VAKARA ZIŅAS: Jakušonokam "labvēlīgo" koncertos piedalīties liegusi slimība

© f64

Koncertzālē «Palladium» notikušie grupas «Labvēlīgais tips» koncerti bija neparasti ar to, ka tajos nepiedalījās taustiņnieks un nepārspējamais jodelētājs Normunds Jakušonoks. Sarunā ar »VZ« mūziķis mēģināja kliedēt kuluāros dzirdētās baumas, ka viņš no savu pienākumu pildīšanas atstādināts, jo neesot spējis pārvarēt atkarību no alkohola.

 

Paklausījis dakteriem

Jau koncerta laikā »VZ« ar īsziņas palīdzību sazinājās ar «Labvēlīgā tipa» varoņtenoru Normundu Jakušonoku, lai rastu kaut aptuvenu skaidrību – kur viņš ir?! «Stāsts ir pavisam vienkāršs: pie visa vainojama mana uzturēšanās slimnīcā. Laikam pirmo reizi 20 gadu laikā es paklausīju dakteriem, nevis izdarīju tā, kā būtu gribējies publikai,» sarunā ar »VZ« saka mūziķis, kuram beidzamo dienu laikā ne reizi vien nācies atbildēt uz jautājumu, kas tad īsti ar viņu noticis. «Viss sākās ar banālu saaukstēšanos – oktobra sākumā mums bija vairākas uzstāšanās brīvā dabā, bet naktis tad jau bija aukstas. Dabūju pamatīgu saaukstēšanos,» stāsta Jakušonoks. Viņam nācies meklēt palīdzību pie ārstiem, kuri, kā jau šādos gadījumos pieņemts, sākuši meklēt papildu vainas. Un, protams, tās arī atraduši, jo, kā saka pats Jakušonoks, viņš jau kopš armijas laikiem, tātad kādus 25 gadus, neesot veicis kārtīgu medicīnisko pārbaudi. «Tad nu tā apskate uzrādīja diezgan pamatīgus robus veselībā – kā saka inženieri, nogurst jau jebkurš metāls. Beidzamos divus gadus [grupā «Normunds Jakušonoks un Tipa orķestris»] strādāju par diviem – gan par sevi, gan Fredi, papildus vēl savi projekti, «Četri balti krekli», Tallinas ielas krodziņš «Duets», kas prasīja daudz enerģijas, spēka un negulētu nakšu. Biju diezgan savārdzis, tādēļ beidzot visādas slimības izpaudās un nāca uz āru. Nolēmu paklausīt dakteriem un uz nedēļu ielikos slimnīcā, lai kaut cik savestu sevi kārtībā. Pēdējos gados viņsaulē ar veselības problēmām aizgājuši daudzi mani kolēģi, tas mani arī darīja uzmanīgu šajā jautājumā. Labāk viens dzīvs Jakušonoks uz daudziem koncertiem, nekā beigts pēc trijiem,» – tā situāciju skaidro viņš pats.

Vai vainīgs alkohols?

Nav noslēpums, ka Jakušonokam paticis ieskatīties glāzītē, turklāt tas aizvien biežāk negatīvi ietekmējis viņa darbspējas, tādēļ pirms pāris gadiem viņš izsludināja «sauso likumu» un intervijās bieži vien uzsvēra, ka «vairs nedzerot». Tādēļ nav pārsteigums, ka izplatījušās baumas – mūziķim neilgi pirms «Labvēlīgā tipa» atgriešanās uz skatuves radušās nopietnas problēmas tieši ar šo «sausā likuma» ievērošanu un grupas biedriem bijušas pamatotas bažas par viņa spējām uzstāties. Un arī slimnīcā viņš pabijis ne jau tikai saaukstēšanās dēļ... «Baumo jau visu kaut ko un par visu kaut ko,» nosaka Jakušonoks, taču garākā sarunā par savām attiecībām ar alkoholu cenšas neielaisties, pievēršoties kafijas tasei. Pēc brīža viņš gan nosaka, ka daļēji veselības problēmas varētu būt arī «sekas no mana iepriekšējā, gadiem ilgi piekoptā, dzīvesveida, kad esmu lietojis [alkoholu]».

