Bagātais vecpuisis princis Harijs sasniedzis brieduma gadus

© scanpix

Šīs nedēļas sākumā savu 30. dzimšanas dienu nosvinējis princis Harijs, turklāt, spriežot pēc britu dzeltenās preses rīcībā esošajām ziņām, jubileju atzīmējis samērā klusi un pieticīgi, varētu pat sacīt, ka sev neraksturīgi. Vairākās intervijās Harijs skaidrojis, ka kļuvis vecāks un rāmāks, bet mediji piebilst, ka arī bagātāks – pirmdien viņš beidzot varēja saņemt 1997. gadā autokatastrofā bojāgājušās mātes princeses Diānas atstāto mantojumu, kas esot 10,7 miljoni mārciņu. Lai gan jau kopš agras jaunības Harijs spriedelējis, ka labprāt veidotu ģimeni un audzinātu bērnus, pagaidām viņš joprojām ir vecpuiša kārtā – no savas beidzamās draudzenes princis pašķīrās aprīlī.

Aprobežojas ar alu

Lai gan princis Harijs gadiem ilgi bijis pazīstams kā cilvēks, kurš nelaiž garām iespēju palīksmot, savu apaļo jubileju viņš esot aizvadījis samērā pieticīgi. Zināmā mērā – apstākļu spiests, bet zināmā mērā tādēļ, ka pats lieliski apzinās, ka pienācis laiks atbilst savam vecumam un statusam. «Daily Mirror» vēsta, ka pagājušās nedēļas nogalē bijusi ieplānota pārdesmit viesiem paredzēta dzimšanas dienas ballīte Kensingtonas pilī, bet pats Harijs nolēmis no tās atteikties, kad uzzinājis, ka viņa brāļasievai Kembridžas hercogienei Keitai ir ar grūtniecību saistīti veselības sarežģījumi. Jāpiebilst, ka tieši Keita bija uzņēmusies rūpes par ballītes rīkošanu, jo Harijam jau kopš aprīļa nav pastāvīgas draudzenes.

«Dzimšanas dienu viņš nosvinēja, iedzerot alu,» vēstījusi ziņu aģentūra «AFP», piebilstot, ka Harijam kompāniju sastādījis britu komandas kapteinis ievainoto karavīru sporta spēlēs «The Invictus Games» Deivs Hensons. «Spēļu rīkošanas laikā noskaidrojās, ka mēs esam dzimuši vienā gadā un vienā dienā. Nu mēs abi jūtamies itin veci,» stāstījis Harijs, kurš dienu pirms savas dzimšanas dienas uzmundrināja vairāk nekā 26 000 skatītāju, kuri bija sapulcējušies uz spēļu noslēguma ceremoniju. Beidzamo pusgadu viņš, britu armijas kapteinis, visus spēkus bija veltījis spēļu sarīkošanai, bet svētdienas vakarā organizēja gan skatītāju «vilni» stadionā, gan personīgi pieteica grupas «Foo Fighters» uzstāšanos.

«The Sun» rakstījis, ka Harija labākais draugs, modīgā naktskluba «Tonteria» īpašnieks Gajs Pellijs piedāvājis sarīkot dzimšanas dienas ballīti savā klubā, taču princim šī ideja nav īsti gājusi pie sirds. Vismazāk viņš pašlaik vēlas nokļūt uz tabloīdu vākiem pēc kādas vētrainas ballēšanās, skaidrojuši prinča paziņas. Tuvākie draugi gan bija solījušies pirmdienas vakarā sarīkot Harijam pārsteigumu, taču viņš pats uzstājis uz to, lai tas būtu pēc iespējas mazāk publisks. «Pašlaik viņš cenšas pozicionēties kā nopietns cilvēks, pieredzējis karavīrs,» sarunā ar «Daily Mirror» skaidrojis kāds Harija paziņa. Laikraksts piebilst, ka Harija statuss, pārkāpjot 30 gadu slieksni, vēl vairāk mainījies tādēļ, ka viņš beidzot saņēmis savu mantojumu. Runa ir par vairāk nekā desmit miljoniem sterliņu mārciņu, un tagad tikai no paša prinča apdomības atkarīgs, vai šī nauda tiks ieguldīta tā, lai nestu augļus.

