RECENZIJA: Pienvedēji skaļi atdzimst Palladium

© F64

Ir muzikālas apvienības, kuras savu mūziku tiražē ik uz soļa: tiek sniegti koncerti, izdoti albumi un radiosingli, lasāmas neskaitāmas intervijas masu medijos. Pienvedēja piedzīvojumi ir viena no tām grupām, kurām katra uzstāšanās ir īpaša – vai tas būtu panku tusiņš, brīvdabas festivāls vai koncertzāle.

Jau šķita, ka ilgi pastāvējušie latvju neatkarīgās mūzikas karognesēji pienvedēji ir aizgājuši nebūtībā – grupas līderim Mārim Žigatam bija veselības problēmas, brāļi Lundes nodarbojās ar savām lietām, tāpēc vasarā bija patiess prieks dzirdēt, ka Sabilē izveidotā grupa atkal dvašo – pieniņi piedalījās Ķekavas pusē notikušajā rokfestivālā Klang! Jāatzīst, ka tur gan viņiem klājās diezgan plāni, jo pauze darbībā izrādījās pietiekami liela, lai to varētu saklausīt ar neapbruņotu ausi, taču bija skaidrs, ka tā ir tikai neliela neveiksme, par kuru perfekcionists Žigats drīz reabilitēsies – piemēram, piektdien notikušajā PP divdesmit gadu jubilejas lielkoncertā, kas notika koncertzālē Palladium. Dīvaini, ka tāds bija tikai viens – PP droši varēja savākt vismaz trīs zāles, taču laikam principiālā pieeja bija svarīgāka, tas ir, ja teicām viens, tad viens! «Labāk viens koncerts un riktīgi pilns, nevis divi, no kuriem viens švakāks,» to vēlāk apliecināja arī Māris Žigats. «Arī to organizācijas izmaksas ir gana lielas.»

Šajā dienā klausītājiem bija pieejams arī jauns PP ieraksts Tā mēs dzīvojam, kas ir dubultalbums – tā pirmajā diskā iekļautas grupas jaunās dziesmas (tiesa, tikai piecas), kā arī video versijas divām no tām, savukārt otrajā ir desmit slavenākie pienvedēju agrāko gadu hiti akustiskā izpildījumā. Taču uz koncertu cilvēki atnāca ne jau dēļ diska, bet tieši dzīvās uzstāšanās dēļ: it kā tik primitīvi melodiskā maģija, ko rada šis trio – brāļi Lundes un elektriskās balss īpašnieks Žigats, ir novērtēta vērtība jau divu gadu desmitu garumā. Ja nespēsiet šo ansambli sazīmēt pēc personālijām, tad dziesmas Jel, Tu un es, Saules ceļš, Pavasaris, Gumijas līme un daudzas citas būs dzirdējis ikviens.

Pēc neoficiālas informācijas, Palladium bija sanākuši ap 2000 grupas atbalstītāju (brīvu vietu zālē praktiski nebija), un arī klātienē šķita, ka šis varētu būt grupas visu laiku apmeklētākais koncerts, vismaz pēdējā laikā noteikti. Koncerts iesākās ar jaunāko singlu – Tā mēs dzīvojam, kurš tika uztverts saprotoši, lai gan tas nudien nav šedevrs. Jāpiebilst, ka jau ar pirmajiem akordiem pārsteidza Žigats, kurš savu vokālu bija noskaņojis tik meistarīgi un kvalitatīvi, ka atlika vien nobrīnīties. Lai gan – pēdējos pāris gados tas ir ierasts, taču kurš gan neatceras šķībās notis un norautās augšas, kas savulaik šķita ierasti un pašsaprotami!

Koncerta turpinājumā skanēja Maximums, Pēdējais viesis, bet pirmais emocionālais vilnis tika saķerts pie klasiskās Sen, sen, kuras laikā, šķiet, kaifoja arī paši mūziķi. Arī turpinājums nelika vilties – Debess pils vēl neiekarsušo pūli beidzot pieslēdza pie strāvas. Nedaudz vēlāk arī liriskā Tev ne man, kas pūlī esošajās sieviešu dzimuma pārstāvēs radīja vēlmi laisties dejā. Dziesmu pa dziesmai ejot tālāk, mūziķi šķietami ieslīga nelielā rutīnā – pietrūka enerģijas un emociju, taču ilgi šī atspēlēšana neturpinājās, jo publika tika lutināta ar vecajiem, populārajiem hitiem. Ieskaitot Gumijas līmi, kas laikam bija pats pirmais hits grupas ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Savdabīgu orgasmu publika un paši pienvedēji sasniedza pie leģendārās Jel – tieši pēc šīs smeldzīgās balādes vairākas reizes skanēja «atkārtot, atkārtot!», taču laikam ne tik jaudīgi, lai mūziķi uzrautu šo latviešu rokmūzikas pērli vēlreiz.

Kopumā publika koncertā tā īsti pavilkās tikai pāris reizes, un te, iespējams, jāmet akmens pašu mūziķu laiciņā – setlistē trūka loģiskas spēku sadales, proti, paši jaudīgākie gabali absolūti nebija tur, kur tiem vajadzētu atrasties. Prieks, ka pēc šķietama spēku izsīkuma sekoja pēdējais brāziens: Elektra un vēl daži agrīnie hiti beidzot iedeva kārtīgu enerģijas lādiņu. Ar skaņas kvalitāti viss bija kārtībā, protams, tik, cik šis jēdziens attiecas uz dzīvās mūzikas koncertu. 1. novembrī grupa uzstāsies rokkafejnīcā, 15. novembrī būs koncerts Cēsīs, 26. novembrī ir paredzēts akustiskais koncerts Splendid Palace utt. – PP negrasās apstāties, taču arī negrasās sevi tērēt sīkumos. «Mēs jau necenšamies par varītēm spēlēt uz katra stūra, lai tikai nopelnītu kādus 250 eiro – mums šādi koncerti ir kā hobijs, lai patīk pašiem un faniem,» rezumēja Māris Žigats.

Izklaide

2024. gada 12. oktobrī, Rīgas Kultūru vidusskolā, kas atrodas Ganību dambī 7, norisināsies ikgadējais un tik ļoti gaidītais galda hokeja turnīrs “Sarauj 2024”. Šis aizraujošais pasākums aicina bērnus un jauniešus atklāt galda hokeju kā sporta veidu, piedaloties un aizvadot azarta un jautrības pilnu dienu. Turnīrs norisināsies no plkst. 10:00 līdz 18:00, visiem dalībniekiem ieeja ir bez maksas, kā arī papildus katram dalībniekam būs iespēja saņems pasākuma sponsoru sarūpētās balvas.

Svarīgākais