VAKARA ZIŅAS: "Aarzemnieks" Jorens neiztur rupjus jokus

© f64

Latvijas Nacionālajā teātrī lūgtajiem viesiem un medijiem atrādīta jaunā izrāde «Eiro Vīzija. Šengenas zonas spožums un posts». Starp skatītājiem bija arī vairāki pašmāju mūziķi, kas bijuši saistīti ar šo konkursu. Latvijā dzīvojošajam mācītāja dēlam vācietim Jorenam Šteinhaueram izrādes politnekorektie jociņi bija pārāk smags pārbaudījums, un viņš izrādi pēc pirmā cēliena pameta.

«Latvija ir uzvarējusi Eirovīzijā, un nu tai jārīko jaunais konkurss. Šoreiz valstu uzdevumi līdzās muzikālajam priekšnesumam ir prezentēt kādu savā valstī sasāpējušu politisko jautājumu. Politiskais dziesmu šovs drīz sāksies,» šādi tiek pieteikta izrāde «Eiro Vīzija. Šengenas zonas spožums un posts». Taču šis teksts pat ne tuvu neatspoguļo to, ko skatītājiem būs iespēja vērot: patiesībā izrāde izsmej gan pašu Eirovīziju, gan reliģiju ar pāvestu priekšgalā, gan citas tēmas, nebaidoties apsmaidīt kara tematiku. Šī nenoliedzami ir smieklīgākā un arī politnekorektākā pašmāju teātru izrāde.

Ģenerālmēģinājumā starp viesiem esošajam šā gada Eirovīzijas finālistu, grupas «Aarzemnieki» vokālistam Jorenam daži jociņi laikam šķita aizskaroši, un viņš izrādi pameta, nesagaidot tās beigas. Puisis ar akmens cietu seju noskatījās parodiju par Vācijas priekšnesumu, kura laikā izskanēja arī antisemītiskas frāzes. Redzot uz skatuves ainas ar orālo seksu piekopjošiem altārzēniem un skanot frāzēm «Sing to Jesus» (tulk. – dziedi Jēzum), mācītāja dēla Jorena sejas izteiksmē bija manāms pamatīgs šoks. Tāpēc nav brīnums, ka pēc starpbrīža Šteinhauera vieta skatītāju zālē palika tukša, un viņš teātri pameta, pat nesasveicinoties ar pārējiem mūziķiem.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais