Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Abu Meri liek zem āmura "Otto Schwarz" traukus

© Vakara Ziņas

Leģendārās viesnīcas «Hotel de Rome» interjera priekšmeti – restorāna «Otto Schwarz» trauki, Viļa Rīdzinieka un Roberta Johansona Rīgas skatu fotogrāfijas, akvareļi, skulptūras, gleznas, grafika, porcelāns – tas viss 2. oktobrī tiek izsolīts galerijā «Birkenfelds».

Vairāki simti priekšmetu ar sākumcenu no padsmit līdz vairākiem tūkstošiem eiro pirms izsoles izlikti publiskai apskatei internetā. Pie vērtīgākajiem priekšmetiem būtu jāpieskaita, piemēram, Ludolfa Liberta glezna «Pie Komo ezera», kuras sākumcena ir 5860 eiro, vai Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa «Osta naktī» ar sākumcenu 6500 eiro. Pārdoti tiek gan trauki, gan figūriņas, pat bāra lete, kuras sākumcena ir 2400 eiro.

Bijusī viesnīca «Hotel de Rome» kopš pagājušā gada nonākusi azerbaidžāņu uzņēmēju rokās, bet tās pārvaldīšana uzticēta firmai «Benkons ārvalstu filiāle», kuras vadītāja un atbildīgā amatpersona ir Linda Abu Meri – kādreizējā iekšlietu ministre, kas pazīstama ar uzvārdu Mūrniece. Iepriekš intervijās viņa paudusi, ka viņas vadītais uzņēmums atbild par stratēģiju, par rēķinu maksāšanu, viesnīcas attīstību un nākotnes plāniem. Abu Meri arī izteica vēlmi ar laiku viesnīcas augšstāvā atjaunot veco restorānu «Otto Schwarz». Naudu viesnīcas uzlabošanai īpašnieki gan nesūtot, tādēļ esot jāiztiek ar to, ko viesnīca nopelnījusi pati, līdz ar to viesnīcas atjaunošana tiekot plānota soli pa solim.

Jautāta, kā restorāna atjaunošana sasaucas ar izsoli, kurā tiek izpārdota visa bijusī «Otto Schwarz» godība, Abu Meri »VZ« sacīja, ka izpārdots tiekot tikai tas, kas pašiem neesot vajadzīgs. «Mēs atsvaidzinām telpas! Nekā īpaši vērtīga jau tur nav. Visi vērtīgie mākslas darbi jau sen ir privātās kolekcijās. No restorāna inventāra, ko pārdodam, mēs pa eksemplāram paturam viesnīcā, bet pārējo izsolām, jo varbūt kādam šīs lietas vairāk var noderēt,» sacīja viesnīcas vadītāja.

Tiesa, ja patiesībai atbilst fakts, ka īpašnieki nesteidzas ar līdzekļu ieguldīšanu viesnīcā, tad, paraugoties uz Abu Meri vadītā uzņēmuma finanšu rādītājiem, neliela finanšu «piešprice» tam nenāktu par ļaunu. Proti, pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 222 429 eiro, taču tas strādājis ar 87 527 eiro lieliem zaudējumiem.