Ģimenes «melnā avs»

Velsas prinča Čārlza un princeses Diānas jaunākais dēls Harijs nereti ticis dēvēts par britu karaliskās ģimenes «melno avi», jo gadiem ilgi pamanījies regulāri iekļūt dažādos skandālos. Koledžas laikos viņš pieķerts smēķējam marihuānu, bet vēlāk viena no pasniedzējām stāstījusi, ka jaunā prinča vietā rakstījusi pārbaudes darbus Ītonas privātskolā. Atšķirībā no brāļa Viljama Harijs allaž atstājis samērā jautra brīvdomātāja un palaidņa iespaidu. Gluži tāpat kā viņa vectētiņš, Edinburgas hercogs Filips, viņš bieži vien izcēlies ar nepolitkorektiem jociņiem, atļaujoties pasmieties gan par cittautiešiem, gan seksuālo minoritāšu pārstāvjiem – tiesa, šie joki nav bijuši tik ļauni, kā tas padodas Filipam. 2005. gadā uz kādu masku balli Harijs ieradās, tērpies nacista formas tērpā, un, neraugoties uz visiem Bakingemas pils mēģinājumiem skandālu notušēt, fotogrāfija apceļoja teju visas pasaules laikrakstus. Izklaidējoties kopā ar draugiem, Harijs mēdzis palaidņoties, zvanot vecmāmiņai – karalienei un tālruņa klausulē dziedot Lielbritānijas himnu «God Save The Queen» ar mazliet mainītu tekstu, laiku pa laikam saķēries ar fotogrāfiem, kuri viņu mēģinājuši nobildēt uzdzīves laikā klubos, bet 2012. gadā Lasvegasā, spēlējot biljardu uz izģērbšanos, aizspēlējies tik tālu, ka nav pamanījis, ka viņu filmē – vēlāk šis ieraksts tika izplatīts internetā.

No nopietnākas kritikas Hariju paglābis vien tas, ka viņš nekad īsti nav uzskatīts par troņmantnieku – karaliene joprojām ir viņa 88 gadus vecā vecmāmiņa Elizabete II, aiz viņas rindā uz troni ir 65 gadus vecais Čārlzs, viņam seko 32 gadus vecais Harija brālis Viljams un viņa pusotru gadu vecais dēls Džordžs, turklāt nesen kļuvis zināms, ka Viljama un Keitas Midltones ģimene gaida pieaugumu. Tādēļ rudmatainajam ģimenes pastarītim parasti pēc niknas pirksta pakratīšanas piedots tas, ko, iespējams, nepiedotu Viljamam vai Čārlzam.

Britu karaļnama biogrāfi gan uzsver – Harijs allaž pienākumus, kas saistīti ar karaliskās ģimenes statusu, uztvēris kā lieku apgrūtinājumu. 2012. gadā pārstāvēt Lielbritāniju vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā viņam nav bijis apgrūtinoši tikai tādēļ, ka Harijs ir liels sporta fans un bieži vien redzams tribīnēs. Toties tajā pašā gadā notikusī oficiālā turneja pa Belizu, Bahamām, Brazīliju un Jamaiku izrādījusies tik nogurdinoša, ka princis vēlāk «uz pilnu klapi» izklaidējies Lasvegasā. «Viņš priekšroku dod karjerai armijā, nevis oficiāliem rautiem,» raksta «The Guardian», atgādinot par to, cik sarūgtināts un nikns Harijs bijis, kad pēc pāris Afganistānā pavadītām nedēļām 2009. gada sākumā atsaukts no šīs misijas, jo par viņa klātbūtni Afganistānā izpļāpājusies dzeltenā prese, bet tālibu kaujinieki uzsākuši īstas karaļnama atvases medības. Ar savu pašreizējo statusu armijā Harijs neesot īsti apmierināts, jo norīkots darbam štābā, lai gan pats daudz labprātāk vēlētos iesaistīties riskantās misijās.