Jakušonokam, protams, ir žēl, ka viņš nav varējis piedalīties koncertos, taču beidzot bijis laiks pievērsties veselības problēmu risināšanai, turklāt viss vēl nav galā. «Priekšā ir vēl viena operācija, kuras nepieciešamība atklāta tieši šajās pārbaudēs,» saka mūziķis, piebilstot, ka par savām diagnozēm gan nevēlas runāt.

Kur Fredis, kur Jakušs...

«Jā, tā interesanti sanāk. Beidzamos divus gadus «Labvēlīgais tips» uzstājās bez Freda, es dziedāju viņa vietā, tad visi jautāja: «Kur tad Fredis, kur tad Fredis?», bija neapmierināti ar to, ka nav Freda. Tagad Fredis, lūk, ir, nav manis, un visi ir neapmierināti, ka nav manis. Sanāk kā tajā stāstā par mājiņu un rūķīti,» sev raksturīgajā stilā ironizē Jakušonoks. Viņš arī uzsver – ja kāds domājot, ka viņš vairs nav grupas sastāvā, ka viņam ir kādas nesaskaņas ar Fredi, šos ļaudis nāksies apbēdināt, jo attiecības ar pārējiem mūziķiem esot pilnīgā kārtībā. «Koncertu vēl būs daudz un dikti,» saka Jakušonoks, pārliecināts, ka «Labvēlīgais tips» turpinās uzstāties savā līdzšinējā sastāvā. Kad »VZ« atgādina par Freda intervijām, no kurām saprotams, ka viņš nav ieinteresēts turpināt, Normunds atzīst: «Viņu vispār grūti saprast. Vienu brīdi viņš it kā saņemas un ir gatavs kaut ko darīt, otru brīdi atkal... Tas jautājums man pašam ir neskaidrs. Viņš, protams, nepiedalīsies visos koncertos, bet uz lielākiem varbūt parakstīsies. Neesam vēl konkrēti to izrunājuši.»

Krūšturu paliek mazāk

Ja nu kāds kaut ko precīzi zina par visām «L. tipa» gaitām, tad tas ir grupas ģitārists un menedžeris vienā personā Ģirts Lūsis jeb Zirgs. Viņš sarunā ar »VZ« noliedza, ka otrs taustiņnieks (Haralds Stenclavs) sastāvā paņemts tikai tāpēc, ka jau iepriekš būtu radušās aizdomas par Jakušonoka iespējamo «sabrukumu» – Haralds spēlējis jau «Tipa orķestrī». «Par Fredi... nu, jā, tā jau nebūs tāda regulāra atsākšana, kādu retu reizi varbūt uzspēlēsim. Katrā ziņā dragāšana pa naktīm katru nedēļas nogali, kā tas bija kādreiz, tiešām vairs nav paredzēta,» atzina Ģirts. »VZ«, protams, apvaicājās arī par slaveno «L. tipa» uzstāšanās laikā uz skatuves uzmesto krūšturu papildināšanas akciju. «Oi, bija daudz, bet vienīgais, ko es varu teikt, pēdējos gados iet mazumā šī akcija,» atzina grupas ģitārists. «Mēs gan tā baigi arī neuzprasījāmies, lai tie būtu. Kādu daļu savas kolekcijas mēs toreiz noeksponējām 20 gadu jubilejas svinībās arēnā, gan jau izdomāsim, ko darīt ar visu savākto kolekciju. Katrā ziņā – labu mantu taču nevar mest ārā, turklāt tas taču būtu nesolīdi attiecībā pret tām fanēm, kas mums šos apģērba priekšmetus ir ziedojušas!» prātoja Ģirts Lūsis.

Savukārt Jakušonoks stāsta, ka, iespējams, jau nākamnedēļ sezonu varētu uzsākt duets «Karakums», ceturtdienu vakaros krodziņā «Duets» uzspēlējot veco labo programmu – dziesmas no padomju kinofilmām. Viņam pašam esot arī piedāvājumi no televīzijām, piemēram, līdzdalība LTV Jaungada projektā. «Baumo – jā, atkal baumo, ka pēc kāda laika varētu atjaunoties «Dziesmu duelis», kas TV3 bija skatāms piecu sezonu garumā. Tādas runas bija, taču, kā tur būs un kas tur būs, atkarīgs no producentiem,» »VZ« stāsta Jakušonoks. 

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais