezināju, cik maksā biļete. Tas arī bija vesels piedzīvojums,» viņš atzīstas un turpina sajūsmināties par sadarbību ar Daugavpils teātri. «Man ir milzīgs prieks par pašu teātri – tur ir divas trupas, latviešu un krievu, un viņu savstarpējās attiecības ir burvīgas. Baigie malači! Tur ir ļoti laba aura, un man tur tiešām bija prieks strādāt!»

 

Studē Šanhajā

Dāvids jau ir atpakaļ Rīgā un strādā pie jaunas kolekcijas, ko veido pēc kādas kompānijas pasūtījuma īpaši Krievijas un Itālijas tirgum. Tā būs eksperimentāla kolekcija – ļoti augstas kvalitātes dūnu jakas un mēteļi gan vīriešiem, gan sievietēm. «Darba kapacitāte nav liela, bet darbs ir interesants,» saka Dāvids. Tikmēr modes mākslinieka bērni turpina izglītoties – dēls Bruno jau daudzus gadus dzīvo un studē Šanhajā, tekoši runā ķīniešu valodā un Latvijā atgriezties negrasās, savukārt meita Emma Berta pavasarī beigs Rīgas Kultūru vidusskolas 12. klasi. Viņa arī studēšot ārzemēs. «Es jau gribētu, lai viņa studē kaut ko saistībā ar modes menedžmentu, jo Latvijā šādu speciālistu trūkst, tāpēc te kuļamies kā pliki pa nātrēm. Modes mārketings Latvijā ir bērna autiņos, bet dizaineri mums ir ļoti talantīgi. Un tomēr ar talantu vien ir par maz – ir vajadzīga komanda, kas viņu bīda. Bet, protams, meitai būs sava izvēle, un mēs ar sievu bērniem ļoti uzticamies.»