Ilgākais romāns

Savas attiecības ar pretējā dzimuma pārstāvēm Harijs īpaši nav slēpis, un gan britu mediji, gan visu zinošie bukmeikeri vismaz divas reizes likuši saprast, ka jautājums par viņa došanos pie altāra ir izlemts. Proti, Harija simpātija sākusi aizvien biežāk apmeklēt karaliskās ģimenes rīkotos pasākumus, bet neoficiāla informācija no Bakingemas pils liecinājusi, ka mazdēla laulībām savu svētību devusi pati Elizabete II. Taču allaž kaut kas nogājis greizi, turklāt britu avīzes uzsver, ka tas nav noticis paša prinča, bet gan viņa izredzēto dēļ. Proti, kad nonācis līdz runām par kāzām un bildinājumam, jaunās sievietes aptvērušas, ka nav gatavas ziedot savu privāto dzīvi un karjeru, piekrītot uz visiem laikiem atrasties starmešu gaismā un uzņemoties tos pienākumus, ko nākas uzņemties karaliskajā ģimenē ienākušajām sievietēm. Starp citu, mēļo, ka pašlaik ar savu dzīvi ļoti neapmierināta ir prinča Čārlza ilggadējā mīļākā, bet kopš 2005. gada arī oficiālā dzīvesbiedre, Kornvolas hercogiene Kamilla PārkereBoulza, kura pat vēloties pieprasīt šķiršanos.

Atgriežoties pie prinča Harija draudzenēm – ja atskaita īslaicīgas aizraušanās, pirmās nopietnās attiecības viņam 2005. gadā izveidojās ar turīga dienvidafrikāņu uzņēmēja meitu Čelsiju Deiviju. Interesanti, ka pirmo reizi viņas vārdu princis pieminēja intervijās, kas tika sniegtas īsi pirms viņa 21. dzimšanas dienas, bet brālis Viljams tolaik žurnālistiem paziņoja: «Tas jaunais puika ir traki iemīlējies.» Lai gan jauniete studēja jurisprudenci Keiptaunā, bet Harijs apguva karavīra iemaņas Karaliskajā militārajā akadēmijā Sendhērstā, viņi atrada laiku, lai samērā bieži tiktos, brīvdienas nereti pavadot nomaļos kūrortos Mozambikā un Botsvānā. Savas attiecības Harijs un Čelsija nekautrējās demonstrēt arī publikas priekšā – skatoties sporta spēles vai apmeklējot citus pasākumus, viņi nereti maigojās un skūpstījās. Intervijās Harijs savu mīļoto sauca par «ļoti īpašu» un «apburošu», tādēļ 2009. gada nogalē visiem bijis liels pārsteigums, uzzinot, ka pāris pašķīries. Harijs draugiem bija stāstījis par vēlmi atgūt Čelsiju un bijis ļoti lepns, kad 2010. gadā viņa apmeklējusi pasākumu, kurā princim tika svinīgi pasniegta Gaisa kara spēku helikoptera pilota uzšuves. Tomēr, kā mēdz sacīt, divreiz vienā un tajā pašā upē neiekāpt – tā izrādījusies beidzamā reize, kad abi kaut kur ieradušies kā mīlošs pāris.

Zinātāji stāstījuši, ka šo šķiršanos Harijs pārdzīvojis ļoti nopietni, taču spējis saglabāt labas un draudzīgas attiecības ar Deiviju. Nākamo gadu laikā sekojušas vairākas īslaicīgas aizraušanās, kuras par īstiem romāniem nemaz nevarētu nosaukt. «BBC» atgādina par sabiedrisko attiecību speciālisti Astrīdu Harboru, kura esot vairākkārt pārnakšņojusi prinča rezidencē, un par apakšveļas modeli Florensi BradneluBrūsu (bijušo autobraucēja Džensona Batona draudzeni, kura nu jau paspējusi apprecēties ar multimiljonāru Henriju Sentdžordžu), ar kuru viņam bijis neilgs romāns. Bet žurnāla «Closer» žurnālisti 2012. gada sākumā pieķēruši Hariju kādā Londonas naktsklubā līksmojam kopā ar popgrupas «The Saturdays» dziedātāju Molliju Kingu.

Otrais nopietnais mēģinājums

Pagājušā gada nogalē karaļnama notikumus aprakstošie žurnālisti atkal sāka berzēt rokas – Harijs aizvien biežāk un biežāk sāka parādīties sabiedrībā kopā ar 25 gadus veco Kresidu Bonasu. Abus 2012. gada maijā bija iepazīstinājusi prinča māsīca Eiženija, kura vēlāk itin lepni stāstījusi, ka pildījusi Amora – savedējas – lomu. Gluži tāpat kā gadījumā ar Čelsiju Deiviju, Harija izvēli atbalstīja arī karaliene. Šā gada sākumā pāris vairākas dienas nodzīvoja viņas lauku rezidencē Sendringemā, bet drīz vien Kresida tika aicināta uz oficiālajiem karaļnama pasākumiem. Tomēr aprīlī tos, kuri jau dzīvoja kāzu priekšnojautās, gaidīja kārtējā vilšanās – tika paziņots par Harija un Kresidas šķiršanos. Gluži tāpat kā Čelsija, arī Kresida nevēlējās sevi saistīt ar karaļnamu, jo viņas sapnis ir turpināt aktrises karjeru. «Es taču pati labi apzinos, ka tās ir nesavienojamas lietas,» kādai draudzenei par iespējamu ieprecēšanos karaliskajā ģimenē stāstījusi nu jau bijusī Harija draudzene. Un zīmīgi, ka arī šajā gadījumā labas attiecības ir saglabātas, un svētdien Bonasa bija starp tiem daudzajiem «The Invictus Games» apmeklētājiem, kuri uzgavilēja Harijam.

Vai princim pašlaik ir kāda draudzene? Versijas par to ir atšķirīgas. Žurnāls «OK!» raksta, ka augusta nogalē Harijs «ļoti ģimeniski» atpūties Sentropēzā kopā ar bijušo Edinburgas skaistumkaralieni, princeses Diānas dibinātā labdarības fonda «The Halo Trust» darbinieci, 25 gadus veco Kamillu Tarlovu. Abi daudz laika pavadījuši divvientulībā, bet vienā no retajiem gājieniem uz klubu redzēti skūpstāmies. Savukārt «Daily Mirror» vēsta, ka septembra sākumā Harijs paspējis pāris dienas pavadīt arī Spānijas kūrortā Sotograndē, kur viņa pavadone bijusi 22 gadus vecā ēģiptiešu bagātniece Enajata Junesa.

Vēl interesantāka versija ir žurnālam «Grazia», kas apgalvo – Harijam pašlaik iestājies lielu pārdomu brīdis un viņš ļoti daudz laika pavada kopā ar seno draudzeni Amandu Šepardu. Šogad 31 gadu vecā Šeparda izšķīrās no 68 gadus vecā rokmūzikas veterāna Braiena Ferija, un viņus ar Hariju saista tas, ka abi atrodas pastāvīgu otro pusīšu meklējumos. «Pirms daudziem gadiem viņu starpā bija flirts, taču ir skaidrs, ka viņa nekad nebūs Harija mīļākā – vienkārši princis viņai kā senai draudzenei uzticas un ir gatavs pārrunāt diskrētas lietas,» kāds zinātājs stāstījis žurnālam. Interesanti, ka laikā, kad Harijs bija pašķīries no Deivijas, klīda runas, ka viņš mierinājumu meklējot tieši pie Amandas. Taču abu paziņas norāda, ka runa ir tikai un vienīgi par draudzību un Šepardai, kura pazīstama kā vēsa aprēķina sieviete, nav ne mazākā nodoma saradoties ar karalisko ģimeni.